Ignoranţa şi lipsa de educaţie le fac pe românce să transforme avortul într-o metodă contraceptivă folosită mult prea des. Anul trecut, în Timişoara, doar în clinicile publice, au făcute, zilnic, patru chiuretaje. Numărul intervenţiilor similare din cabinetele private nu este cunoscut.
Medicii care activează în domeniul planningului familial spun că, în ultimii ani, numărul tinerelor care apelează la ei este în scădere. Pe de altă parte, ginecologii raportează, în fiecare an, mii de avorturi. Numai în Timişoara, în cele două spitale publice de obstetrică-ginecologie, s-au înregistrat, anul trecut, 1.362 de avorturi la cerere. Altfel spus, în fiecare zi lucrătoare, ginecologii de la spitalele de stat au efectuat patru întreruperi de sarcină, fără ca intervenţiile să aibă la bază o cauză medicală. Cifrele sunt parţiale, pentru că numărul chiuretajelor făcute în cabinetele particulare nu este contorizat.
Medicii ginecologi au găsit şi explicaţia pentru acest fenomen îngrijorător. Româncele ajung să facă întreruperi de sarcină pentru că nu au avut parte deloc, sau aproape deloc, de educaţie sexuală. „Nivelul de educaţie medicală nu este nici pe departe satisfăcător şi nici suficient pentru a se apela la metode contraceptive”, spune Mihai Băcilă directorul Spitalului de Obstetrică-Ginecologie „Dr. Dumitru Popescu” din Timişoara. De regulă, spre dezamăgirea ginecologilor, cele care ajung să întrerupă sarcini nu se grăbesc să asculte sfaturile specialiştilopr în planning familial. „Este rolul nostru să le informăm. Întotdeauna, după un chiuretaj la cerere, le îndrumăm pe paciente la cabinetul de planning familial, pentru a li se recomanda metode contraceptive, însă nu prea se duc”, a mai spus Băcilă.
La cabinetele de planning familial din spitalele de stat, consultaţiile sunt gratuite. Femeile pot cumpăra, din aceste cabinete, contraceptive la preţuri mult mai mici decât în farmacii, întrucât nu se practică adaos comercial. In funcţie de produs, diferenţa poate ajunge şi la 40% faţă de preţul din farmacii. Până acum doi ani, graţie unei donaţii olandeze, în cabinetele de planning au existat contraceptive care se acordau gratuit elevelor, studentelor şi femeilor cu posibilităţi materiale reduse.
În vestul ţării este Cod Roşu de viscol puternic. Vineri dimineața, la ora 10.00, ca…
Divizionara secundă CSC Dumbrăvița intră în „ultima turnantă” a sezonului de toamnă din Liga 2.…
Vineri dimineața, polițiștii Secției 2 Urbane Timișoara au fost sesizați cu privire la faptul că,…
Nu doar la nivel naţional George Simion se bucură de susţinerea unor infractori, foşti sau…
În Iulius Town s-a inaugurat o școală dedicată pasionaților de muzică, celor care își doresc…
În contextul actual al alegerilor prezidențiale, votul pentru Elena Lasconi din primul tur este mai…