Categories: Sănătate

Situatie fara iesire pentru pacienti

Achităm contribuția obligatorie de sănătate, la fiecare leafă, dar am ajuns să o facem degeaba: în conflictul dintre medicii de familie și CNAS, luna iunie nu este acoperită financiar.

27% din medicii de familie din Timiș, adică 115 din 425, au semnat actele adiționale la contract, pentru ca pacienții lor să nu plătească pentru consultații și eliberări de acte oficiale: rețete, trimiteri, concedii medicale și altele. Reprezentanții CJAS Timiș le recomandă pacienților să se transfere de pe lista medicilor care refuză să semneze contractul pe 2011 la cei care au semnat, pentru beneficia de asistență medicală gratuită. „Este adevărat că sumele din contribuția obligatorie de sănătate ajung la Casa de Asigurări, dar CJAS nu oferă consultații. Recomandarea mea este ca, din moment ce nu există limită la numărul de pacienți pe lista unui medic de familie, toți bolnavii să se transfere pe lista unui medic care a semnat actul adițional pentru luna iunie, la contractul pe 2010. Este inadmisibil ca medicina primară, care întotdeauna își primește la timp banii pentru serviciile prestate și care este singura în momentul de față căreia i-a crescut bugetul, să ajungă să blocheze sistemul”, spune directorul CJAS Timiș, Cristian Careba. Lucrurile însă nu sunt deloc așa simple! La rândul lor, reprezentanții medicilor de familie spun că actele adiționale sunt nule, ba chiar au dat în judecată CNAS din cauza lor.„Fiecare pacient se poate muta oricând pe lista unui alt medic de familie, dar cum raportarea se face abia în luna iulie, nou medic nu poate să elibereze acte oficiale, rețete trimiteri și altele, până când CJAS nu validează transferul. Cum acest lucru are loc tot în luna iulie, nu se rezolvă nimic. În ceea ce privește actul adițional la contractul din 2010, acesta este nul și medicii care lucrează în baza lui se vor trezi că vor plăti din buzunarul lor contravaloarea tuturor actelor eliberate în luna iunie. Explicația este simplă: contractul pe 2011 a intrat în vigoare de la 1 iunie, conform Monitorului Oficial unde a fost publicat. Medicii au semnat un act adițional la contractul din 2010, dar cu normele din 2011, ceea ce este ilegal pentru că nu poți să semnezi un act adițional la un contract nesemnat, care oficial nu există”, a declarat secretarul Societății Medicilor de Familie Timiș, Maria Găvruță, reprezentantul medicinei de familie în Colegiul Medicilor Timiș.

Share
Published by
Artemia Simeria

Recent Posts

În piețele Doina și 700 se vor face reparații

Municipalitatea timișoreană anunță că în două dintre piețele din oraș vor fi executate o serie…

3 ore ago

Deputatul FDGR Ovidiu Ganţ: Pentru mine echipa câştigătoare pentru Timişoara şi Timiş este Dominic Fritz – Alfred Simonis

Timişoreanul Ovidiu Ganţ, deputat din partea Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR), afirmă că…

4 ore ago

Investiţii importante în campusul verde şi inteligent al UPT din inima Timişoarei

Paşi concreţi pentru un campus cu adevărat al viitorului. Anul 2023, în care s-au aniversat…

5 ore ago

Creșterile de preț la locuințele din Timișoara se mențin scăzute. Oferta e în creștere

Românii își doresc să fie proprietari, iar pentru a atinge acest obiectiv unii dintre ei…

5 ore ago

Școala Gimnazială Nr. 27 Timișoara a obținut locul 1 la etapa interjudețeană de fotbal fete U8 „Cupa Tymbark Junior”

Recent, a avut loc etapa interjudețeană de Fotbal fete – U8 ani – „Cupa Tymbark…

6 ore ago

Universitatea de Vest Timișoara va oferi un masterat în domeniul tineretului

La Timișoara urmează să fie deschise primele programe de masterat în domeniul tineretului. Primul astfel…

6 ore ago