Categories: SocialUltima ora

Timisoara are nevoie de o schimbare la fata

Timişoara ar arăta mai frumos, dacă blocurile comuniste şi clădirile tehnice din cartiere ar căpăta o nouă faţă. Reţeta propusă de arhitecţi şi peisagişti este tehnica de pictură numită „trompe l’oeil”.

Această tehnică, „trompe l’oeil”, ar trebui realizată cât timp se derulează programul de reabilitare termică a imobilelor. Dacă acest lucru s-ar realiza, Timişoara ar intra în rândul oraşelor europene în care „trompe l’oeil” este folosită cu succes de mai mulţi ani. Sunt de notorietate blocuri din suburbia oraşului Chartres francez, pentru a da un singur exemplu. În Champol au fost colorate – cu peisaje sau reproduceri după clădiri-monument – blocuri care seamănă perfect cu imobilele cu patru etaje şi mai multe scări, des regăsite în cartierele muncitoreşti din România. Arhitecţii susţin, de fapt, că se impune o reabilitare estetică la nivel naţional. „Blocurile comuniste au îmbătrânit urât. Actualul program de reabilitare termică oferă posibilitatea şi pentru reabilitare estetică. Au apărut tot felul de dungi pe faţade, ca la maşinile de curse, dar se vede clar că acestea nu au fost trasate de profesionişti. În arhitectură, culoarea subliniază volumul. Pentru faţade se fac studii de culoare care urmăresc integrarea într-un ansamblu urban. Pentru poziţii deosebite, capete de perspectivă, clădiri reprezentative, se pot concepe lucrări de artă, mozaicuri, fresce, care să potenţeze arhitectura. Există chiar o tehnică, «trompe l’oeil», care propune pictarea unor calcane sau a unor accidente urbane cu tentă provizorie până la rezolvarea de fond disfuncţionalităţii urbanistice”, spune arhitectul timişorean Mihai-Corneliu Donici.
Peisagiştii sunt şi ei interesaţi. Grupul de la Timişoara al Asociaţiei Peisagiştilor din România militează de mai mult timp pentru estetizarea blocurilor. „O abordare potrivită în contextul actualului demers o reprezintă o tehnică plastică aparte, denumită «trompe d’oeil», care poate reda o imagine foarte realistă a subiectului abordat, creând totodată iluzia optică a acestora ca fiind volumetrice. Ar fi un exerciţiu social interesant, un mijloc de comunicare plastică, o apropiere de artă şi cultura occidentală către atingerea unei identităţi proprii. Ar fi ideal să ajungem ca atunci când spunem Timişoara să spunem trompe d’oeil sau roof garden la etaj. Oraşul nostru nu mai este demult oraşul florilor, însă are un imens potenţial de a deveni un oraş plastic”, spune Andrei Condoroş, secretarul general a ASOP.

Share
Published by
Alecsandra Stanici
Tags: Timişoara

Recent Posts

Un Clumber Spaniel a câștigat trei dintre cele patru expoziții internaționale organizate la Timișoara

Vedeta incontestabilă a seriei de expoziții chinologice care au avut loc, în acest weekend la…

7 ore ago

Seria interminabilă de înfrângeri ale fetelor de la Poli continuă

9 înfrângeri la rând în campionat! Echipa feminină a Politehnicii a ratat şansa titlului, care…

13 ore ago

Amenajarea zonei în care au fost demolate cluburile ilegale, pe ultima sută de metri/Foto

Lucrările de amenajare a spațiului verde de pe malul Begăi, pe bulevardul Vasile Pârvan, au…

15 ore ago

La Timișoara va avea loc cea de a treia ediție a conferinței Women in Data Science

Miercuri, 15 mai, la Institutul de Cercetări Avansate de Mediu al Universității de Vest din…

15 ore ago

Întreruperi programate la furnizarea apei la început de săptămână

Marți, 14 mai, între orele 9-16 se va executa o conectare de conducte la intersecția…

16 ore ago

Jebelul, o comună în continuă dezvoltare prin proiecte europene şi nu numai/Foto

Prin banii europeni sau cei de la bugetul național, anul 2024 este cel mai mare…

16 ore ago