„Fiecare are partea lui de vina, si Marian Iancu, si autoritatile locale”

Paul Prodana este liderul Druckeriei şi unul dintre foştii şefi ai Peluzei Sud. Are 38 de ani şi Poli este o parte extrem de importantă din viaţa lui. Nu s-a gândit niciodată că echipa favorită ar putea ajunge în situaţia de a fi retrogradată, după ce a terminat campionatul pe locul al doilea. Dezamăgit de turnura pe care au luat-o lucrurile, Prodana spune răspicat că vina se împarte între Marian Iancu şi autorităţile locale.

Voi, ca suporteri, aţi avut în vedere vreodată posibilitatea ca Poli să retrogradeze?
Nu, niciodată. Noi ne gândeam la deplasările pe care le vom organiza, la echipele pe care le vom întâlni. Ştiam de la domnul Chivorchian că Poli a primit licenţa, în 14 mai, aşa cum indică actele de la club. Nu ne-am gândit că se va ajunge aici.

Bun. Deci clubul a primit licenţa, iar apoi Viorel Duru a făcut apel. De ce?
Nu ştim motivele şi presiunile care s-au făcut asupra domnului Duru, dar este vorba despre o treabă venită din afara lui.

Adică de unde?
În fotbalul românesc activează de câţiva ani o nouă organizaţie care „lucrează” la titlu şi retrogradări. Despre cine e vorba putem deduce din declaraţia făcută la cald de Adrian Porumboiu, după meciul cu Astra, când ploieştenii au egalat în minutul 88 şi au scos Vasluiul din cărţi pentru titlu. Întrebat de un reporter de ce crede că se trag sforile în favoarea Galaţiului, şi nu pentru Vaslui sau Timişoara, Porumboiu a răspuns sec: „Păi tu eşti tâmpit? Titlul se dă pe împărţeală. La mine şi Iancu n-ar fi avut curaj nimeni să ceară banii din Liga Campionilor”.

Cine e vinovat pentru situaţia în care a ajuns Poli?
Fiecare are partea lui de vină, şi Marian Iancu, şi autorităţile locale. După două luni, în care Marius Stan şi Gigi Becali au repetat obsesiv că Poli nu primeşte licenţa, pe lângă cei care conduc clubul Poli, Consiliul Judeţean Timiş şi Consiliul Local Timişoara ar fi trebuit şi ele să se implice. Ar fi trebuit să contribuie la „betonarea” dosarului de licenţă.

Variantă: în 20 iunie se anunţă că Poli rămâne în Liga I, fără drept de participare în cupele europene. Crezi că, în aceste condiţii, Poli va trebui să facă tot felul de compromisuri, să dea puncte încoace şi încolo, în viitoarea ediţie de campionat?
Nu cred că se pune problema ca Poli să facă vreun compromis în Liga I. Singurul compromis ar fi acceptarea să joace în Liga I, dar fără cupe europene. Chiar dacă noi ne dorim participarea în Liga I, legată şi de cupele europene, chiar dacă o neparticipare în cupele europene am considera-o mai corect să fie dublată şi de o retrogradare, Poli va rămâne în Liga I în sezonul 2011/2012.

Dacă Poli va juca totuşi în liga secundă, crezi că este posibilă o reconstrucţie din temelii a echipei, în aşa fel încât să urmeze o promovare?
S-au mai văzut situaţii. Cel mai bun exemplu este cel al Borussiei Dortmund, la finalul sezonului 2007/2008. Suporterii au donat câte 20 de euro, pentru a face baremul de 3,2 milioane de euro pentru ca echipa să rămână în Bundesliga. Au plecat toţi jucătorii cu experienţă şi contracte mari şi a fost promovat tot lotul clubului care evolua în Liga a III-a. În 2010/2011, cu jucători de 18, 19, 20 de ani, Borussia a câştigat titlul.

Este posibil un astfel de scenariu la Poli?
Dacă întinerirea lotului se face pe baze solide, cu antrenori care să-şi impună punctul de vedere şi să scoată în evidenţă calităţile acestor tineri, în doi-trei ani, Poli ar putea reveni în cupele europene.

Ce înseamnă antrenor care să-şi impună punctul de vedere?
Un antrenor puternic, care să fie lăsat să-şi facă treaba.

Duşan Uhrin nu e un astfel de antrenor?
Duşan e un antrenor care le pretinde mult jucătorilor, vine de la alt nivel. Eu mă gândeam, mai degrabă, la un antrenor de genul lui Cosmin Contra, un antrenor tânăr.

