Categories: Sănătate

Medicii de familie planuiesc proteste radicale

Asociațiile profesionale ale medicilor de familie își radicalizează protestele și caută metode prin care să determine Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate să înceteze cu proasta finanțare a sistemului.

Cei 11.820 de medici de familie din țară nu exlcud posibilitatea de a depune, simultan, cereri de emigrare. Este vorba, de fapt, de cereri pentru obținerea certificatului de conformitate, care le dă dreptul să practice în orice stat la UE. Protestul poate avea loc numai dacă asociațiile profesionale cad de acord. „Avem stabilită o întâlnire în 22 februarie și atunci vom discuta despre asta, dar să știți că orice este posibil, atunci când deja mulțimea a pornit. Nu mai contează ce părere are președintele asociației”, spune Afilon Jompan, președintele Societății Medicilor de Familie din Timiș. Cea de-a doua organizație profesională județeană din medicina primară se abține, cel puțin momentan, de a-și face public părerea: „Deocamdată nu facem declarații”, s-a limitat să spună Călin Sârbovan, președintele Patronatului Medicilor deFamilie Timiș. Cei mai sceptici în privința declanșării acestei forme de protest sunt reprezentanții sindicatelor organizate de medicii de familie. „Nu cred că este posibil! Lumea medicală nu este atât de unită pentru a realiza un protest în această formă. Eu sunt de principiul că trebuie să discutăm și să începem niște negocieri dure, pentru a obține ce ne dorim”, consideră Liliana Păunescu, președintele Camerei Federative a Medicilor Timiș.
Până la 1 aprilie, medicii de familie prestează servicii în baza contractului cadru de anul trecut. Normele metodologice de aplicare a contractului pe anul 2011 se negociază în acest moment. Varianta ministerului este diferită de anul trecut: dacă în 2010 bugetul alocat unui cabinet era împărțit 70% capita și 30% servicii, acum procentele sunt egale. Nemulțumirea medicilor de familie este că au o serie de servicii obligatorii, care însă nu se plătesc, iar asta înseamnă mai puțini bani pentru cabinet. Un exemplu este supravegherea femeii însărcinate, pentru care, în noul contract, CNAS nu mai decontează bani. În plus, medicii de familie spun că, în condițiile în care veniturile cabinetului scad, nu își permit să plătească din buzunarul lor cheltuielile pentru implementarea cardului de sănătate, adică accesul la Internet cu bandă largă și cititoarele pentru carduri. „Ei trebuie să o cumpere aparatura. Când s-a introdus sistemul computerizat la cabinete, măcar ne-au cumpărat calculatoarele. Exact așa cum ni le-au dat pe ele, să ne dea și cititoarele de carduri”, a mai spus Păunescu.

Share
Published by
Artemia Simeria

Recent Posts

Aproape o mie de locuri de muncă oferite la Bursa Locurilor de Muncă. Peste 600 de persoane au fost selectate pentru angajare

La Timișoara a avut loc, marți, o nouă ediție a Bursei Locurilor de Muncă. Interesul…

2 ore ago

Avem și în acest an Noaptea Muzeelor, de această dată sub auspiciile protestelor salariale de la MNaB

Muzeul Național al Banatului, cu sprijinul Consiliului Județean Timiș, participă și în acest an la…

5 ore ago

Lucrările pe Calea Stan Vidrighin intră în etapa finală/FOTO

Constructorul care se ocupă de reabilitarea Căii Stan Vidrighin intră în etapa finală a lucrărilor.…

5 ore ago

Un motociclist a fost accidentat în zona Sălii „Olimpia”

După accidentul de dimineaţă din apropierea Centurii de Sud, unde un muncitor a fost izbit…

5 ore ago

Jr. NBA League România: Divizia Southwest, la final. Rezultatele înregistrate și programul sferturilor de finală

Prima fază din Conferința de Vest a Jr. NBA League România s-a încheiat recent, când…

6 ore ago