Categories: SocialUltima ora

Serbia, atractie turistica pentru timisoreni

Timişorenii sunt ademeniţi cu oferte turistice la Vršac sau Novi Sad, deşi nici capitala Serbiei, aflată la puţin peste 160 de kilometri distanţă, nu e de ocolit. Infocentrul turistic din centrul oraşului este plin de pliante şi oferte de la hotelurile din ţara vecină.

La 75 de kilometri de Timişoara şi 85 de Belgrad, la răscruce de drumuri, cu legături rutiere de calitate bună cu Novi Sad şi Belgrad, Vršac apare ca un mic burg baroc, cu arhitectura uimitoare. Vršac are peste 1.750 hectare de vie şi cea mai mare pivniţă de vinuri din Europa Centrală. Practic, fiecare casă are propria pivniţă cu vinuri. Primele documente care menţionează viile din această regiune datează din secolul al XV-lea. Satele Veliko Središte şi Gudurica formează, împreună cu oraşul, unul dintre cele mai interesante trasee viti-vinicole din Serbia. Capitala culturală a Voivodinei, Novi Sad, oraş aflat la 150 de kilometri de Timişoara, este fermecătoare, mai ales din cauza amestecului reuşit de tradiţional şi modern. Novi Sad este oraş cu teatre, muzee, galerii, cafenele interesante, restaurante neobişnuite, şi un târg anual, care deţine aproximativ 30 de expoziţii internaţionale. Dacă ajungeţi la Novi Sad, nu trebuie să rataţi Dunavska, strada Laze Teleckog, Cetatea Petrovaradin, dar şi cea mai frumoasă plajă de pe Dunăre. Mai sunt de vizitat staţiunea Petrovaradin, Parcul Naţional Fruska Gora, unde se găsesc nu mai puţin de 16 mănăstiri ortodoxe şi 14 lacuri, sau fosta capitală sârbă, Sremski Karlovc, un centru religios cu biserici, castele şi vin. La Novi Sad are loc, în fiecare vară, Exit, un faimos festival internaţional de muzică, programat, în acest an, între 7 şi 10 iulie. Invitaţii sunt unul şi unul: Jamiroquai, Grinderman, Portishead, Arcade Fire, Underworld, Beirut, Joris Voorn, Joachim Garraud, Fedde Le Grand, Tiga sau James Zabiela.

Atracţie culinară

În ambele oraşe, comunitatea românească e bine reprezentată şi e greu de găsit un hotel sau pensiune unde cineva din personal să nu vorbească româneşte. Preţurile sunt în funcţie de ofertă. La singurul hotel de cinci stele din zona Vršac, Villa Breg, cazarea pentru două persoane costă 115 euro pe noapte, sumă în care sunt incluse micul dejun şi accesul la spa. Românii au prins gustul acestui loc. Chiar dacă nu se cazează aici şi optează pentru pensiunile mai ieftine din oraş, unde o noapte costă în jur de 15 – 20 de euro, vin să mănânce. „În week-end-uri, cel puţin 10% din oaspeţii noştri sunt români. Vin la restaurantul nostru, care este faimos pentru că aici se mănâncă cea mai bună friptură de vacă sau dulciuri de casă. Un meniu asemănător se găseşte la un singur restaurant din Belgrad”, spune Jelena Karčakovski, directorul hotelului. Sunt timişoreni care au optat pentru Vršac pentur a-şi ţine petrecerea de nuntă. Motivul: chestiune de bani – cinci stele şi meniu de doar 35 de euro, cu băutura inclusă, ceva ce în ţară e de neconceput.

Share
Published by
Alecsandra Stanici
Tags: serbiaturism

Recent Posts

Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de…

5 ore ago

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la…

5 ore ago

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

10 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

11 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

11 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

13 ore ago