Sub motoul „Consumă sănătos şi susţine agricultura locală!”, la Timişoara va fi lansat un nou parteneriat ASAT (Asociaţia pentru Susţinerea Agriculturii Tradiţionale). Aceasta înseamnă că unii timișoreni vor primi, acasă, legume proaspete, crescute tradițional, în gospodăria unui producător autentic.
Timişorenii se pot abona astfel la producători locali, de la care cumpără alimente naturale, de la plante de grădină, până la fructe, ouă, lactate şi chiar carne. În zonă funcţionează mai multe grupuri organizate în jurul câte unui producător din mediul rural, orăşenii primind de la aceştia produse naturale crescute la ţară. Reprezentanţii ASAT sunt în etapa de finalizare a unui nou grup de consumatori-parteneri, în jurul producătorului Marcel Has, din satul Firiteaz, comuna Şagu, Arad. Distribuţiile de legume ar urma să înceapă în 18 mai şi vor fi efectuate în fiecare miercuri, la o locaţie accesibilă din Timişoara. Oferta lui Has conţine: cartofi noi, ceapă, usturoi, morcovi, păstârnac, pătrunjel, ţelină, frunze de zarzavaturi, măcriş, lobodă, ridichi, gulii, salată verde, sfeclă roșie, varză, roşii, ardei gras, gogoşar, capia, ardei iute, vinete, fasole verde, mazare, spanac, castraveţi, dovlecei, praz. Cei interesaţi se pot înscrie prin e-mail, la adresa asat_tm@yahoo.com, sau telefonic, la unul din numerele 0356-422.403 sau 0356-422.405.
Parteneriat reciproc avantajos
În anul 2007 a luat naştere, la Timişoara, ASAT – Asociaţia pentru Susţinerea Agriculturii Ţărăneşti, demers de economie alternativă în sprijinul micilor producători, susţinut de Consiliul Europei, Rețeaua Urban-Rural URGENCI (http://www.urgenci.net/) şi Platforma Europeană pentru Inițiative Etice și Solidare – IRIS (www.iris-network.eu). Demersul s-a bucurat de la bun început, la nivel local, de susţinerea instituţională a Primărei Municipiului Timişoara şi a Instituţiei Prefectului Timiş. ASAT susţine consumul de produse locale, obţinute în mod tradiţional în gospodăria ţărănească, prin consolidarea relaţiilor urban-rural. Sistemul promovează parteneriate între cetăţenii consumatori de produse agricole şi micii producători. „Colaborarea are la bază dezvoltarea unei relaţii de încredere şi transparenţă, consumatorii participanţi în program fiind încurajaţi să facă vizite la ferma producătorului, pentru a înţelege felul în care este produsă o parte din hrana lor zilnică”, spune Mihaela Veţan, unul din promotorii ASAT.
O victorie pentru oaspeţi şi două pentru gazde, în cele trei meciuri de sâmbătă ale…
Chiar dacă o bună parte dintre deranjamentele apărute la rețelele de alimentare cu energie electrică…
Se strâng rezultatele negative. Mai ales pe teren propriu. CSC Dumbrăviţa se află la al…
Teatrul Național din Timișoara organizează în perioada 4-10, respectiv 19-20 decembrie 2024, o nouă ediție…
Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, anunță că înainte de finalul anului în curs se va finaliza…
Pe data de 21 noiembrie a avut loc Gala Performeri din Sănătate, ediția 2024, desfășurată…