Fotbalul ar fi un sport sec fără fotbalişti ca Romică Buia. Cineva spunea că cei care prestează pe dreptunghiul verde se împart în două categorii: fotbalişti şi jucători de fotbal. Unanim, toţi cei care se pricep la fotbal spun că Romică Buia face parte din prima categorie.
Romică Buia a venit la Timişoara în 2002, împreună cu echipa adusă de Toni Doboş din Bucureşti. A fost anul în care Poli a fost trezită din morţi, după o perioadă tristă, care a culminat cu un parcurs ruşinos în liga secundă, încheiat cu o retrogradare umilitoare. Buia nu avea cum să nu-i impresioneze pe suporterii timişoreni, foarte buni cunoscători ai fenomenului. Timp de trei ani a evoluat Buia pentru Poli, reuşind şi trei goluri în cele 48 de jocuri disputate în prima ligă. A devenit imediat idolul tribunelor de pe arena „Dan Păltinişanu”, reuşind să surprindă prin plăcerea de a juca fotbal. Buia nu a fost niciodată fotbalistul-lider, dar a fost mereu fotbalistul-spectacol, pentru care se înghesuiau mulţi timişoreni să-l vadă cum le strecoară printre picioare lobda adversarilor direcţi sau cum îşi serveşte cu pase decisive colegii din atac. „Figo din Soarelui”, aşa a fost alintat de timişoreni cel care a cochetat când avea doar 20 de ani cu Barcelona. Din păcate, aşa cum se întâmplă de multe ori în privinţa celor care dau culoare lucrurilor, Buia nu a primit respectul cuvenit şi din partea clubului unde a spus mereu că s-a simţit cel mai bine.
Sâmbătă, cu începere de la ora 18, Romică se întoarce pe stadionul Dan Păltinişanu, de această dată în calitate de antrenor al celor de la FC Universitar Maramureş Baia Mare. „Mă bucur că mă întorc pe arena Dan Păltinişanu. Pe acest teren m-am simţit cu adevărat fotbalist, împreună cu toţi foştii mei colegi, alături de care am debutat la Poli în 2002. Am fost cu toţii uluiţi, la primul meci oficial din 2002, cel cu FCM Bacău, câştigat de noi cu 2-0, de felul în care ne încurajau timişorenii. Ce suporteri! Niciunde nu am mai văzut asemenea spectacole în tribună, deşi am jucat la mai multe echipe importante din România”, îşi aminteşte Buia despre primul joc oficial în tricoul lui Poli, când a şi reuşit o pasă decisivă pentru Balauru.
Romică Buia este acasă la Baia Mare, dar acelaşi lucru îl poate spune şi despre Timişoara, care înseamnă mai mult decât o a doua casă pentru el. Fotbalul este însă nedrept, de multe ori, aşa cum este şi în cazul de faţă, când Buia va încerca să treacă de fosta lui echipă, sub privirile celor care îl ovaţionau. „Aşa e în fotbal. Vin şi momente în care trebuie să te baţi cu cei la care te-ai simţit cel mai bine în carieră”, ne-a mai mărturisit Romică Buia. (sursa foto: sport365.ro)
Trei juniori timişoreni joacă la Baia Mare
Romică Buia are şi trei „ucenici” cu buletin de Timişoara care ar putea intra în jocul de sâmbătă. Juniorii Steliano Filip, Roman şi Buliga provin din curtea LPS Banatul şi au fost împrumutaţi la FC Universitar Baia Mare. Dintrea aceştia, Roman pare că s-a integrat cel mai bine la divizionara secundă. Talentatul mijlocaş de doar 17 ani a marcat de două ori în ultima etapă, când Maramureş Baia Mare a trecut cu 3-0 de FC Olt. Steliano Filip, vedeta generaţiei sale, nu a apucat să impresioneze, de vină fiind desele selecţii la prima reprezentativă Under 18.
SCM USV Timişoara nu a pierdut timp odată cu finalul sezonului competiţional. Campioana ţării la…
„De Crăciun ne-am luat raţia de libertate” era un celebru mesaj/slogan al Revoluţiei din 1989. O…
Primăria Timișoara pregătește dosarele pentru obținerea finanțării europene, respectiv a autorizației de construire pentru reabilitarea…
PPC Energie și PPC Energie Muntenia își actualizează platformele online de comunicare cu clienții. Astfel,…
Primăria Timișoara are din această săptămână patru cinematografe funcționale în subordine. Ultimul reabilitat și redevenit…
Consilierii locali timișoreni au aprobat, luni seara, în ultima ședință de plen a anului, proiectul…