Categories: Sănătate

Situatie fara iesire pentru pacienti

Achităm contribuția obligatorie de sănătate, la fiecare leafă, dar am ajuns să o facem degeaba: în conflictul dintre medicii de familie și CNAS, luna iunie nu este acoperită financiar.

27% din medicii de familie din Timiș, adică 115 din 425, au semnat actele adiționale la contract, pentru ca pacienții lor să nu plătească pentru consultații și eliberări de acte oficiale: rețete, trimiteri, concedii medicale și altele. Reprezentanții CJAS Timiș le recomandă pacienților să se transfere de pe lista medicilor care refuză să semneze contractul pe 2011 la cei care au semnat, pentru beneficia de asistență medicală gratuită. „Este adevărat că sumele din contribuția obligatorie de sănătate ajung la Casa de Asigurări, dar CJAS nu oferă consultații. Recomandarea mea este ca, din moment ce nu există limită la numărul de pacienți pe lista unui medic de familie, toți bolnavii să se transfere pe lista unui medic care a semnat actul adițional pentru luna iunie, la contractul pe 2010. Este inadmisibil ca medicina primară, care întotdeauna își primește la timp banii pentru serviciile prestate și care este singura în momentul de față căreia i-a crescut bugetul, să ajungă să blocheze sistemul”, spune directorul CJAS Timiș, Cristian Careba. Lucrurile însă nu sunt deloc așa simple! La rândul lor, reprezentanții medicilor de familie spun că actele adiționale sunt nule, ba chiar au dat în judecată CNAS din cauza lor.„Fiecare pacient se poate muta oricând pe lista unui alt medic de familie, dar cum raportarea se face abia în luna iulie, nou medic nu poate să elibereze acte oficiale, rețete trimiteri și altele, până când CJAS nu validează transferul. Cum acest lucru are loc tot în luna iulie, nu se rezolvă nimic. În ceea ce privește actul adițional la contractul din 2010, acesta este nul și medicii care lucrează în baza lui se vor trezi că vor plăti din buzunarul lor contravaloarea tuturor actelor eliberate în luna iunie. Explicația este simplă: contractul pe 2011 a intrat în vigoare de la 1 iunie, conform Monitorului Oficial unde a fost publicat. Medicii au semnat un act adițional la contractul din 2010, dar cu normele din 2011, ceea ce este ilegal pentru că nu poți să semnezi un act adițional la un contract nesemnat, care oficial nu există”, a declarat secretarul Societății Medicilor de Familie Timiș, Maria Găvruță, reprezentantul medicinei de familie în Colegiul Medicilor Timiș.

Share
Published by
Artemia Simeria

Recent Posts

SCM Timișoara oprește Rapid în Sala din Giulești și merge în turneul F8 al Cupei

Zile bune pentru Leii din Banat! După victoria importantă de pe terenul Stelei, miercuri a…

O oră ago

Narcisa Marin, medalie de argint la Mondialul de Fitness IFBB – Japonia 2024

Sportiva timișoreană Narcisa Martin este, de astăzi, vicecampioana mondială la Culturism - Bikini Fitness Senioare…

2 ore ago

Peste 200 de dorințe îndeplinite de „spiridușii” din clădirile de birouri din Iulius Town, prin campania „Bradul dorințelor”

Anul acesta, prin intermediul campaniei „Bradul Dorințelor”, angajații din clădirile de birouri United Business Center…

3 ore ago

11 stejari au fost plantați de revoluționari în locul unde va fi Aleea Libertății/FOTO

Lângă Podul Decebal, un loc fierbinte în Revoluția din 1989, au fost puse, miercuri, bazele…

4 ore ago

Primele despărțiri la Dumbrăvița

Divizionara secundă CSC Dumbrăvița a ajuns la un acord de reziliere cu jucătorii Alexandru Martinov…

4 ore ago

Bani pentru un campus verde și inteligent la UPT

Universitatea Politehnica Timișoara a semnat, în 17 decembrie 2024, un nou contract de finanțare prin…

5 ore ago