Categories: SocialUltima ora

Nabil Shaath: „Nu vad niciun motiv logic ca America si Israelul sa voteze impotriva noastra”

Palestina va primi recunoaşterea cerută la cea de a 66-a Adunarea Generală ONU din 20 septembrie de la New York. Declaraţia îi aparţine celui de-al doilea om în ierarhia Autorităţii Naţionale Palestiniene (ANP), negociatorul şi consilierul prezidenţial Nabil Shaath, după vizita în România de la finele săptămânii trecute. Trimisul special al lui Mahmud Abbas a vizitat România ca să convingă guvernul de la Bucureşti să susţină recunoaşterea Palestinei ca stat membru „cu drepturi depline” al ONU.

România va vota cauza Palestinei?
Poziţia României este în aşteptarea poziţiei UE. Până se înţeleg europenii să aibă un răspuns, România zice că nu va vota. Ne dorim ca europenii să se înţeleagă în favoarea sprijinului. Atunci şi România zice că este dispusă să ne sprijine. Ceea ce am cerut de la prietenii noştri români a fost să nu aştepte neapărat decizia europeană, ci să fie membri care să formeze răspunsul UE.

După vizita lui Benjamin Netanyahu, ziarul Jerusalem Post spunea, citând oficili de la Bucureşti, că în niciun caz România nu va susţine cauza Palestinei.
Ceea ce este cert e că România aşteaptă răspunsul european. M-am întâlnit cu ministrul de Externe şi cu parlamentari şi niciunul nu a pomenit de un vot împotrivă. Nu pot crede aceste vorbe. Să nu uităm că Jerusalem Post este totuşi o publicaţie de extremă dreaptă.

Cu ce aşteptări aţi venit în România, având în vedere că ţara noastră este în alianţă cu Israelul dar duce, deopotrivă, propria politică externă?
Toţi cei pe care i-am întâlnit au fost foarte prietenoşi şi amabili. Toţi au vrut să asculte cu atenţie ce am avut noi de spus. Nu mă aşteptam la mai mult decât atât: ca oficialii români să asculte, să-şi formeze o idee şi să fie convinşi de ceea ce am spus. Este tot ce putem face în 27 de oameni.

Ministrul israelian de finanţe declara recent că, dacă Palestina va obţine acele drepturi solicitate în ONU, statul său va reacţiona.
Nu ne sperie nimic, noi suntem deja ocupaţi. Mai mult de atât nu ştiu ce ar putea să ne facă. În realitate, nu mai au nimic cu ce să ne mai sperie. Şi mai ales pentru faptul că noi nu provocăm violențe şi nu cerem nimic nelegal.

Palestina a făcut, înaintea votului de la ONU, un lucru foarte modern: lobby pentru cauză şi strângeri de semnături.
Palestinienii din Bucureşti sunt cel puţin 500 şi cu cei 10 de la ambasadă, ei fac cel mai bun lobby în România. Lobby-ul palestinian se bazează pe aceşti oameni, noi ne îndreptăm spre prietenii noştri români care ne susţin şi fac la rândul lor lobby pentru noi fără ca noi să le cerem acest lucru. Acesta e lobby adevărat pentru noi. Cât priveşte semnăturile, ştim că o organizaţie internaţională, Aavaz, a strâns un milion deja. Nu văd niciun motiv logic ca America şi Israelul să voteze împotriva noastră şi să influențeze şi alte ţări să voteze împotriva noastră. Să nu uităm că, recent, 430.000 de cetăţeni israelieni au demonstrat pe străzile din Tel Aviv şi au cerut recunoaşterea statului palestinian. Este un semn că „primăvara arabă” a ajuns şi la israelieni.

Care e pronosticul pentru votul din 20 septembrie? Cine va vota şi cum?
Se vor opune America, Israelul şi alte câteva state, în general ţări mici. Numărul ţărilor care nu vor vota nu cred că va depăşi 20. Dacă primim sprijinul europenilor, vom depăşi 160 de state care vor vota în favoarea noastră. Dacă nu, vom avea între 120 şi 140 de state care vor vota în favoasrea cerinţei noastre. Practic, cu obţinerea celor două treimi nu avem probleme. E vorba mai mult de o chestiune morală de a avea cât mai multe ţări favorabile.

Consideraţi că există soluţii în zonă?
„Primăvara arabă” este deja o certitudine şi va fi prezentă în tot mai multe ţări. Ceea ce urmează e mai multă democraţie, mai multă libertate, aşa cum s-a întâmplat şi în America Latină. Vor trece doi-trei ani până se pun lucrurile la punct şi vor fi acceptate aceste schimbări.

Share
Published by
Georgeta P.
Tags: interviuvot

Recent Posts

Universitatea Politehnica Timișoara şi Universitatea de Vest mai bifează un top internațional de specialitate

Times Higher Education (THE) a lansat prima ediție a Interdisciplinary Science Ranking (ISR), în colaborare…

12 ore ago

Pregătiri pentru cea mai importantă competiţie de padel a finalului de an, Cupa României

Dacă românii se pregătesc de alegerile prezidenţiale şi parlamentare, lumea padelului are un singur gând:…

13 ore ago

CJ Timiș a semnat contractele de execuție pentru reabilitarea a două școli speciale aflate în administrare

Consiliul Județean Timiș va investi în reabilitarea a două dintre școlile aflate în administrarea sa,…

16 ore ago

TIMPARK anunță eliberarea abonamentelor de parcare pentru anul 2025

Serviciul Public de Interes Local pentru Administrarea Parcărilor Publice din Municipiul Timișoara - TIMPARK anunță…

17 ore ago

Primul camion confiscat pentru abandonul ilegal de deșeuri în Timișoara. Dominic Fritz: “Căzut în propria groapă ilegală de gunoi”

Primăria Timișoara, prin Poliția Locală, a confiscat primul camion care debarasa deșeuri ilegal pe un…

17 ore ago

Vine iarna! Vremea se înrăutăţeşte şi în Banat, unde va bate vântul cu putere

Meteorologii au actualizat avertizările şi anunţă că vremea să înrăutăţeşte începând de joi noapte, fiind…

17 ore ago