Categories: SocialUltima ora

Studiu de mediu pentru DN 66A, suspectat de frauda

Compania Ecoterra, care a realizat studiul de impact asupra mediului pentru tronsonul 3 al controversatului DN 66A, care trece prin Munţii Retezat, este acuzată de fraudă. Un reputat cadru universitar timişorean susţine că semnătura sa apare în mod ilegal pe acest studiu, pentru care el a realizat doar o lucrare preliminară.

Dezvăluirea a fost făcută, într-o revistă de comunicări ştiinţifice, de conf. dr. Dan Stănescu, de la Facultatea de Biologie a Universităţii de Vest. Semnătura lui apare pe studiul de biodiversitate la Drumul Naţional 66A, în condiţiile în care, de fapt, specialistul nu a realizat studiul în sine, ci o lucrare preliminară. Pentru această fraudă, firma riscă până la 100.000 lei amendă penală, iar persoanele responsabile, până la trei ani de închisoare. „Această fraudă la drumul mare ar putea fi explicaţia pentru care aşa-zisul studiu de biodiversitate conţinea atât de multe erori şi omisiuni ştiinţifice”, spune Gabriel Păun, preşedinte Agent Green, una dintre organizaţiile care cer Ministerului Mediului să intervină şi să comande o anchetă în cazul DN 66A şi să ceară realizarea unui nou studiu pentru întreaga investiţie. Conform datelor oferite de Ecoterra, echipa de cercetare nu ar fi petrecut mai mult de cinci zile în teren, deşi profesorul Stănescu insistă că un astfel de studiu trebuie să dureze cel puţin trei ani. Potrivit reprezentantului Agent Green, Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului ar fi trebuit să oprească evaluarea încă de anul trecut, deoarece a fost încălcat ordinul Ministerului Mediului 135/2010, care precizează că, în situaţia în care o investiţie se realizează etapizat sau se amplasează pe terenuri aflate în raza teritorială a mai multor unităţi administrativ-teritoriale învecinate, evaluarea impactului asupra mediului se realizează pentru întreaga investiţie. Or, DN 66A ar urma să aibă până la finalizare cel puţin cinci tronsoane şi să străbată judeţele Hunedoara, Gorj, Mehedinţi şi Caraş-Severin.

Zonă unică, distrusă iremediabil

DN 66A Câmpul lui Neag – Herculane a iscat, încă de la bun început, un imens scandal. „Zona munţilor Ţarcu – Godeanu – Retezat este ultima zonă mai mare de 50.000 hectare din Europa care a rămas neatinsă semnificativ de om. În lume, aşa ceva mai există doar pe Amazon, în Congo şi în Indonezia. Ar mai fi pădurile boreale din nord. Construirea acestui drum va compromite definitiv unicul peisaj forestier intact şi ar fi o catastrofă pentru liniştea de aici. Drumul va aduce cu sine nu doar defrişarea arborilor, ci si construcţii haotice şi un turism necontrolat, lipsit de o strategie durabilă”, spune Gabriel Păun. Construcţia unui astfel de drum ar distruge habitatul ideal pentru lilieci, reptile şi amfibeni, dar şi suprafeţe întregi pe care cresc plante protejate în întreaga Europă. În zonă există deja un drum de piatră, aşa că unul de asfalt nu este necesar. În plus, cel puţin cinci luni pe an, acesta ar fi închis, deoarece aici cad zăpezi foarte mari, cu pericol de avalanşă.

Share
Published by
Alecsandra Stanici
Tags: fraudamediu

Recent Posts

Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de…

6 ore ago

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la…

7 ore ago

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

12 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

13 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

13 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

15 ore ago