Revizuirea Constitutiei, varianta Basescu, este neconstitutionala

Curtea Constituţională a României (CCR) a decis vineri că mai multe articole din proiectul de revizuire a Constituţiei nu sunt constituţionale. Unul dintre aceste articole se referă la eliminarea menţiunii care prevedea prezumpţia licită a dobândirii averii.

CCR a reluat, vineri dimineaţa, dezbaterile pe proiectul de revizuire a Constituţiei înaintat de şeful statului, Traian Băsescu. Timp de peste șapte ore, au fost verificate toate articolele din proiectul de revizuire a Constituţiei. Mai multe articole care modifică actuala lege fundamentală au fost declarate neconstituţionale. Potrivit Legii 47/1992, privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale a României, „înainte de sesizarea Parlamentului pentru iniţierea procedurii legislative de revizuire a Constituţiei, proiectul de lege sau propunerea legislativă, însoţită de avizul Consiliului Legislativ, se depune la Curtea Constituţională, care este obligată ca, în termen de zece zile, să se pronunţe asupra respectării dispoziţiilor constituţionale privind revizuirea”. Traian Băsescu a declarat, pe 1 iunie, că estimează că va trimite noul proiect de Constituţie Parlamentului undeva între 20 şi 30 iunie, şi a afirmat că este dispus să meargă să prezinte Legislativului textul în a treia decadă a lunii iunie. Asociaţia Magistraţilor din România (AMR) critica, la 15 iunie, proiectul de revizuire a Constituţiei propus de Traian Băsescu, specificând că, deşi puterea judecătorească nu este indicată ca o componentă a puterilor în stat, proiectele guvernului şi preşedinţiei de revizuire a constituţiei îi aduc grave îngrădiri, transformând independenţa într-un simplu termen sinonim cu subordonarea şi controlul politic.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole

aeroportul-timisoara-700x280-01

Administratie vezi arhiva Administratie

primaria timisoara

Fără activitate cu publicul la Primăria Timişoara până pe 13 ianuarie. Vedeţi ce servicii vor funcţiona şi programul acestora

Activitatea cu publicul în cadrul Primăriei Municipiului Timişoara se suspendă în perioada sărbătorilor de iarnă, între 20 decembrie 2019 şi 13 ianuarie 2020. Ultima zi e lucru cu publicul va fi vineri, 20 decembrie, programul urmând să fie reluat luni, 13 ianuarie 2020. În acest interval se vor desfăşura activităţi curente specifice la final de an, arhivarea documentelor, întocmirea de rapoarte, revizii ale sistemelor informatice.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Fără activitate cu publicul la Primăria Timişoara până pe 13 ianuarie. Vedeţi ce servicii vor funcţiona şi programul acestora
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Politica vezi arhiva Politica

CCIAT, misiune economică în SUA

Sport vezi arhiva Sport

iulius-mall-timisoara-craciun_728x90

Social vezi arhiva Social