Plecaţi la drum lung, dar vă sperie plictiseala şi cheltuielile? Există o soluţie: puteţi împărţi maşina cu alţi călători care au aceeaşi destinaţie. Îi puteţi selecta ca să fie exact pe placul dumneavoastră şi, la final, v-aţi putea alege şi cu noi prieteni. Primul site românesc de ride-sharing este realizat de nişte timişoreni care lucrează pentru o companie cu capital francez.
Totul se reduce la eficientizarea deplasărilor rutiere. De ce să călătoreşti singur, pe distanţe de sute de kilometri, şi să rişti să adormi la volan sau să mori de plictiseală în cele peste zece ore de drum? Mai bine iei pe cineva cu tine în maşină şi, în plus, poţi împărţi costurile de deplasare. Aceasta e filosofia ride-sharing. Cum se face? Extrem de simplu. Cei care au lansat această aplicaţie spun că doritorii îşi fac un cont pe www.EcoDrum.ro sau pe www.EkoRoad.com, varianta în engleză şi franceză. Apoi, n-au decât să studieze ofertele. Sunt precizate chiar şi diverse condiţii: dacă se fumează sau nu în maşină, dacă se ascultă muzică sau dacă „ofertantul” preferă conversaţia cu partenerii de drum sau vrea ca aceştia să tacă mâlc. Conceptul de ride-sharing nu este inventat de români. El există de mai mult timp în ţările dezvoltate, iar cei care îl susţin spun că e important să poţi împărţi cheltuielile de călătorie, mai ales în contextul scumpirii accelerate a carburanţilor. „Studii recente arată că din ce în ce mai mulţi români ar vrea să împartă costurile de călătorie, prin folosirea în comun, cu alte persoane, a aceluiaşi automobil, pentru deplasările pe distanţe medii sau lungi. Proiecte de acest gen funcţionează de mai multă vreme. Servicii precum www.roadsharing.com, în Italia, www.covoiturage.fr, în Franţa, sau www.mitfahrgelegenheit.de, în Germania, au reuşit să aducă economii şi avantaje substanţiale utilizatorilor lor. Un astfel de serviciu este benefic şi pentru mediu. Recenta scumpire a combustibililor nu a făcut decât să accentueze interesul românilor în astfel de servicii. În ultima perioadă, traficul pe acest gen de pagini web a crescut cu aproximativ 23%, iar scumpirile iminente ale carburanţilor din perioada ce va urma, pe fondul conflictelor din Orientul Mijlociu, vor încuraja tot mai multe persoane să folosească astfel de aplicaţii on-line”, explică Nicolae Surdu, responsabil de marketing şi dezvoltare al companiei care a scris aplicaţia. Pagina românească a „împărţitorilor de maşini” are deja 1.500 de urilizatori înscrişi, din care un sfert străini, mai ales din Marea Britanie, Irlanda, Franţa, Spania, Ungaria.
Finalizarea proiectului prin care Timișoara a primit 44 de autobuze electrice pentru transportul în comun…
Colaborare de succces. Parteneriatul dintre Universitatea Politehnica Timișoara și sediile Continental din Timișoara a fost…
Consilierii locali timișoreni au primit la vot, la ședința de plen extraordinară de marți un…
Începând de joi, de la ora 10, Expo Mobila Timișoara își deschide porțile atât pentru…
Cu exact o săptămână înaintea primului tur al alegerilor prezidenţiale, liberalul Ilie Bolojan, într-una din…
Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 20.11.2024, unde se vor executa reparaţii…