Categories: Sănătate

Medicii de familie planuiesc proteste radicale

Asociațiile profesionale ale medicilor de familie își radicalizează protestele și caută metode prin care să determine Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate să înceteze cu proasta finanțare a sistemului.

Cei 11.820 de medici de familie din țară nu exlcud posibilitatea de a depune, simultan, cereri de emigrare. Este vorba, de fapt, de cereri pentru obținerea certificatului de conformitate, care le dă dreptul să practice în orice stat la UE. Protestul poate avea loc numai dacă asociațiile profesionale cad de acord. „Avem stabilită o întâlnire în 22 februarie și atunci vom discuta despre asta, dar să știți că orice este posibil, atunci când deja mulțimea a pornit. Nu mai contează ce părere are președintele asociației”, spune Afilon Jompan, președintele Societății Medicilor de Familie din Timiș. Cea de-a doua organizație profesională județeană din medicina primară se abține, cel puțin momentan, de a-și face public părerea: „Deocamdată nu facem declarații”, s-a limitat să spună Călin Sârbovan, președintele Patronatului Medicilor deFamilie Timiș. Cei mai sceptici în privința declanșării acestei forme de protest sunt reprezentanții sindicatelor organizate de medicii de familie. „Nu cred că este posibil! Lumea medicală nu este atât de unită pentru a realiza un protest în această formă. Eu sunt de principiul că trebuie să discutăm și să începem niște negocieri dure, pentru a obține ce ne dorim”, consideră Liliana Păunescu, președintele Camerei Federative a Medicilor Timiș.
Până la 1 aprilie, medicii de familie prestează servicii în baza contractului cadru de anul trecut. Normele metodologice de aplicare a contractului pe anul 2011 se negociază în acest moment. Varianta ministerului este diferită de anul trecut: dacă în 2010 bugetul alocat unui cabinet era împărțit 70% capita și 30% servicii, acum procentele sunt egale. Nemulțumirea medicilor de familie este că au o serie de servicii obligatorii, care însă nu se plătesc, iar asta înseamnă mai puțini bani pentru cabinet. Un exemplu este supravegherea femeii însărcinate, pentru care, în noul contract, CNAS nu mai decontează bani. În plus, medicii de familie spun că, în condițiile în care veniturile cabinetului scad, nu își permit să plătească din buzunarul lor cheltuielile pentru implementarea cardului de sănătate, adică accesul la Internet cu bandă largă și cititoarele pentru carduri. „Ei trebuie să o cumpere aparatura. Când s-a introdus sistemul computerizat la cabinete, măcar ne-au cumpărat calculatoarele. Exact așa cum ni le-au dat pe ele, să ne dea și cititoarele de carduri”, a mai spus Păunescu.

Share
Published by
Artemia Simeria

Recent Posts

Simonis și Fritz au ajuns la un consens. PNL pare să fi fost de acord

Așa cum deBanat.ro a relatat deja, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, și liderul PSD Timiș, Alfred…

O oră ago

CSM Lugoj a terminat anul 2024 în forţă, cu o victorie categorică

Etapa a 16-a din liga de elită de volei feminin a debutat pe malul Timişului…

2 ore ago

A furat dintr-o maşină parcată în Brestovăţ! Unde l-au prins poliţiştii

La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Rurale Belinț sub coordonarea procurorului din cadrul…

4 ore ago

ABA Banat investește 29 de milioane de lei în consolidarea și reprofilarea malurilor râului Timiș

Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului…

6 ore ago

Geaba Bolojan! După un ostaş în fruntea ţării, PNL propune un şomer în fruntea ţării

La început mi se părea o glumă. O glumă nereuşită, ca să nu spun una…

6 ore ago

La Timișoara continuă modernizarea rețelei de termoficare a orașului

13 kilometri de rețele termice vor fi reabilitați, Primăria Timișoara semnând contractul de finanțare. Această…

6 ore ago