Categories: Sănătate

Medicii vor ca asigurarea de malpraxis sa fie platita de spitale

Reprezentanţii Camerei Federative a Medicilor le cer directorilor de spitale să plătească asigurarea obligatorie de răspundere civilă în termenii unei asigurări colective, valabilă pentru tot personalul angajat. Legislaţia permite acest lucru, practicat în majoritatea statelor europene.

În Europa nu există obligativitatea ca medicii salariaţi să se asigure. Cea care trebuie să se asigure este instituţia, aşa că şi în România trebuie să fie la fel, susţin reprezentanţii Camerei Federative a Medicilor. În prezent, medicii români pot profesa numai dacă au certificat de cotizant la Colegiu Medicilor, în baza asigurării de răspundere civilă. Medicii din statele membre UE, care lucrează ocazional sau temporar la noi, pot profesa însă dacă au asigurare colectivă, adică este asigurată instituţia care i-a angajat.
„Anual, un medic român plăteşte, obligat de statul român, unor terţi, între 125 şii 150 de euro. În ţară sunt circa 65.000 de medici, incluzându-i şi pe stomatologi. Altfel spus, anual, nişte terţi primesc aproape 10 milioane de euro. Suma asta se strânge de circa zece ani. La ea se adaugă obligaţia de taxă pentru a profesa, instituită de lege şi încasată de Colegiul Medicilor, de aprozimativ 85 de euro anual. În Marea Britanie, un medic plăteşte echivalentul a circa 100 de euro, la un venit lunar cuprins intre 5.000 si 25.000 de lire! Statul reţine, pentru că aşa a decis de unul singur, cel puţin şapte milioane de euro din banii achitaţi de medici”, spune Dan Pereţianu, vicepreşedintele Camerei Federative a Medicilor din România.
În Europa, statele obligă spitalele publice, private sau cabinetele medicale să fie asigurate. Nici o instituţie nu poate funcţiona dacă nu deţine această asigurare. Camera Federativă a Medicilor vine şi cu exemple: în Suedia şi Danemarca, asigurarea este plătită de landuri, printr-o companie publică agreată, în Franţa există o companie deţinută de spitale şi cabinetele medicale, în Olanda sunt două companiii deţinute de spitale şi medici, în Scoţia, spitalele sunt obligate să facă parte dintr-un consorţiu care acoperă aceste asigurări, în Irlanda plăteşte statul de la buget şi îi exonerează pe medici, în Austria s-a renunţat la aceste asigurări şi plăteşte spitalul, dacă este necesar, în Germania plăteşte spitalul, iar în Cipru şi Malta statul îi asigură din oficiu pe medicii care lucrează în instituţiile publice.

Share
Published by
Artemia Simeria

Recent Posts

Programul de lucrări al SDM în ziua de 7 mai 2024

Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 07.05.2024, unde se vor executa reparaţii…

24 de minute ago

Supărare mare la PNL Timiș. Alin Nica le ”fură” candidatul la funcția de primar în Dudeștii Noi, pe ultima sută de metri

Partidul Național Liberal Timiș se vede în situația de a nu avea candidat la funcția…

10 ore ago

Accident mortal pe DN 6 în a doua zi de Paşte

Familie îndoliată în a doua zi de Paşte. Accident rutier pe DN6, localitatea Sadova Veche,…

10 ore ago

Timișul rămâne atractiv din punct de vedere imobiliar

Județul Timiș rămâne în topul național al vânzărilor de imobile. Cele mai multe vânzări au…

17 ore ago

Lucrările la partea din spate a Pieței Badea Cârțan au fost finalizate

Strada aflată în spatele Pieței Badea Cârțan beneficiază acum de asfalt nou. Administrația anunță că…

17 ore ago

Cum va fi vremea în Banat în următoarele două săptămâni

Meteorologii anunţă o vreme caldă, în intervalul 6 - 19 mai, cu o medie a…

17 ore ago