Categories: Sfaturi juridice

Latura civila in procesul penal

Comiterea unei infracțiuni produce cel mai adesea și un prejudiciu material sau moral, ce se poate repara tot pe calea procesului penal prin constituirea ca parte civilă a celui vătămat.

Astfel, legea condiționează judecarea laturii civile în cadrul procesului penal de constituirea ca parte civilă a celui prejudiciat prin comiterea infracțiunii, constituire ce se realizează prin depunerea unui script la dosarul cauzei pe tot parcursul urmăririi penale până cel târziu la prima zi de înfățișare.
Cum prin depunerea înscrisului de constituire ca parte civilă în procesul penal, instanța penală capătă autoritate în a judeca pricina și sub aspectul laturii civile, partea care s-a constituit astfel este necesar să-și administreze toate dovezile pentru a dovedi temeinicia pretențiilor astfel iterate.
Avantajul principal al judecării laturii civile a pricinii de către instanța penală este acela că pretențiile civile astfel solicitate sunt scutite de plata taxelor judiciare de timbru. Astfel se explica de ce sumele solicitate ca daune suferite urmare a comiterii unor infracțiuni sunt de cele mai multe ori de ordinul sutelor de mii sau chiar milioanelor de lei, și tot astfel se explică de ce de multe ori se uzează de extinderi fortațe ale incidenței penale în conflicte de drept de altă natură, prin formularea de plângeri penale care în fapt maschează încercarea de rezolvare a unor litigii civile sau comerciale fără plata taxelor de timbru.
Participarea în proces ca parte civilă prin metamorfozare din parte vătămată (denumire utilizată pentru identificarea victimei infracțiunii anterior anunțării intenției acesteia de a-și judeca pretențiile civile rezultate din infracțiune în același proces sau în condițiile în care o asemenea intenție nu se materializează până la prima zi de înfățișare) produce efecte și cu privire la evaluarea declarației ce urmează a se da în fața instanței de judecată. Astfel, dacă în cazul evaluării declarației părții vătămate se apreciază că neavând niciun interes material aceasta prezintă un grad mai ridicat de credibilitate în cazul cântăririi declarației părții civile se va ține cont de interesul material direct al acesteia fapt ce impune prudență în însușirea depoziției necoroborat cu alte probe din dosar.
Nu trebuie uitată celeritatea în judecare, de care procesele penale se bucură, fapt ce atrage și o rezolvare mai rapidă a laturii civile.

Share
Published by
Dan Surianu, avocat

Recent Posts

Zeci de persoane, cercetate penal pentru constituire de grup infracţional, trafic de droguri şi alte fapte grave

Ieri, 29 aprilie, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Caraș-Severin, împreună cu procurori D.I.I.C.O.T.-…

2 ore ago

Primăria Timișoara începe munca la noul adăpost pentru câini

În ședința extraordinară a Consiliului Local de astăzi, s-a aprobat Planul Urbanistic Zonal pentru construirea…

4 ore ago

Spectacol total în derby-ul campionatului. CFR învinge campioana şi şi-a asigurat meciul pentru aurul naţional

Marţi, de la o oră neconvenţională, 12, s-a disputat un meci important din cadrul play-off-ului…

4 ore ago

Uite cum să alegi un lampadar potrivit pentru orice cameră

Ai terminat de decorat casa. Ai ales vopseaua și covorul, ai așezat canapeaua și ai…

5 ore ago

Dominic Fritz anunţă lucrări pentru modernizarea zonei Badea Cârţan

Primarul Dominic Fritz a fost în Piaţa Badea Cârţan, anunţând că au fost demarate lucrări…

6 ore ago

La Timișoara va avea loc CyberTM, primul eveniment regional de securitate, destinat IMM

Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest va fi parte din  organizarea primului eveniment regional de cybersecurity…

8 ore ago