Se vorbeşte mult în ultimele zile despre plecările de jucători. Primul a fost Alexa. Ce credeţi voi, ca suporteri, despre plecarea lui la Rapid?
Dan Alexa este fotbalist profesionist şi e singurul este în măsură să decidă unde şi cum îşi va continua cariera. Ne-am fi dorit să meargă mai departe cu noi, dar, din ce ne-a spus el, anumite probleme de la club l-au făcut să ia decizia pe care a luat-o.

Nu vroia să joace în Liga a III-a… Pentru a juca în Liga a II-a, Poli trebuie să solicite din nou licenţă…
Dacă Poli va fi retrogradată, va fi în Liga a II-a şi nu va avea nevoie de licenţă. Cei de la Federaţia Română de Fotbal vor renunţa la licenţă pentru echipele din eşalonul secund. Dacă se pune problema obţinerii unui astfel de act, probabil că vor rămâne cu un campionat în opt echipe.

Tu chiar crezi că, în eventualitatea retrogradării, la Poli vor rămâne mulţi jucători din actualul lot?
Da, vor rămâne. Va mai pleca, probabil, Pantilimon, iar o parte vor fi împrumutaţi la echipe din Liga I sau chiar extern.

De ce ar rămâne să joace, vorba aceea, la matineu?
Sunt puţine cluburi care le oferă contracte ca la Timişoara. Chiar dacă acestea ar fi înjumătăţite, e preferabil să joci, de exemplu, pe 70.000 de euro în Liga a II-a, decât pe 60.000 în prima ligă.

Tu vezi posibilă la Timişoara o organizare a clubului pe modelul „socios”?
E o întrebare la care răspunsul cel mai bun îl dă media de spectatori de pe „Dan Păltinişanu”. Nu.

De ce nu mai vine lumea la stadion?
Nu ştiu, am încercat să găsesc tot felul de explicaţii, chiar scuze. Spectatorul timişorean a devenit comod, neinteresat şi extrem de nemulţumit. Când am revenit în prima ligă, în primii doi-trei ani, când echipa nu era atât de puternică, veneau la stadion şi mulţi spectactori care simpatizau şi alte echipe.

Adică veneau de dragul spectacolului…
Când Poli a început să se bată acolo sus, acei spectatori, fani ai altor formaţii, au început să urască echipa şi nu au mai venit la stadion.

La ultimul meci, cel cu Dinamo, n-au fost atât de mulţi oameni ca în alte dăţi. Crezi că nu mai vin din cauza rezultatelor?
Ratarea titlului i-a făcut indiferenţi pe unii suporteri.

Dacă decizia din 20 iunie nu va fi favorabilă clubului, vă gândiţi să ieşiţi din nou în stradă?
Nu. Vom rămâne şi vom merge alături de Poli, pentru că iubirea faţă de culorile alb-violete nu e dată de locul ocupat de divizia sau de oraşul în care se face deplasarea. Sper ca, în sezonul viitor, indiferent de nivelul la care vom juca, suporterii să vină alături de echipă. Am vrea să facem peste 8.000 de abonamente, ca să arătăm tuturor, celor care oricum ştiu, dar ar vrea să uite, că suporterii lui Poli sunt cei mai adevăraţi din România.

Share
Published by
Vlad Stoian

Recent Posts

Şi-a revenit! Consilierul personal al preşedintelui CJ Timiş, atac grobian la primarul Fritz: „Un individ atât de josnic”

Nici nu a ajuns bine consilier personal al noului preşedinte al CJ Timiş, Alfred Simonis,…

3 ore ago

Crimă cu premeditare şi sânge rece! Şi-a lovit victima în cap şi apoi a incendiat-o

Marţi dimineaţa, Poliția Municipiului Caransebeș a fost sesizată prin SNUAU 112 că o persoană arde…

3 ore ago

RETIM și ADID Timiș lansează Abonamentul Verde: soluție pusă la dispoziția utilizatorilor casnici și noncasnici din Zona 1 Timișoara pentru colectarea deșeurilor vegetale

RETIM Ecologic Service S.A., în colaborare cu ADID Timiș, anunță lansarea Abonamentului Verde, un serviciu…

3 ore ago

UPT şi Hidroelectrica au semnat un Memorandum de Colaborare pentru avansul tehnologic și educațional în hidroenergie și ingineria energetică

Într-un moment definitoriu pentru parteneriatele dintre mediul universitar și sectorul energetic, Hidroelectrica, liderul național în…

4 ore ago

O fetiţă de doar zece ani a plătit cu viaţa greşeala unei şoferiţe grăbite în trafic

Accident mortal, marți în Timișoara. O femeie de 38 de ani a condus un autoturism…

6 ore ago

Dominic Fritz consideră o glumă numirea lui Robu pe funcția de consilier personal al lui Simonis

Actualul lider USR Timiș, cel care l-a învins pe Nicolae Robu la alegerile pentru funcția…

7 ore ago