Alternativa sanatoasa la mersul la piata

Săptămâna şi coşul cu legume şi fructe proaspete! De asta vor avea parte câteva zeci de familii, care au încheiat contracte cu o ţărancă autentică din satul arădean Cuvin. Orăşenii au astfel au siguranţa că mănâncă produse curate, care le sunt livrate direct acasă.

Zeci de familii din Timişoara şi Arad vor primi săptămânal produse proaspete, din grădina unei femei din satul Cuvin, comuna arădeană Ghioroc. Maria Leordean va livra, din martie până în decembrie, legume, zarzavat şi fructe pentru 20 de familii din cele două oraşe. Totul se întâmplă în cadrul parteneriatului ASAT (Asociaţia pentru Susţinerea Agriculturii Ţărăneşti), pentru consum local şi o alimentaţie sănătoasă, iniţiat de CRIES (Centrul de Resurse pentru Iniţiative Etice şi Solidare). Fiecare familie va primi, în total, 35 de coşuri cu produse de grădină, la preţul de 41 de lei bucata. Arădenii şi timişorenii care s-au înscris în acest program plătesc, în mai multe tranşe, aproape 1.500 de lei, pentru întregul an, având asigurate astfel numai fructe şi legume proaspete, crescute într-un mediu natural şi ecologic. Oferta cuprinde legume şi zarzavaturi, dar şi şapte feluri de fructe. Acestea vor ajunge la cumpărători în momentul în care vor fi recoltate, respectând ritmul normal de coacere. „Consumatorul  susţine integral producerea produselor pe care le primeşte, acoperind de la costul seminţelor, la irigare şi până la resursa umană implicată în cultivarea lor”, spune Sergiu Florean, reprezentantul CRIES.

Prin acest parteneriat sunt eliminaţi intermediarii din pieţe şi se pun bazele unei relaţii directe între consumatori şi adevăraţii mici producători. „În timpul contractului, consumatorii pot vizita gospodăria producătorului, pentru a vedea felul în care merg lucrurile acolo, înainte ca legumele şu fructele să ajungă pe mesele lor”, mai spune reprezentantul CRIES. Astfel de parteneriate între micii producători şi consumatorii de la oraş funcţionează din 2007, proiectul ajungând, în timp, la peste 200 de beneficiari. „Scopul nostru este să îi determinăm pe consumatori să opteze pentru un stil de viaţă echilibrat. Coşurile sunt foarte diversificate, astfel că beneficiarul nu poate cere numai varză, cartofi sau roşii. El va primi şi gulii, şi spanac, sunt 31 de produse de care va beneficia pe tot parcurul anului, pe care nu le poate refuza. În timp, noi credem că se va convinge de beneficiile unei alimentaţii sănătoase şi variate”, a conchis Sergiu Florean.

Share
Published by
Alecsandra Stanici

Recent Posts

Gata cu vacanța mare, de luni înapoi în bănci. Vezi structura noului an școlar

Anul școlar 2024-2025 va începe luni, 9 septembrie 2024, conform Ministerului Educației. Structura acestui an…

11 ore ago

STPT atenţionează din nou cu privire la oferte false legate de cardurile de călătorie

Societatea de Transport Public Timișoara (STPT) avertizează din nou călătorii cu privire la informațiile false…

12 ore ago

Maxagro a prezentat la Birda, în cadrul unui eveniment deosebit, cele mai noi utilaje agricole KWS/Foto

Ferma Maxagro din Birda a găzduit, în urmă cu câteva zile, un eveniment special, organizat…

14 ore ago

Casa de Cultură pregătește Ruga Timișoarei. Spectacole și concerte, dar și Jocul Rugii

Timișoara va sărbători peste o săptămână, duminică 15 septembrie, una dintre cele mai importante sărbători…

14 ore ago

Grădinițele din Timișoara își încep luni activitatea cu un plus de 200 de locuri disponibile.

Echipele Primăriei Timișoara au reparat săli de clasă vechi, dar și spații care stăteau închise…

14 ore ago