În cele mai negre estimări ale Colterm, facturile la căldură vor creşte cu maximum 15% în această iarnă. Şefii unicului furnizor de agent termic din Timişoara sunt foarte optimişti, însă, după calculele FALT, majorarea este dublă faţă de cea preconizată de ei. Reprezentanţii asociaţiilor de locatari spun că urmează un dezastru.
Eliminarea subvenţiilor la încălzire, planificată de guvern, a stârnit o isterie naţională. În unele oraşe, calculele arată că facturile la întreţinere vor creşte la iarnă chiar şi cu 150%. Până acum, aproximativ jumătate din costul real al gigacaloriei era susţinut de guvern şi consiliile locale. După eliminarea subvenţiilor guvernamentale, primăriile vor fi nevoite să acopere singure suma. La Timişoara, populaţia plăteşte pe gigacalorie 252 de lei, la un preţ de producţie de 325 lei. Experţii de la Colterm spun însă că timişorenii nu vor rămâne cu buzunarele goale în această iarnă. „Noi suntem deja căliţi cu preţuri ridicate, de anul trecut plătim 252 de lei. Chiar dacă subvenţia guvernului dispare, primăria şi-a asumat să nu mărească preţul gigacaloriei, care oricum e măricel faţă de alte locuri din ţară. Preţul real este de 325 de lei. Legea spune că primăria este obligată să suporte cel puţin 10%. Din câte ştiu, Primăria Timişoara ar vrea să suporte toată diferenţa de preţ. Chiar dacă nu o face, facturile la căldură nu vor fi decât cu maximum 15% mai mari în această iarnă”, spune Ion Piţurcă, director tehnic la Colterm Timişoara. Aurel Matei, directorul Colterm, este şi mai optimist. „Nu va creşte nicio factură, totul depinde de cât va fi temperatura exterioară, noi nu modificăm preţul gigacaloriei. Nu se modifică niciun tarif. Diferenţa ţine de subvenţie. Din ce am discutat cu primăria, nu se modifică nimic. Fiecare îşi face scenariile lui, la noi nu este cazul”, declară Matei.
Petru Olariu, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Locatari din Timişoara (FALT), le dă peste nas celor de la Colterm. „Va fi un dezastru, primăria nu preia subvenţia de la guvern, iar majoritatea timişorenilor vor plăti 325 lei pe gigacalorie. Vom plăti cu cel puţin 29% mai mult la întreţinere. Avem noroc că e an electoral şi nimeni nu se gândeşte să mărească preţul gigacaloriei. Vor fi mari probleme pe viitor. Colterm este tot mai ineficient şi autorităţile locale nu fac nimic”, afirmă Petru Olariu.
Conform datelor de la Colterm, peste 3.000 de timişoreni au depus în acest an cereri de debranşare de la sistemul centralizat. Puţin peste 2.000 vor fi debranşaţi legal, pentru că îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege. Există multe probleme cu cei ce aleg să se debranşeze ilegal. O situaţie completă va fi gata la începutul lui septembrie. „Celor care au ales să se debranşeze le spun doar atât, preţul la gaz va continua să crească an de an. Taxa de mediu încă nu se plăteşte pentru centrale de aparatament. Cât de curând se va introduce şi asta, pentru că aceste centrale provoacă o poluare necontrolată”, e convins Aurel Matei.
Deşi a jucat într-un turneu demonstrativ înainte de Crăciun, Simona Halep va rămâne pentru încă…
Guvernul închide un punct de frontieră din Timiș, încă înainte ca acesta să fie deschis.…
Cu doar câteva zile înainte de Crăciun, Primăria Timișoara a lansat în licitație proiectul pentru…
Administrația Bazinală de Apă Banat nu are prea multă putere atunci când se pune problema…
„De Crăciun, fii mai bun!”, este unul din îndemnurile pe care le tot auzim în…
Singurul campionat românesc masculin activ între Crăciun şi Anul Nou rămâne cel de baschet. Liga…