Categories: Politica

Revizuirea Constitutiei, varianta Basescu, este neconstitutionala

Curtea Constituţională a României (CCR) a decis vineri că mai multe articole din proiectul de revizuire a Constituţiei nu sunt constituţionale. Unul dintre aceste articole se referă la eliminarea menţiunii care prevedea prezumpţia licită a dobândirii averii.

CCR a reluat, vineri dimineaţa, dezbaterile pe proiectul de revizuire a Constituţiei înaintat de şeful statului, Traian Băsescu. Timp de peste șapte ore, au fost verificate toate articolele din proiectul de revizuire a Constituţiei. Mai multe articole care modifică actuala lege fundamentală au fost declarate neconstituţionale. Potrivit Legii 47/1992, privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale a României, „înainte de sesizarea Parlamentului pentru iniţierea procedurii legislative de revizuire a Constituţiei, proiectul de lege sau propunerea legislativă, însoţită de avizul Consiliului Legislativ, se depune la Curtea Constituţională, care este obligată ca, în termen de zece zile, să se pronunţe asupra respectării dispoziţiilor constituţionale privind revizuirea”. Traian Băsescu a declarat, pe 1 iunie, că estimează că va trimite noul proiect de Constituţie Parlamentului undeva între 20 şi 30 iunie, şi a afirmat că este dispus să meargă să prezinte Legislativului textul în a treia decadă a lunii iunie. Asociaţia Magistraţilor din România (AMR) critica, la 15 iunie, proiectul de revizuire a Constituţiei propus de Traian Băsescu, specificând că, deşi puterea judecătorească nu este indicată ca o componentă a puterilor în stat, proiectele guvernului şi preşedinţiei de revizuire a constituţiei îi aduc grave îngrădiri, transformând independenţa într-un simplu termen sinonim cu subordonarea şi controlul politic.

Share
Published by
Vlad Stoian

Recent Posts

Cinci infracţiuni dintr-o lovitură! Recordul de nedorit al unui tânăr certat cu bunul simţ şi legea

Sâmbătă seara, polițiștii Biroului Rutier Timișoara au fost sesizati prin apel 112, în jurul orei…

6 ore ago

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

10 ore ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

11 ore ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

11 ore ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

12 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

12 ore ago