Categories: SocialUltima ora

Cateva zeci de copii pot fi adoptati, in prezent, in Timis

Familiile care doresc copii, dar, din diferite motive, nu pot au la dispoziţie varianta adopţiei. Modificarea legii vine în sprijinul acestor oameni, care au ocazia astfel, să ia acasă mai repede un copil căruia să-i ofere un cămin adevărat. În Timiş, în prezent, pot fi adoptaţi 53 de micuţi.

Modificarea legii adopţiilor poate ajuta ca un copil abandonat să ajungă mult mai repede din grija statului, în grija unei familii care îl doreşte. Guvernul a redus perioada de adopţie pentru copiii cu părinţi necunoscuţi la 30 de zile după obţinerea certificatului de naştere, iar în cazul părinţilor care nu se interesează personal de minor, la un an. La Direcţia Generala de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Timiş sunt în lucru, în acest moment, 22 de dosare cu atestare în vederea adopţiei, 34 de dosare cu deschideri de adopţie, 14 cu încredinţări în vederea adopţiei şi 11 în care există încuviinţarea adopţiei. Sunt monitorizaţi, în prezent, în procesul post-adopţie, 90 de copii.
„În centrele de plasament ale DGASP Timiş sunt 430 de copii. La asistenţii maternali profesionişti se află 1.103 copii, iar în plasament simplu sunt 823 de copii. Numărul copiilor adoptabili în Timiş este de 53. Alte 68 de dosare se află pe rol, în instanţă, urmând ca şi aceşti copii să devină adoptabili în viitorul apropiat. În 2010, în Timiş, 37 de copii au fost adoptaţi prin sentinţă civilă definitivă şi irevocabilă”, spune Smaranda Marcu, purtător de cuvânt la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. Cea mai veche solicitare de adopţie în Timiş a fost depusă acum aproape trei ani, în iulie 2008. Cuplul care vrea să înfieze a fost reevaluat şi reatestat de mai multe ori, dar, deocamdată, niciunul dintre copiii instituţionalizaţi nu s-a potrivit cu doleanţele familiei.
Actuala lege a adopţiilor prevede că un copil poate fi adoptat numai cu consimţământul ambilor părinţi, chiar şi în cazurile în care aceştia au fost decăzuţi din drepturile legale. Chiar şi aşa, ei au dreptul să se răzgândească în timp de o lună. În prezent, în grija statului sunt aproximativ 67.000 de copii.

Share
Published by
Artemia Simeria
Tags: copii

Recent Posts

Cum va fi vremea în prima lună de vară

Administraţia Națională de Meteorologie a emis prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni, intervalul 27 mai…

2 ore ago

Înscrierea la creşă sau la grădiniţă începe luni şi se încheie pe 14 iunie

Înscrierea la creşă sau la grădiniţă începe luni şi se încheie pe 14 iunie -…

2 ore ago

Întreruperi programate la furnizarea apei în următoarele zile

Luni, 27 mai, între orele 8-20 se va executa o conectare de conducte la intersecția…

5 ore ago

S-a stins Dana Rotariu, soţia legendei Iosif Rotariu

Moartea unei adevărate eroine. Din păcate, duminică dimineaţa s-a stins din viaţă Dana Rotariu, soția…

5 ore ago

Piața Badea Cârțan a primit o nouă înfățișare, după 20 de ani fără nicio modernizare/Foto

Piaţa Badea Cârţan are o nouă faţă după ce s-ai făcut mai multe modernizări, atât…

8 ore ago

Tramvaiele galbene Bozankaya vor fi revopsite in violet dacă Druckeria îi va cere acest lucru „primarului Robu”

Actuala administrație Fritz a fost acuzată de fostul primar Nicolae Robu că a înlocuit violetul…

10 ore ago