Categories: SocialUltima ora

Legume bio, made in Cenad

La început, lumea i-a privit ciudat. Acum, sunt tot mai mulţi cei care le caută produsele. Ştefan şi Rita Nagy din Cenad fac agricultură bio şi sunt convinşi că acesta este viitorul.

Ştefan şi Rita Nagy din Cenad aprovizionează pieţele din judeţ cu produse 100% naturale. La început, lumea i-a privit ciudat, cu legumele lor ecologice cu tot. Cinci ani mai târziu, au ajuns să aibă comenzi şi din alte părţi ale ţării. De două ori pe lună, familia Nagy trimite câteva zeci de kilograme de morcovi bio la Cluj-Napoca. Şi nu oricum, ci prin curier rapid! „Familia respectivă urmează un tratament naturist şi au nevoie de morcovi. Până să dea de mine, mergeau, o dată pe lună, la o piaţă în Budapesta. Nu făceau morcovii cât transportul. Noi îi trimitem, de câteva luni, prin curier rapid. Ei sunt mulţumiţi că primesc produsele de care au nevoie, noi, că vindem marfa”, povesteşte Ştefan Nagy. Agricultorul nu are încă o piaţă de desfacere ca la carte, pentru că românii încă nu sunt obişnuiţi cu astfel de produse. Totuşi, Ştefan Nagy e optimist. S-a apucat de cultivarea pământului acum 14 ani, după ce multă vreme a lucrat în fabrică. Nu a pus niciodată chimicale în culturile sale şi, din 2006, are certificat de producător bio. „Simt că şi în România începe să se pună accentul tot mai mult pe mâncarea naturală, de aceea am văzut perspectivele unei afaceri. Nu îmi pare rău că am făcut acest pas”, spune bărbatul. Inginerul agronom care a inspectat ferma în vederea certificării a petrecut o zi întreagă privind insectele care mişunau pe câmp. „Aşa şi-a făcut o primă impresie că pământul nu a fost tratat chimic”, povesteste Rita Nagy.
Familia Nagy cultivă acum 2,5 hectare cu legume şi zarzavaturi, dar şi cereale. În primii ani, nu prea aveau cui să-şi vândă marfa. Acum, ei aprovizionează un magazin cu produse alimentare bio din Timişoara şi, de două ori pe săptămână, pieţele din oraş. „Singurul utilaj pe care îl folosim este un tractor, cu care pregătim terenul înainte de a cultiva zarzavaturile. Restul este muncă fizică. Se munceşte mai mult decât în cazul legumelor convenţionale, dar şi calitatea este alta. Mă voi declara extrem de mulţumit când voi reuşi să vând produsele mele la supermarketuri. Acest lucru ar însemna că oamenii vor fi mult mai atenţi la calitatea produselor pe care le consumă”, spune agricultorul.

Share
Published by
Alecsandra Stanici

Recent Posts

Universitatea Politehnica Timișoara şi Universitatea de Vest mai bifează un top internațional de specialitate

Times Higher Education (THE) a lansat prima ediție a Interdisciplinary Science Ranking (ISR), în colaborare…

9 ore ago

Pregătiri pentru cea mai importantă competiţie de padel a finalului de an, Cupa României

Dacă românii se pregătesc de alegerile prezidenţiale şi parlamentare, lumea padelului are un singur gând:…

10 ore ago

CJ Timiș a semnat contractele de execuție pentru reabilitarea a două școli speciale aflate în administrare

Consiliul Județean Timiș va investi în reabilitarea a două dintre școlile aflate în administrarea sa,…

12 ore ago

TIMPARK anunță eliberarea abonamentelor de parcare pentru anul 2025

Serviciul Public de Interes Local pentru Administrarea Parcărilor Publice din Municipiul Timișoara - TIMPARK anunță…

14 ore ago

Primul camion confiscat pentru abandonul ilegal de deșeuri în Timișoara. Dominic Fritz: “Căzut în propria groapă ilegală de gunoi”

Primăria Timișoara, prin Poliția Locală, a confiscat primul camion care debarasa deșeuri ilegal pe un…

14 ore ago

Vine iarna! Vremea se înrăutăţeşte şi în Banat, unde va bate vântul cu putere

Meteorologii au actualizat avertizările şi anunţă că vremea să înrăutăţeşte începând de joi noapte, fiind…

14 ore ago