Insolatia, afectiune de sezon

A venit căldura şi, împreună cu ea, şi problemele legate de expunerea excesivă şi inadecvată la soare. Expunerea unei persoane cu capul descoperit la acţiunea razelor de soare duce în cele mai multe cazuri la insolaţie, mai ales dacă perioada de expunere este între orele 11 şi 16.

Uneori organismul se poate adapta la temperaturi şi umiditate ridicate, dar alteori vremea caniculară poate fi dăunătoare, din cauza unor factori cum ar fi deshidratarea, oboseala excesivă, obezitatea, alcoolul. O persoană care se încadrează în cel puţin una dintre aceste situaţii este expusă unui risc în perioada de caniculă. Să nu uitam de categoriile de vârstă cele mai expuse, bătrânii şi copiii.
Dacă stationaţi o perioadă îndelungata de timp într-un loc unde este foarte cald, şi mai ales dacă staţi în picioare, poate să apară senzaţia de ameţeală şi chiar de leşin. Aceasta este cauzată în primul rând de faptul că sângele stagnează mai mult în partea inferioara a corpului lipsind creierul de o bună irigare. Primele simptome sunt asemănătoare cu cele ale epuizării: slăbiciune, ameţeală, greaţă, gură uscată, sete puternică. Apoi pielea devine roşie, uscată şi fiebinte (uneori vineţie, din cauza lipsei de oxigen). Deşi temperatura internă este crescută (40-41grade Celsius), persoanei îi poate fi frig. Pot apărea dureri de cap, somnolenţă, stări de vomă, halucinaţii sau delir, putând merge până la pierderea cunoştinţei.
Tratamentul insolaţiei constă în scoaterea imediată de sub razele soarelui, împachetări cu cearşafuri umede, pungă cu gheaţă la cap. Se poate stropi întregul corp cu apă rece, efectuând apoi o ventilaţie pentru răcire cu un prosop sau un cearşaf. Extremităţile se masează uşor pentru a stimula circulaţia. Între timp, dacă persoana este vioaie şi îi este sete, poate consuma o infuzie de mentă, de ceai negru sau pur şi simplu apa foarte puţin sărată (o jumătate linguriţă sare la un litru de apă), la care se adaugă o linguriţă de miere. Alcoolul este interzis. Dacă este doar o senzaţie de oboseală din cauza căldurii este indicat repausul într-un loc răcoros şi consumarea de cât mai multe lichide.
Ce trebuie să facem pentru a preveni apariţia insolaţiei:
– evitaţi plimbările din mijlocul zilei (între orele 12 şi 16), dacă temperatura de afară este extrem de ridicată
– vestimentaţia trebuie să fie deschisă la culoare şi din materiale lasă corpul să respire, evitaţi hainele din materiale sintetice şi cele mulate pe corp. Hainele din bumbac şi puţin mai lărguţe ajută şi împotriva transpiraţiei
– consumaţi fructe şi legume proaspete şi beţi cât mai multe ceaiuri, acoperiţi capul cu o pălărie deschisă la culoare şi protejaţi ochii cu ochelari de soare
– lichide şi iar lichide, beţi cât mai multa apă, cel puţin 2-3 litri pe zi
– persoanele în vârstă să stea în casă, în special dacă suferă din pricina tensiunii
– dacă sunteţi pe plajă, nu exageraţi cu expunerea îndelungată la soare şi protejaţi-vă cu ajutorul cremelor, umbrelei
– în cazul arsurilor, alinaţi usturimile cu o cremă care să răcorească
Dacă starea se agravează, chemati ajutor medical, mai mult ca sigur este necesară o consultaţie de specialitate.

Share
Published by
Lavinia Dirlea, medic Medicina generala
Tags: insolatie

Recent Posts

Polistele, pătimesc în continuare! Opt înfrângeri la rând

Seria interminabilă de înfrângeri pentru prim-divizionara de fotbal feminin Politehnica Timişoara continuă. Cum la echipă…

13 ore ago

Păcătoşi! Eşec greu de digerat într-un meci în care s-au ratat multe şanse de salvare

CSC Dumbrăviţa a pierdut meciul disputat azi, la Mioveni, cu FC Argeș, în penultima etapă…

17 ore ago

Cartierul Tipografilor rămâne cel mai scump din Timișoara

Cartierul Tipografilor continuă să rămână surpriza imobiliară a Timișoarei. Prețurile cerute pentru locuințele de aici…

20 de ore ago

Buziașul caută furnizor pentru trei microbuze electrice, pentru realizarea transportului în comun

Orașul Buziaș dorește introducerea transportului în comun în localitate, dar și în localitățile din jur.…

20 de ore ago

Ada Hausvater, directorul general al Teatrului Național din Timișoara, inclusă în Capital Top 100 Manageri, ediția 2024

Capital Top 100 Manageri reprezintă rezultatul analizei desfășurate la nivel național, privind rezultatele manageriale notabile și…

22 de ore ago

Vinerea Patimilor, zi de post negru

Vinerea Mare reprezintă pentru creștinii ortodocși ziua când a fost răstignit pe cruce Fiul lui…

22 de ore ago