Infecţia micotică produsă de o ciupercă apare mai frecvent la unghiile de la picioare şi mai rar la cele de la mâini. Sunt afectate mai frecvent unghiile membrului inferior, deoarece acestea cresc mai încet, favorizând astfel dezvoltarea micozei.

Onicomicoza apare după contactul direct cu ciuperca, care începe să se dezvolte la nivelul unghiei şi al patului unghial, fiind favorizată de căldura şi umezeala locală. Cu toate acestea, prezenţa ciupercii la nivelul pielii nu conduce întotdeauna la apariţia onicomicozei. Este nevoie, de obicei, de o anumită suscceptibilitate pentru a dezvolta infecţia. Persoanele predispuse la a dezvolta astfel de infecţii trebuie să ştie că acestea sunt recidivante, indiferent de tratamentul utilizat şi, în special, dacă nu se iau măsuri profilactice. Nu se cunoaşte exact motivul pentru care unele persoane sunt mai suscceptibile în a dezvolta această boală.
Riscul de a dezvolta onicomicoză depinde de susceptibilitatea fiecărei persoane pentru infecţia fungică unghială. În special, persoanele cu diabet zaharat trebuie să aibă mare grijă, fiind sunt predispuse la dezvoltarea de infecţii în general, iar riscul de necroză este mare. De aceea, la apariţia oricărei leziuni cutanate trebuie anunţat medicul şi demarat un tratament cu antibiotic imediat, indiferent dacă disconfortul şi durerea sunt sau nu prezente.
Primele semne ale infecţiei sunt îngroşarea sau ruperea unghiei. Dacă nu este tratată din timp, infecţia se întinde către patul unghial. După un timp, infecţia poate cuprinde unghia în totalitate şi va determina căderea ei.
Ce este important de reţinut pentru a preveni această infecţie: nu trebuie să purtăm încălţăminte strâmtă, incomodă; nu trebuie să purtăm şosete din alte materiale în afară de bumbac; pe cât posibil, să nu folosim încalţăminte din înlocuitori, ci doar din piele, altfel picioarele noastre transpiră, umezela persistentă determinând apariţia bolii. În cazul în care vedeţi că unghia dumneavoastră se schimbă la culoare, nu mai pierdeti timpul şi prezentaţi-vă la medic.

Share
Published by
Lavinia Dirlea, medic Medicina generala
Tags: infectie

Recent Posts

Universitatea Politehnica Timișoara şi Universitatea de Vest mai bifează un top internațional de specialitate

Times Higher Education (THE) a lansat prima ediție a Interdisciplinary Science Ranking (ISR), în colaborare…

3 ore ago

Pregătiri pentru cea mai importantă competiţie de padel a finalului de an, Cupa României

Dacă românii se pregătesc de alegerile prezidenţiale şi parlamentare, lumea padelului are un singur gând:…

5 ore ago

CJ Timiș a semnat contractele de execuție pentru reabilitarea a două școli speciale aflate în administrare

Consiliul Județean Timiș va investi în reabilitarea a două dintre școlile aflate în administrarea sa,…

7 ore ago

TIMPARK anunță eliberarea abonamentelor de parcare pentru anul 2025

Serviciul Public de Interes Local pentru Administrarea Parcărilor Publice din Municipiul Timișoara - TIMPARK anunță…

8 ore ago

Primul camion confiscat pentru abandonul ilegal de deșeuri în Timișoara. Dominic Fritz: “Căzut în propria groapă ilegală de gunoi”

Primăria Timișoara, prin Poliția Locală, a confiscat primul camion care debarasa deșeuri ilegal pe un…

8 ore ago

Vine iarna! Vremea se înrăutăţeşte şi în Banat, unde va bate vântul cu putere

Meteorologii au actualizat avertizările şi anunţă că vremea să înrăutăţeşte începând de joi noapte, fiind…

8 ore ago