Categories: SocialUltima ora

Timisoara, in topul oraselor poluate fonic din Romania

Peste 60% din populaţia oraşelor mari din România este afectată de poluarea fonică. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de o companie de audit în domeniul măsurărilor acustice. Bucureştiul este oraşul cu procentul cel mai ridicat al locuitorilor expuşi zgomotului, la polul opus fiind Iaşiul.

Timişoara se înscrie cu brio pe lista celor mai zgomotoase municipii, care mai cuprinde Constanţa, Cluj-Napoca, Braşov, Ploieşti şi Galaţi. Conform studiului, 49% din populaţia oraşului de pe Bega trăieşte expusă la gălăgie excesivă. „La nivel naţional, în oraşele cu peste 250.000 de locuitori avem aproximativ 2,9 milioane de persoane expuse la zgomot peste limita prevăzută în standardele de auditare. Aceasta înseamnă că pentru mai mult de 60% din populaţie calitatea vieţii este afectată considerabil de poluarea fonică”, spune Bogdan Lazarovici, director executiv şi acţionar al companiei care a realizat studiul.
Lansată în 2009, harta europeană a zgomotului este cea mai complexă realizată vreodată pe continent. Ea indică faptul că în România unul dintre cele mai gălăgioase oraşe este Timişoara. NOISE – Noise Observation and Information Service for Europe (Serviciul European pentru Observarea şi Informarea Zgomotului) este disponibil la adresa http://noise.eionet.europa.eu/index.html, indicând cu o precizie maximă numărul persoanelor expuse zgomotului. Culmea ironiei, unele dintre cele mai poluate fonic intersecţii din oraş sunt locurile de joacă pentru copii, amenajate de primărie, parcă înadins pentru a-i îmbolnăvi pe cei mici.
Expunerea îndelungată la zgomote duce la hipertensiune şi insomnii. Medicii timişoreni trag de mai mulţi ani un semnal de alarmă, legat de faptul că toţi copiii care trăiesc în oraş riscă să facă parte dintr-o generaţie cu probleme de auz. Ei ar mai putea avea probleme cu memoria, iar părinţii lor, expuşi şi ei la gălăgie, riscă să devină veşnic nervoşi şi să ajungă chiar să facă uz de violenţă, pentru a-şi rezolva problemele. Dr. Ovidiu Sturz, psihiatru, explică faptul că micuţii expuşi la gălăgie ajung la stări de iritabilitate care pot degenera în tulburări de concentrare şi de memorie. „Pe un fond de stres, copilul ajunge să nu mai poată fi atent, nu mai are randamentul obişnuit la ceea ce face şi are şi tulburări de somn”, afirmă dr. Sturz.

Share
Published by
Georgeta P.

Recent Posts

Liga 4. Lugojul, campioană de iarnă cu maximum de puncte

În „Divizia D” Timiș, CSM Lugoj a luptat singură pentru întâietate. 15 meciuri, 15 victorii,…

41 de minute ago

Se lucrează și pe lotul din Timișoara al căii ferate dintre Arad și Caransebeș/VIDEO

Asocierea care se ocupă de reabilitarea căii ferate care traversează Timișoara, mai precis Lotul 3,…

2 ore ago

Dominic Fritz, după intrarea Elenei Lasconi în finala prezidenţialelor: “Rezultatul de azi e o uriașă responsabilitate”

Preşedintele USR Timiş, Dominic Fritz, afirmă că accederea Elenei Lasconi în turul II al alegerilor…

2 ore ago

Elena Lasconi l-a depăşit pe Marcel Ciolacu! În România un tur doi între Europa civilizată şi Rusia

Aproape sigur în turul II al alegerilor prezidenţiale se vor confrunta candidatul extremist Călin Georgescu…

3 ore ago

PSD-ul, din tare rău în… tot mai bine

Cam fiecare lider PSD prostea poporul român în felul lui. Iliescu încuraja concluzia că nu…

5 ore ago

Anunț începere proiect: Formează-ți viitorul prin stagii de practică! – FormPract

UNIVERSITATEA POLITEHNICA TIMIȘOARA este beneficiar al unui proiect de sprijinire a studenţilor din anii terminali…

6 ore ago