Categories: Sănătate

Medicii vor ca asigurarea de malpraxis sa fie platita de spitale

Reprezentanţii Camerei Federative a Medicilor le cer directorilor de spitale să plătească asigurarea obligatorie de răspundere civilă în termenii unei asigurări colective, valabilă pentru tot personalul angajat. Legislaţia permite acest lucru, practicat în majoritatea statelor europene.

În Europa nu există obligativitatea ca medicii salariaţi să se asigure. Cea care trebuie să se asigure este instituţia, aşa că şi în România trebuie să fie la fel, susţin reprezentanţii Camerei Federative a Medicilor. În prezent, medicii români pot profesa numai dacă au certificat de cotizant la Colegiu Medicilor, în baza asigurării de răspundere civilă. Medicii din statele membre UE, care lucrează ocazional sau temporar la noi, pot profesa însă dacă au asigurare colectivă, adică este asigurată instituţia care i-a angajat.
„Anual, un medic român plăteşte, obligat de statul român, unor terţi, între 125 şii 150 de euro. În ţară sunt circa 65.000 de medici, incluzându-i şi pe stomatologi. Altfel spus, anual, nişte terţi primesc aproape 10 milioane de euro. Suma asta se strânge de circa zece ani. La ea se adaugă obligaţia de taxă pentru a profesa, instituită de lege şi încasată de Colegiul Medicilor, de aprozimativ 85 de euro anual. În Marea Britanie, un medic plăteşte echivalentul a circa 100 de euro, la un venit lunar cuprins intre 5.000 si 25.000 de lire! Statul reţine, pentru că aşa a decis de unul singur, cel puţin şapte milioane de euro din banii achitaţi de medici”, spune Dan Pereţianu, vicepreşedintele Camerei Federative a Medicilor din România.
În Europa, statele obligă spitalele publice, private sau cabinetele medicale să fie asigurate. Nici o instituţie nu poate funcţiona dacă nu deţine această asigurare. Camera Federativă a Medicilor vine şi cu exemple: în Suedia şi Danemarca, asigurarea este plătită de landuri, printr-o companie publică agreată, în Franţa există o companie deţinută de spitale şi cabinetele medicale, în Olanda sunt două companiii deţinute de spitale şi medici, în Scoţia, spitalele sunt obligate să facă parte dintr-un consorţiu care acoperă aceste asigurări, în Irlanda plăteşte statul de la buget şi îi exonerează pe medici, în Austria s-a renunţat la aceste asigurări şi plăteşte spitalul, dacă este necesar, în Germania plăteşte spitalul, iar în Cipru şi Malta statul îi asigură din oficiu pe medicii care lucrează în instituţiile publice.

Share
Published by
Artemia Simeria

Recent Posts

A furat dintr-o maşină parcată în Brestovăţ! Unde l-au prins poliţiştii

La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Rurale Belinț sub coordonarea procurorului din cadrul…

O oră ago

ABA Banat investește 29 de milioane de lei în consolidarea și reprofilarea malurilor râului Timiș

Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului…

3 ore ago

Geaba Bolojan! După un ostaş în fruntea ţării, PNL propune un şomer în fruntea ţării

La început mi se părea o glumă. O glumă nereuşită, ca să nu spun una…

3 ore ago

La Timișoara continuă modernizarea rețelei de termoficare a orașului

13 kilometri de rețele termice vor fi reabilitați, Primăria Timișoara semnând contractul de finanțare. Această…

3 ore ago

Doi jucători străini vin la SCM USV via Constanţa

Campioana națională de rugby, SCM USV Timișoara, și-a asigurat serviciile a doi jucători de la…

4 ore ago

Din această săptămână putem zbura direct între Timișoara și Dubai

Una dintre cele mai solicitate destinații aeriene din ultima perioadă din România, va avea o…

4 ore ago