Categories: Poli TimisoaraSport

Marian Iancu e falimentar!

De câteva zile împrumutătorul lui Poli Timişoara, Marian Iancu, duce o campanie dură de şantaj, ameninţând cu desfiinţarea echipei în cazul în care autorităţile locale nu-i vor da două milioane de euro. Şantajul lui Iancu poate avea legătură cu starea falimentară a societăţilor la care este acţionar. Afacerile aşa zisului investitor de la Poli Timişoara sunt pe butuci. O spun cifrele. Asociat în cinci companii, dintre care una a fost radiată, Iancu trebuie să îşi asume datorii şi restanţe imense. Bunăoară Balkan Petroleum SA (firmă de care este legat cel mai adesea numele lui) a încheiat anul trecut cu „0” în dreptul cifrei de afaceri şi însumează datorii de peste 12,4 milioane de lei. O altă companie, pe care o deţine în asociere din 1998, are ca obiect  de activitate „baruri şi alte activitati de servire a băuturilor” şi un traseu fiscal interesant. Imobiliare SRL a avut în 2009 o cifră de afaceri nulă, anul trecut a făcut afaceri de 14.350 de lei, iar anul acesta a ajuns să numere datorii la bugetul de stat de peste 11,5 milioane de lei. O performanţă demnă de Cartea Recordurilor! La fel de prost stau lucrurile şi în ce priveşte firma pe care a funcţionat echipa alb-violetă. SC Politehnica Timişoara SA, înfiinţată în 2006 cu obiect de activitate „activităţi ale cluburilor sportive”. Aici Iancu a avut anul trecut o cifră de afaceri 13,9 milioane de lei şi a acumulat datorii de 54 de milioane de lei. La acestea se adaugă  restanţe  la bugetul de stat în valoare de 1.395.008 de lei. „Obligaţiile sunt la data de 4 octombrie 2011. Din această sumă, debitul este de 719.689 de lei. Avem dobânzi şi penalităţi de întârziere la plata TVA pentru toate contractele. În consecinţă, compania este în executare silită, are conturile blocate şi sechestru pe bunuri”, a declarat Mircea Călin, şeful Direcţiei Finanţelor Publice Timiş.  Anul acesta Iancu a încercat să acundă cumva datoriile şi a înfiinţat în luna martie BKP & Faber SA care se ocupă tot cu „activităţi ale cluburilor sportive”, prin cesionarea unor acţiuni de la alte firme în care era implicat. Deşi cifra de afaceri a companiei e zero, aceasta are datorii către bugetul de stat de peste 4 milioane de lei.

 

Primăria şi CJT-ul, adevăraţii sponsori

 

Concret, nimeni nu ştie exact câţi bani a scos Marian Iancu din buzunar pentru susţinerea activităţii echipei pe care o patronează. Se ştie însă cu precizie despre alte sume care au intrat în bugetul clubului din partea Primăriei Timişoara, Consiliului Judeţean Timiş, din transferurile de jucători, din încasările de pe bilete sau sume survenite în urma încasării drepturilor de televizare. 2008, 2009 şi 2010 sunt anii în care Marian Iancu a reuşit să sensibilizeze oficialităţile locale şi judeţene. Primăria şi CJT au vărsat în conturile clubului în jur de 7 milioane de euro, adică mai bine de 2 milioane de euro pe an. Despre primărie se poate spune că a fost cel mai important “sponsor” al Politehnicii Timişoara. În trei ani de zile municipalitatea timişoreană, în urma aprobării Consiliului Local, a virat către Poli fix 27 de milioane de lei,  adică peste 6,7 milioane de euro. Cu 3 milioane de euro mai puţin a încasat Iancu din partea Consiliului Judeţean.  Peste 6 milioane de euro au fost încasaţi din drepturile de televizare, trei ani la rând, iar din transferul unor jucători la alte echipe Poli a încasat, până în 2010, aproximativ 10 milioane de euro (1,8 milioane de euro pentru Gigel Bucur, plecat la Krasnodar, câte un milion de euro pentru Ovidiu Petre şi Mihăiţă Pleşan, plecaţi la Steaua, 1,5 milioane de euro pentru Emeghara, care a plecat tot la Steaua, două milioane de euro pentru Torje – dacă e să menţionăm tranzacţiile cele mai importante). O altă sursă materială extrem de importantă pentru bugetul clubului timişorean au constituit-o banii primiţi de la forurile europene, în contul participării Politehnicii în cupele europene – peste 4 milioane de euro.

 

Copiii Timişoarei nu se bucu de banii publici pompaţi în Poli

 

Marian Iancu susţine că “la Poli sectorul juvenil este esenţial în ecuaţia performanţei”. Rezultate sunt. Poli a câştigat titlul naţional la juniori A şi are clasări excelente la celelalte categorii de vârstă. Părinţii copiilor ce evoluează la juniorii lui Poli sunt extrem de nemulţumiţi, pentru că sunt puşi în continuare să scoată bani din propriul buzunar pentru echipamente sportive, deplasări sau cantonamente, chiar dacă echipa trăieşte în cea mai mare parte din banii publici.

Share
Published by
Alecsandra Stanici

Recent Posts

Simonis și Fritz au ajuns la un consens. PNL pare să fi fost de acord

Așa cum deBanat.ro a relatat deja, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, și liderul PSD Timiș, Alfred…

4 ore ago

CSM Lugoj a terminat anul 2024 în forţă, cu o victorie categorică

Etapa a 16-a din liga de elită de volei feminin a debutat pe malul Timişului…

5 ore ago

A furat dintr-o maşină parcată în Brestovăţ! Unde l-au prins poliţiştii

La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Rurale Belinț sub coordonarea procurorului din cadrul…

6 ore ago

ABA Banat investește 29 de milioane de lei în consolidarea și reprofilarea malurilor râului Timiș

Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului…

8 ore ago

Geaba Bolojan! După un ostaş în fruntea ţării, PNL propune un şomer în fruntea ţării

La început mi se părea o glumă. O glumă nereuşită, ca să nu spun una…

8 ore ago