Categories: Sănătate

De la 1 octombrie, bolnavii vor gasi tot mai greu medicamente

Noua taxă, care intră în vigoare de la 1 octombrie, va face ca medicamentele ieftine să dispară din farmacii, iar cele foarte scumpe vor fi din ce în ce mai greu de găsit. Cel puţin aşa susţin producătorii, care sunt nemulţumiţi de măsura luată de guvern.

Aşa-numita taxă claw-back, aplicată producătorilor de medicamente, ar trebui să completeze bugetul pentru medicamentele compensate cu peste un miliard de lei anual. „Am făcut câteva calcule şi am văzut că produsele din sfera aparatului cardiovascular, în special medicamentele împotriva hipertensiunii şi a hipercolesterolemiilor, vor dispărea de pe piaţă”, susţine Dragoş Damian, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR. „Prin dispariţia celor mai ieftine medicamente, rămân în piaţă cele mai scumpe, iar impresia pacientului este că medicamentul se scumpeşte”, mai spune Damian. Asociaţiile de pacienţi susţin, pe de altă parte, că vor dispărea şi medicamentele foarte scumpe. „Citostaticele sau antibioticele de ultimă generaţie sunt pentru tratarea pacienţilor cu cancer, ciroze, afecţiune hepatice, în general, sunt pacienţii cu boli infecţioase. Acestea vor fi primele care vor dispărea, pentru că producătorul nu va mai fi interesat”, a completat preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Pacienţilor, Vasile Barbu.
De la 1 octombrie, deţinătorii autorizaţiilor de punere pe piaţă a medicamentelor vor plăti o contribuţie trimestrială, calculată prin aplicarea unui procent asupra valorii consumului de medicamentei. Contribuţia va fi aplicată pentru acele volume de vânzări care depăşesc media trimestrială a sumelor aprobate prin buget pentru medicamentele incluse în programele naţionale de sănătate, precum şi pentru cele folosite în tratamentul ambulatoriu pe bază de prescripţie medicală prin farmaciile cu circuit deschis, tratament spitalicesc şi pentru centrele de dializă. De exemplu, dacă într-un trimestru, statul alocă pentru consumul de medicamente un buget de 100 milioane de lei, iar consumul real este de 150 milioane, firma va trebui să plătească statului 33% din volumul de vânzări. Pentru neachitarea la termenul prevăzut a contribuţiei, se vor percepe dobânzi şi penalităţi, iar firmele care nu plătesc în termen de 180 de zile de la data scadenţei, sancţiunea poate ajunge până la excluderea de pe listele de medicamente compensate şi gratuite.

Share
Published by
Vlad Stoian

Recent Posts

Crăciun fericit!

De Sărbătoarea Crăciunului vă dorim să aveți parte de gânduri bune, multă bucurie, căldură în…

7 ore ago

După ce a anunţat şase nume noi, SCM USV Timişoara face publică lista a patru jucători care nu vor mai face parte din lotul campioanei

SCM USV Timişoara nu a pierdut timp odată cu finalul sezonului competiţional. Campioana ţării la…

13 ore ago

De Crăciun ne-am luat dubla raţie de ticăloşie şi nesimţire

„De Crăciun ne-am luat raţia de libertate” era un celebru mesaj/slogan al Revoluţiei din 1989. O…

16 ore ago

Primăria pregătește dosarele pentru finanțare și pentru autorizația de construire a reabilitării din Piața Mocioni

Primăria Timișoara pregătește dosarele pentru obținerea finanțării europene, respectiv a autorizației de construire pentru reabilitarea…

16 ore ago

Pagina de internet a PPC și aplicația my PPC vor fi oprite câteva zile

PPC Energie și PPC Energie Muntenia își actualizează platformele online de comunicare cu clienții. Astfel,…

17 ore ago

La Cinema Johnny a avut loc primul eveniment de la reabilitare/FOTO

Primăria Timișoara are din această săptămână patru cinematografe funcționale în subordine. Ultimul reabilitat și redevenit…

17 ore ago