Categories: Social

Cad „pionii”, raman „regele” si „regina”

Acţiunile din vămi duc doar la sacrificarea „pionilor” (simpli angajaţi vamali), în timp ce „regele” şi „regina” nu sunt deranjaţi, susţin sindicaliştii din sistemul vamal.

Prin intermediul unui comunicat de presă, Sindicatul Naţional al Vameşilor şi Poliţiştilor „Pro Lex” a sărit în apărarea colegilor anchetaţi din mai multe vămi din vestul ţării. „În legătură cu evenimentele din vămi, văzând că atenţia mass-media se concentrează pe corupţia din micul trafic, pe baza informaţiilor pe care le deţinem, suntem în măsură să vă prezentăm informaţii cu adevărat importante pentru a fi dezbătute. Contrar percepţiei publice, sub aspectul sumelor obţinute, înainte de aderarea la UE, vămile din interior erau mai importante decât vămile de frontieră, iar după aderarea la UE, accizele sunt mai importante decât vămile. Sumele pot proveni din colecta zilnică a micului trafic şi a mărfurilor subevaluate cantitativ sau valoric, precum şi din diferenţa de încadrare tarifară. De asemenea, sume importante de bani sunt plătite sub formă de abonament sau finanţare a campaniilor electorale”, se arată în comunicat.
Sumele sunt colectate printr-un sistem organizat şi centralizat cu destinaţie către persoane care finanţează partidele politice, mai susţin sindicaliştii. „Elemente ce au favorizat sau au contribuit la buna funcţionare a sistemului: promovarea temporară a şefilor de tură, şefilor de vamă (a se vedea cazul vămii Halmeu) şi directorilor de regionale; permutări de lucrători vamali prin îndepărtarea unora şi aducerea altora; aducerea în funcţii de conducere a unor persoane ce nu aveau cunoştinţe în ceea ce priveşte legislaţia vamală; mutarea lucrătorilor vamali fără decontarea cheltuielor de deplasare sau cazare; îndepărtarea, schimbarea din funcţii sau destituirea lucrătorilor vamali care au descoperit fraude sau nereguli săvârşite de firme protejate. Mijloace de protecţie a sistemului: şefi profesionali, persoane importante în politică, procurori, instituţii în subordinea cărore se află ANV, mass-media”, se arată în comunicat.
În finalul documentului este descrisă schema persoanelor implicate în sistemul piramidal: „Pionii – lucrători vamali; Caii sau colectorii – şefi de tură, şefi de vamă, lideri de sindicat (a se vedea ascensiunea liderilor de sindicat din vămi). Nebunul sau coordonatorul, persoana indispensabilă – liderul de sindicat şi/sau director ANV. Tura – şeful ANV şi directorii Direcţiei de supraveghere vamală. Regina – partidul politic, membrii importanţi din partid care pot decide numirea şefului şi directorilor ANV şi ANAF. Regele- ?”.

Share
Published by
Iulia Avram
Tags: vamesi

Recent Posts

Început de mai solicitant pentru pompierii militari, care au avut sute de intervenţii

În perioada 1-6 mai, pompierii militari din cadrul celor 7 subunități de intervenție ale inspectoratului…

15 ore ago

Administrația județeană a semnat acordul pentru finanțarea cumpărării unor microbuze școlare mai puțin poluante

Timișul va primi aproape 25 de milioane de lei, bani de la Administrația Fondului pentru…

16 ore ago

Au fost stabilite locurile de afișaj electoral de la Timișoara

La Timișoara vor fi organizate un număr de 50 de locuri unde vor putea fi…

16 ore ago

La Timișoara va avea loc un show pop-rock unic, pe muzica de Michael Jackson, Queen, Deep Purple, Pink Floyd, Guns N’ Roses sau Aerosmith

Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) vă invită să participați la primul spectacol din turneul…

18 ore ago

Sunt restricții de circulație, pe A1, se lucrează la carosabil

Direcția de Drumuri și Poduri Timișoara a informat marți, că din această zi, pe autostrada…

18 ore ago

Alin Nica: La 9 iunie avem de ales între trecut și viitor

Am decis să candidez pentru al doilea mandat de președinte al Consiliului Județean Timiș în…

19 ore ago