Categories: Klaus Vaterland

Revoluţie cu frână pe evoluţie

„Zilele Revoluţiei”  trebuie decretate în Timişoara de o instituţie publică pentru a nu fi uitate. La 21 de ani. E totuşi ceva vreme. Segmentul care ar trebui să devină activ civic nu a trăit acele timpuri ori mulţi dintre cei ce vin cu sânge tânăr erau la vârsta la care cu greu percepeau nemulţumirile rostite de părinţi. Pentru a nu fi date uitării, manifestările sunt susţinute de galerii de fotbal, alături de revoluţionari tot mai obosiţi şi nepregătiţi chiar şi pentru certurile preferate la astfel de ocazii. Unii, cei cu victime în familie, comemorează acele zile din decembrie 1989. Unii aniversează un eveniment fericit, căderea regimului de retardaţi, alţii, tot mai mulţi, devin indiferenţi, dacă nu şi mai grav, acuză schimbarea vieţii cu carne proastă şi puţină, dar ieftină, cu era consumismului scump şi tot mai plin de frustrări. Atâta amar de ani s-a tot discutat dacă a fost sau nu revoluţie. Nu s-a discutat degeaba, pentru că sunt elemente care să argumenteze fiecare dintre teorii. Fără să mă învârt în anturaj cu „agenturili”, de la care să aflu informaţii de culise, cred şi eu că la Timişoara a fost vorba despre un mecanism care a ajutat la declanşarea manifestaţiilor, a urmat apoi o perioadă în care insurecţia a continuat liber şi firesc, greu de controlat de către cei care aveau misiunea asta.

Nu poţi vorbi de revoluţie în sensul lui explicativ fără să-ţi aminteşti de frânele pe care autorităţile acestor ani post-revoluţionari le-au pus procesului de democratizare şi modernizare a ţării. Nu poţi vorbi de evoluţie atâta timp cât persoane din aparatul represiv, stabilite în dispozitive cazone, cu reguli stricte şi jurnale de luptă, să nu fie descoperite şi pedepsite, ba mai mult, să fie recompensate de cei ce reprezentau statul „revoluţionar”. Cei din Calea Girocului ştiu mai multe. Cei de la Elba, printre care şi subsemnatul, ştim cum a ajuns „gialul” Guşă acolo şi despre împuşcarea femeii de către cei din convoiul generalului cu statuie ridicată după ‘89. Tot din proprie experienţă, mă întreb cine erau pândacii în maşini ARO sau Dacia break albe care opreau în intersecţii, cu farurile stinse, la orele 4-5 dimineaţa, pentru a-i lua, pe rând, la bucată, pe cei care se întorceau din centru să se odihnească, să mănânce sau să se spele. Şi care, mulţi dintre ei, nu mai ajungeau să facă asta. E imposibil ca Parchetul să nu obţină aceste informaţii, să nu afle cu uşurinţă cine era de serviciu pe nişte maşini ale M.I. Cine să facă aceste anchete, cine să pronunţe drepte sentinţe, cine să ceară aceste informaţii, dar mai ales cine să le ofere, când la noi KGB avea ministru al Apărării, iar şcoala politică de la Moscova, un şef de stat demn de boxa acuzaţilor pentru episoade dubioase petrecute după 22 decembrie 1989?

Dar mai ales nu poţi vorbi de o societate sănătoasă atâta timp cât progresul ăsta în democraţie, atâta cât este el la nivel instituţional, să nu poată fi făcut fără activiştii de partid ai lui Ceauşescu şi fără securiştii transformaţi în mari oameni de afaceri, în personaje centrale în înalta societate, persoane care nu numai că nu se mai feresc de eticheta dată de fostul lor loc de muncă. Ba chiar se mândresc că făuresc noua societate capitalistă şi că fără ei nu se poate. Şi nu se poate!

Share
Published by
Eugen Sasu
Tags: revolutie

Recent Posts

Menajeria infracţională de AUR. După un bătăuş de copii la Buziaş, un ales local violator la Giarmata

Nu doar la nivel naţional George Simion se bucură de susţinerea unor infractori, foşti sau…

59 de minute ago

AIM School, noua școală de muzică în Iulius Town, organizează trei seri de master class. Printre invitați, Radu Pieloiu, toboșarul de la Subcarpați

În Iulius Town s-a inaugurat o școală dedicată pasionaților de muzică, celor care își doresc…

O oră ago

Elena Lasconi – Singura opțiune de încredere pentru o România pentru toți

În contextul actual al alegerilor prezidențiale, votul pentru Elena Lasconi din primul tur este mai…

O oră ago

Programul de lucrări al SDM în ziua de 22 noiembrie 2024

Pentru data de 22.11.2024, toate lucrările vor fi sistate din cauza condițiilor meteo nefavorabile. Se…

O oră ago

Universitatea Politehnica Timișoara şi Universitatea de Vest mai bifează un top internațional de specialitate

Times Higher Education (THE) a lansat prima ediție a Interdisciplinary Science Ranking (ISR), în colaborare…

15 ore ago

Pregătiri pentru cea mai importantă competiţie de padel a finalului de an, Cupa României

Dacă românii se pregătesc de alegerile prezidenţiale şi parlamentare, lumea padelului are un singur gând:…

16 ore ago