De când s-a ridicat sclavia ca astăzi tot iobagul să facă politică, în România resursele s-au împărțit după cum îl ducea poftele pe cel aflat la guvernare. Cel puțin după 1989 n-a fost cu putință ca sumele venite în plan local de la buget să se împartă matematic, algoritmic, cu uneltele statisticii, pe criterii demografice sau măcar după priorități reale, ci după culoarea politică a ăluia care dă și-a ăluia care ridica banul. Așa e acum, era și pe vremea lui nea Nicu Văcăroiu, când tot moldoveanul mergea pe drumuri bine asfaltate, în timp ce în Timiș se pietruia cu promisiuni, așa era și pe timpul sălilor de sport răsărite în mandatul Năstase-Mitrea prin toate fiefurile PSD și este și în timpul Elenei Udrea și al dlui Alin Popoviciu, când lucrările sunt planificate mai ales în zonele cu primari PDL, Dumnezeu să-i ajute să le termine până la alegeri. Din acest motiv, știrea venită pe canale PDL că guvernul PDL a dat 2,5 milioane de lei pentru echilibrarea bugetelor primăriilor din Timiș, dar nu oricum, ci 1,5 milioane pentru primăriile conduse de opoziție și numai un milion lei pentru cele orange, m-a îmbujorat în obraji și m-a făcut să exclam: “Deci, se poate!”.
Alocarea atât de echilibrată a acestor bani veniți direct de la centru a fost o mare surpriză pentru mine, dar nu atât de mare ca și constatarea că lucrurile încep să se miște și la nivelul comunelor timișene. Ce credeți că am văzut zielele trecute călătorind cu mașina pe drumul care străbate Cărpinișul, centru administrativ condus de primarul “Alain Delon” de la PSD? Nu, nu o bodegă, că din alea avem și dacă ajungem în colaps, ca Grecia, nici măcar atelier de pantofărie, o cofetărie, sifonărie sau vreo croitorie, să aibă țăranul unde să-și coasă o țoală, nu, doamnelor și domnilor, Cărpinișul este poate primele comune din România care și-a băgat pe străzi conducte pentru canalizare și care are salon de înfrumusețare și salon de bronzat artificial, cu copârșeu din ala de fițe, cu ultraviolete. Aici, înainte de a merge la discotecă sau la vreun ospăț, fetele pot veni să-și aranjeze o freză la salonul de coafură, să-și facă o epilare braziliană și apoi să-și tragă un bronz la fel de intens ca al majorității localnicilor din comuna vecină Checea, ocupați în această perioadă cu recoltatul fraudulos al porumbului. Întotdeauna am considerat că dezvoltarea satelor de aici pornește, de la apă și canalizare, adică de la puțină igienă, și de la dezvoltarea afacerilor manufacturieră în zona rurală. La Cărpiniș, treaba e ca și rezolvată.
Dar să revenim la primăriile alea ale opoziției care se vor înfrupta din acel milion și jumătate de lei alocat direct de la centru pentru scoaterea unor localități din iminenta incapacitate de plată a salariilor pe ultimele luni ale anului. Dacă aș spune acum că lucrurile merg pe calea cea bună, toată lumea va zice că sunt naiv. Dar dacă aș bănui că marea majoritate a primarilor de opoziție ajutați acum de guvern au făcut promisiunea de a candida la UNPR (să nu zic PDL) anul viitor și au devenit, iacătă, eligibili pentru lista scurtă cu priorități de pe masa guvernului, ce-ar zice lumea? Ce să zică? Că eu sunt rău și că domnul Gabi, generalul Oprea, președintele UNPR, nu face decât să vină în întâmpinarea oamenilor cu probleme de la orașe și sate. Să le întindă o mână de ajutor în schimbul unor adeziuni formale, fără valoare juridică, dar pline de parolism și bună credință, așa cum este și dumnealui.
În comuna Moşniţa Nouă vor fi ridicate cinci staţii pentru reîncărcarea autovehiculelor electrice, printr-o finanţare…
Sala Teatrului Național Timișoara a găzduit, marți seara, ediția a zecea a Galei Premiilor UVT.…
Finalizarea proiectului prin care Timișoara a primit 44 de autobuze electrice pentru transportul în comun…
Colaborare de succces. Parteneriatul dintre Universitatea Politehnica Timișoara și sediile Continental din Timișoara a fost…
Consilierii locali timișoreni au primit la vot, la ședința de plen extraordinară de marți un…
Începând de joi, de la ora 10, Expo Mobila Timișoara își deschide porțile atât pentru…