Categories: SocialUltima ora

Medic acuzat de parintii unei fetite cu sindrom Down

Iasmina Elena Roşculescu a fost diagnosticată la naştere cu sindrom Down, o maladie genetică, nevindecabilă. Părinţii au dat în judecată ginecologul care a supravegheat sarcina, căruia îi reproşează că nu i-a avertizat asupra riscurilor legate de naşterea unui copil bolnav. Au câştigat la judecătorie, iar săptămâna viitoare are loc apelul, ambele părţi fiind nemulţumite de prima sentinţă.

Procesul deschis de familia Roşculescu împotriva medicului Maria Olimpia Oprea a început în 2009, la scurt timp după naşterea fetiţei. Judecătoria a stabilit că ginecologul trebuie să plătească daune în valoare de 10.000 de lei. Ambele părţi au fost însă nemulţumite de sentinţă: dr. Oprea se consideră nevinovată, iar părinţii fetiţei cer altă despăgubire. Pe 25 mai se judecă apelul. „M-am gândit în primul rând că nu aş vrea să li se întâmple şi altor familii ceea ce mi s-a întâmplat mie. Este foarte dureros să trăim aşa, nu e vorba că suferă copilul, suferim cu toţii”, spune Ovidiu Roşculescu. Iasmina Elena, care împlineşte, în 18 mai, doi ani, e al doilea copil al familiei Roşculescu. Băiatul, care are 13 ani, este perfect normal. Părinţii sunt disperaţi.

Ar fi trebuit să explice mamei toate riscurile

Mihaela-Ribana Roşculescu povesteşte că sarcina i-a fost urmărită, pe întreaga durată, de ginecologul Maria-Olimpia Oprea. Aceasta însă nu a considerat relevant să pună în gardă viitoarea mamă asupra faptului că avea şanse mari să nască un copil cu probleme. „Dacă dr. Maria-Olimpia Oprea mi-ar fi adus la cunoştinţă că există o probabilitate extrem de mare de a aduce pe lume un copil cu sindrom Down, nu mi-aş fi asumat acest risc”, spune acum mama fetiţei. La 14 săptămâni de sarcină, Mihaela Roşculescu a făcut testul Trisomy 21, care evidenţiază riscul existenţei unei anomalii genetice. „Investigaţia a indicat un raport de 1 :227, urmat de precizarea că este un risc «sporit», la care se adaugă şi riscul vârstei mamei, aceasta având la momentul respectiv 32 de ani”, explică avocatul Claudia Văsii-Kolla. „Ginecologul trebuia să explice familiei riscul, iar părinţii să decidă, în cunoştinţă de cauză, dacă îşi doresc un copil handicapat, de care să aibă grijă o viaţă întreagă, sau dacă era mai potrivită o întrerupere de sarcină”, a continuat reprezentantul legal al familiei Roşculescu.

„Eu am făcut tot ce trebuia”

Medicul acuzat neagă însă faptul că nu ar fi explicat familiei Roşculescu riscurile unei sarcini cu probleme. Dr. Oprea spune, de asemenea, că, statistic, între 10 şi 30% dintre copiii care se nasc cu Sindrom Down nu pot fi depistaţi la ecograf. „Există la dosar un răspuns de la Ministerul Sănătăţii şi de la Colegiul Medicilor în legătură cu întreruperea de sarcină după ce fătul a împlinit 14 săptămâni. Aceasta este considerată infracţiune, cu două excepţii: dacă fătul are o malformaţie incompatibilă cu viaţa sau dacă sarcina pune în pericol viaţa mamei. Eu am făcut tot ce trebuia, am trimis-o pe gravidă inclusiv la ecografie 4D”, a declarat ginecologul. Dr. Oprea susţine că, la examenul ecografic, nu s-au văzut semnele prezenţei sindromului Down şi nici gaura din inima fătului. Micuţa Iasmina-Elena s-a născut şi cu o malformaţie la nivelul cordului, ventriculul stâng comunicând cu cel drept. Sindromul Down reprezintă o afecţiune cromozomială, prezentă la copil încă din momentul conceperii, cauzată de prezenţa unui cromozom 21 suplimentar. Toate persoanele diagnosticate cu această maladie prezintă un anumit grad de retard mental.

Share
Published by
Alecsandra Stanici

Recent Posts

Alianța Dreapta Unită a lansat, la Timișoara, campaniile electorale pentru alegerile europarlamentare și cele locale

Alianța Dreapta Unită a ales Timișoara pentru a lansa oficial campania electorală pentru alegerile locale…

3 ore ago

Nicolae Robu e primul pe lista de vot, Dominic Fritz pe șapte

Cu doar câteva ore înainte de debutul campaniei electorale, Biroul Electoral de Circumscripție Timișoara a…

7 ore ago

La Muzeul Satului Bănățean au loc, sâmbătă și duminică, mai multe expoziții de frumusețe chinologice

Timișoara devine, sâmbătă și duminică, punctul principal de atracție al chinologiei românești. La Muzeul Satului…

9 ore ago

La Stadionul Lego, constructorul lucrează la fundațiile uneia dintre peluze și la o tribună/Foto

Stadionul Lego, pe care Primăria Timișoara îl ridică în zona Buziașului cu bani de la…

9 ore ago

Dominic Fritz, după încă un teren recuperat de municipalitate: “Recuperăm nu doar terenuri, ci și demnitatea orașului”

Primăria Timişora a reuşit să mai recupereze un teren. Acesta era situat în proximitatea pieţei…

9 ore ago

Conducerea RETIM a luat mai multe măsuri cu implementare imediată, după ce unii angajaţi au intrat în grevă

Luând în considerare întreruperea nejustificată a activității de către unii angajați ai Secției de Salubrizare…

9 ore ago