Categories: Invatamant

Soarta Liceului de Arte ramane in aer

Dezbaterea publică privind oportunitatea mutării elevilor de la Liceul de Arte Plastice în containere a fost aprinsă, dar nu a dus la o soluţie concretă. Părinţii spun că modulele nu sunt potrivite ca spaţii de învăţământ şi, în plus, materialul din care sunt construite contravin normativelor de funcţionare a liceelor.

Primăria Timişoara intenţionează să mute Liceul de Arte Plastice într-un cartier mărginaş al oraşului, pe bd. Liviu Rebreanu, în incinta unei şcoli generale, în acest moment nefolosită şi fără autorizaţie de funcţionare. Lipsa spaţiului necesar ar urma să fie acoperită prin construcţii modulare, cu o suprafaţă de aproape 2.000 de metri pătraţi. Pentru containerele din melamină oferite de SC Algeco din Sibiu, edilii urmează să plătească o chirie lunară de 17.000 de euro. Proprietarii actualei clădiri în care funcţionează Liceul de Arte Plastice, Fundaţia Caritatea, cer însă, conform ultimei oferte, o chirie mai mică decât cea pentru containere. La dezbaterea publică au participat viceprimarul Adrian Orza şi un singur consilier local, Radu Ţoancă, dar sala a fost plină de părinţi, dascăli şi artişti plastici. „Nu vrem să mutăm şcoala în module, pur şi simplu am adunat oferte. Avem nevoie de soluţii, ştim şi noi că avem nevoie de liceu de arte în centru. Soluţia perfectă ar fi să avem bani şi să construim un liceu undeva în apropierea Facultăţii de Arte. Problema este ce facem mâine cu elevii”, a spus Adrian Orza, cerându-le vorbitorilor să vină cu soluţii concrete. Arhitectul Gheorghe Breazu a ridicat în discuţie o altă problemă, pe care se pare că autorităţile au trecut-o cu vederea. „Compania Algeco din Sibiu nu oferă spaţii de educaţie, ci «soluţii constructive de depozitare sigure», după cum se arată pe oferta acestora”, spune arhitectul. Radu Motica, decanul avocaţilor timişoreni, prezent la dezbatere în calitate de tată al unui copil care învaţă la Arte Plastice, a propus o soluţie. „Au venit proprietarii clădirii ca să coboare din chirie. Pe 11 aprilie am cerut primăriei să intre în negociere cu proprietarii şi am convingerea că s-ar fi ajuns uneva la 10.000 de euro. Şi dacă nu s-ar fi ajuns aici, tot ar fi fost mai ieftin decât clădirile modulare. (…) Cred că soluţia este cea de mijloc: sunt în Timişoara mai multe colegii tehnice cu o cifră de şcolarizare mică. Printre acestea, Colegiul Tehnic «Ungureanu», situat tot în centrul oraşului. Faţă de numărul de elevi câţi sunt în acest liceu, raportat la numărul de clase, sau la Colegiul Tehnic de Vest (MIU), probabil că soluţia ideală ar fi urgenta comasare cu Liceul de Arte Plastice sau distribuirea claselor de la Ungureanu la alte colegii tehnice şi mutarea acolo a Liceului de Arte”.

Share
Published by
Georgeta P.

Recent Posts

Alegeri prezidenţiale. S-au deschis urnele în diaspora. Aproape 5.000 de români au votat

Cetăţenii românii care în ziua votului pentru alegerile prezidențiale nu se află pe teritoriul României pot…

O oră ago

Avertizare de la Rețele Electrice Banat. Cod Roşu de viscol puternic în vestul ţării. Avarii în 61 de localităţi

În vestul ţării este Cod Roşu de viscol puternic. Vineri dimineața, la ora 10.00, ca…

2 ore ago

Dumbrăvița are nevoie de puncte în meciul cu Șelimbăr

Divizionara secundă CSC Dumbrăvița intră în „ultima turnantă” a sezonului de toamnă din Liga 2.…

3 ore ago

Vântul face victime în Timișoara! Tânăr rănit în timp ce încerca să dea o mână de ajutor

Vineri dimineața, polițiștii Secției 2 Urbane Timișoara au fost sesizați cu privire la faptul că,…

3 ore ago

Menajeria infracţională de AUR. După un bătăuş de copii la Buziaş, un ales local violator la Giarmata

Nu doar la nivel naţional George Simion se bucură de susţinerea unor infractori, foşti sau…

5 ore ago

AIM School, noua școală de muzică în Iulius Town, organizează trei seri de master class. Printre invitați, Radu Pieloiu, toboșarul de la Subcarpați

În Iulius Town s-a inaugurat o școală dedicată pasionaților de muzică, celor care își doresc…

5 ore ago