Categories: SocialUltima ora

Mersul pe jos, sport extrem în Timișoara

Se vaită că-și rup picioarele și că le e frică să iasă din case, dar nu pun nici în ruptul capului mâna pe lopeți! Timișorenii nu-și curăță trotuarele și nu se tem că ar putea fi amendați pentru asta. O plimbare în zona de sud a orașului dezvăluie pe deplin amploarea dezastrului.

De câteva zile, de când iarna și-a intrat de-a binelea în drepturi, principalul subiect de știri este incapacitea autorităților de a face față situației, respectiv felul în care se face sau, de cele mai multe ori, nu se face deszăpezirea. Unele societăți responsabile de acest lucru au luat deja amenzi semnificative, iar oficialii se ceartă între ei, aruncând vina de la unii la alții. Toate astea, când vine vorba despre șosele și drumuri. În cazul trotuarelor, personajele negative sunt cu totul altele. Adică, timișorenii, care nu par să se sinchisească de faptul că au și obligații, nu doar drepturi. Pe acestea din urmă le știu foarte bine, dar pe primele le ignoră total. Se vaită toți, în dreapta și în stânga, de cât de nesigure sunt trotuarele, că sunt nevoiți să stea în casă, că le e frică să nu-și rupă picioarele. În partea de sud a orașului, poți să-i numeri pe degetele de la o mână pe cei care și-au curățat trotuarele din fața caselor sau au catadicsit să arunce un pumn de sare sau cenușă pe jos. În rest, indiferență crasă.

O hotărâre de consiliu local de acum câțiva ani stabilește obligativitatea ca timișorenii să-și curețe trotuarele și prevede sancțiuni pentru cei care nu se conformează. Este vorba de amenzi cuprinse între 500 și 1.000 de lei, pentru persoanele fizice, respectiv între 1.500 și 2.500, pentru cele juridice. Amenzile sunt date de polițiștii comunitari, însă, în această iarnă, niciun timișorean nu a plătit încă pentru faptul că nu respectă legea. Comunitarii au verificat mai ales zona centrală a orașului, dar și Calea Martirilor, și au dat câteva zeci de somații, punându-le în vedere celor vizați ca, în 24 de ore, să rezolve problemele.

Mi-e frică să ies din casă”

Noi am pornit la pas pe Calea Martirilor și am ajuns la concluzia că, de aici, s-ar fi putut aduna la buget o sumă frumușică. Zona este una dintre cele mai intens circulate, atât în ceea ce privește traficul rutier, cât și cel pietonal. La cum arată lucrurile, cea mai sigură variantă este șoseaua, unde măcar nu simți că-ți fuge pământul de sub picioare. În ușa unui bloc, două femei discută între ele. „Am rugat un vecin să-mi cumpere pâine. Cum să ies pe gheața asta? Mi-e frică. Am ajuns să stau ca babele de la țară, în poartă, să mă uit la trecători”, spune una dintre ele, aprobată imediat de cealaltă. Adevărul e că, în fața blocului respectiv, stratul de gheață rivalizează cu un patinoar, iar situația este similară pe metri întregi de trotuar. Există și porțiuni unde soarele, mijit printre nori, a topit zăpada. Pe jos băltește o apă murdară, mult mai periculoasă decât gheața. Și nici n-ai cum să te ferești de ea.

Pericolul la marginea drumului

Ne fac să zâmbim câțiva copii, care și-au luat săniile și au transformat trotuarele în pârtii. „Altă treabă nu aveți! Trotuarul nu e derdeluș!”, le strigă, din ușa unui magazin, o vânzătoare. Femeia n-are însă nici cea mai mică intenție să curețe trotuarul. De departe, cele mai periculoase porțiuni sunt cele de la marginea șoselelor. Aici, zăpada înlăturată de mașini s-a transformat în mormane de gheață zgrunțuroasă, adevărate capcane pentru trecătorii care, curajoși, grăbesc un pic pasul. Sătui de atâta patinat fără voie, am ajuns, într-un târziu, acasă. Ne-am întrebat apoi ce ar trebui să se întâmple, pentru ca polițiștii comunitari să-i și amendeze pe timișorenii care nu și-au curățat trotuarele. Fiindcă este evident că somațiile nu mai impresionează pe nimeni.


Share
Published by
Artemia Simeria

Recent Posts

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

6 minute ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

25 de minute ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

2 ore ago

Jurnal de campanie(6). În “lupta” sa second hand cu “clanurile”, Robu îşi asumă acum meritele unui om care nu mai poate reacţiona: Horia Vermeşan

Cu voturile clanurilor imobiliare ale romilor asigurate de Cristopher Cîrpaci, Nicolae Robu a încercat un…

3 ore ago

Alianţa Drepta Unită şi-a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean. Alin Nica ocupă prima poziţie, fiind urmat de doi tineri din USR, respectiv Forţa Dreptei

Alianţa Dreapta Unită (USR, Forţa Dreptei, PMP) a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean Timiş. În…

3 ore ago

SCM Poli îşi decide singură soarta. Meci important la Bucureşti

Liga Zimbrilor a ajuns la etapa a XXV-a, care programează pentru alb-violeți o deplasare în…

4 ore ago