Categories: Social

Intre traditie si kitsch, la targul de obiecte bisericesti/VIDEO

Sutană cu Swarowski şi telefon mobil pentru a trimite un SMS clopotului, care să anunţe ora fixa. Icoanele se pot alimenta la priză, iar toaca e acţionată mecanic. Nu sunt fantezii, ci oferte concrete de la târgul internaţional de obiecte bisericeşti deschis la Casa Tineretului.

În parfum de tămâie, la Casa Tineretului s-a deschis, joi, TOB, primul târg internaţional de obiecte şi veşminte bisericeşti de la Timişoara. Oferta este bogată şi foarte surprinzătoare. Se pare că vremea icoanelor tradiţionale, pe lemn sau sticlă, şi a veşmintelor preoţeşti ţesute doar cu fir de aur a cam apus. Altfel, e greu de explicat de ce ar vrea cineva să cumpere o icoană… rotativă, cu efigia Maicii Domnului imprimată într-un cristal, care funcţionează cu alimentare la priză şi, în plus, luminează. Cine o vrea acasă trebuie să scoată din portofel 40 de lei. Puţin, faţă de sumele cerute pentru veşmintele cu cristale Swarowski. „Reverendele sunt din mătase neagră, iar epitrahilul are cristale Swarovski”, ne-a explicat una dintre cele care ofereau spre vânzare astfel de obiecte. Costă între 350 şi 400 de lei fiecare piesă. Există însă şi variante mai scumpe, pentru buzunare mai largi, care ajung până la 2.000 de euro. Nici clopotele nu mai sunt cum erau pe vremuri. Acum, acestea pot fi programate să bată la ore fixe, potrivite, prin GPS, taman de la Frankfurt. „Clopotul automatiat are un sistem de comunicare cu un satelit prin GPS şi este acţionat prin telefon mobil. Practic, ca să sune clopotul, preotul trebuie să dea un mesaj de pe telefonul mobil cu un cod anume. Comanda se face prin satelit. În plus, clopotul are un timer care captează semnalul radio de la ceasul atomic de la Frankfurt şi va putea fi programat să bată la ore fixe”, spune reprezentantul firmei băimărene care a adus clopotele pe piaţa românească. Cei care au rămas însă adepţii tradiţionalului se pot orienta spre clopotele turnate în bronz oferite de Rudolf Reiner, firmă cu o istorie de 400 de ani. Preţul unui clopot ajunge la 3.000 de euro. Philip Horz GMBH, compania care a dotat cele mai importante biserici din Timişoara cu ceasuri automatizate, îşi oferă marfa la sume cuprinse între 1.500 şi 6.000 de euro. Până şi toaca s-a transformat într-un „device” acţionat mecanic. Ofertantul spune că e ideală pentru mănăstiri, pentru a înlocui truda călugărilor care ostenesc lovind lemnul în ritmul chemării la rugăciune. Costă însă în jur de 5.000 de lei. Târgul va rămâne deschis până duminică şi poate fi vizitat gratuit, între orele 10 şi 20.

Share
Published by
Alecsandra Stanici

Recent Posts

Cinci infracţiuni dintr-o lovitură! Recordul de nedorit al unui tânăr certat cu bunul simţ şi legea

Sâmbătă seara, polițiștii Biroului Rutier Timișoara au fost sesizati prin apel 112, în jurul orei…

O oră ago

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

6 ore ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

6 ore ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

6 ore ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

7 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

8 ore ago