Categories: SocialUltima ora

Pliculetele „3 in 1”, otrava cu aroma de cafea!

Puțini sunt cei care pot refuza un cappuccino sau un frappe. Aveți însă mare grijă ce “delicatese” beți, pentru că ați putea avea probleme de sănătate. Dacă specialitățile sunt făcute ca la carte, din cafea, e în regulă. Pliculețele instant sunt însă aproape la fel de chimice ca și îngrășămintele pentru plante și sunt la ani-lumină depărtare de adevărata cafea.

Cafeaua instant, ușor de pregătit cu doar un strop de apă fierbinte, e departe de a fi cea mai sănătoasă băutură. Sortimentele solubile conţin aproape aceleaşi chimicale ca şi îngrăşămintele chimice. Fie că e vorba de celebrele pliculeţe “3 în 1” sau variantele de cappuccino ori frappe la plic, toate sunt o mare sursă de E-uri. Din păcate, ambalajele mici, chiar dacă respectă regmentările şi indică, pe etichetele milimetrice, compoziţiile respective, sunt aşa de greu de citit, încât nu prea ajungi să citești ce bei, de fapt.
Unul dintre modelele “2 în 1” conţine pudră pentru cafea, sirop de glucoză, ulei vegetal hidrogenat, fosfat dipotasic, trifosfat pentasodic, polifosfat de sodiu, citrat trisodic, proteină de lapte (1,9%), emulgatori (mono şi digliceride ale acizilor graşi, esteri mono şi diacetil tartrici ai mono şi digliceridelor cu acizi graşi), anti aglomerant (dioxid de siliciu, sare), cafea instant (17%) şi sare iodată. Margarina hidrogenată din cafeaua solubilă este cea mai rea dintre margarine. Efectele ei nocive asupra sănătăţii vaselor sangvine sunt studiate şi puse la zid. Orice medic avertizează că sunt categoric de evitat.
Sortimentele “3 în 1” sunt pline de zahăr. Au, în general, 50% zahăr, plus sirop de glucoză, ulei vegetal hidrogenat, corectori de aciditate (fosfaţii menţionaţi), proteină din lapte (0,8%), sare, emulgatori (mono şi digliceride ale acizilor graşi), arome, antiaglomerant (dioxid de sodiu) şi doar 7,5% cafea instant.
“Aceasta nu mai este cafea”, explică nutriţioniştii. Tot ei spun că, în aceste condiții, cel mai bine este să cumpăraţi cafea boabe şi să o măcinaţi acasă. Măcar veți bea o licoare naturală, nu o zeamă chimică, a cărei ingerare va avea, în timp, consecințe dezastruoase asupra sănătății dumneavoastră.

Share
Published by
Alecsandra Stanici
Tags: chimicale

Recent Posts

Dominic Fritz vs. Clanurile din Timișoara. Ce s-a mai recuperat pe lângă strada Cezar?

Strada Cezar, blocată de ani de zile, de clanurile Cârpaci și Stancu, a fost revendicată.…

12 minute ago

Cristian Moș – “ Îmi iau angajamentul că dacă nu voi respecta termenele proiectelor pe care le voi demara voi demisiona”

Când și-a anunțat intenția de a candida pentru funcția de primar s-a vehiculat că face…

18 minute ago

Primăria Timișoara și partenerii din programul campusului de învățământ dual se pun pe promovat acest sistem educațional

Cu banii asigurați pentru ridicarea unui campus pentru învățământ dual, Primăria Timișoara, împreună cu ceilalți…

57 de minute ago

Alfred Simonis: Lupta pentru Institutul de Oncologie din Timișoara a fost cea mai grea

Institutul Regional de Oncologie Timișoara, care se va ridica pe Calea Torontalului, este cea mai…

2 ore ago

Cod galben de averse şi grindină. Banatul nu scapă de vremea rea

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, miercuri, o atenţionare meteo Cod galben de averse, grindină…

2 ore ago

Timișorenii sunt așteptați să participe la evenimentele ocazionate de Ziua Europei.

Pe data de 9 mai, la Timișoara se va sărbători Ziua Europei. Casa de Cultură…

5 ore ago