Puțini sunt cei care pot refuza un cappuccino sau un frappe. Aveți însă mare grijă ce “delicatese” beți, pentru că ați putea avea probleme de sănătate. Dacă specialitățile sunt făcute ca la carte, din cafea, e în regulă. Pliculețele instant sunt însă aproape la fel de chimice ca și îngrășămintele pentru plante și sunt la ani-lumină depărtare de adevărata cafea.
Cafeaua instant, ușor de pregătit cu doar un strop de apă fierbinte, e departe de a fi cea mai sănătoasă băutură. Sortimentele solubile conţin aproape aceleaşi chimicale ca şi îngrăşămintele chimice. Fie că e vorba de celebrele pliculeţe “3 în 1” sau variantele de cappuccino ori frappe la plic, toate sunt o mare sursă de E-uri. Din păcate, ambalajele mici, chiar dacă respectă regmentările şi indică, pe etichetele milimetrice, compoziţiile respective, sunt aşa de greu de citit, încât nu prea ajungi să citești ce bei, de fapt.
Unul dintre modelele “2 în 1” conţine pudră pentru cafea, sirop de glucoză, ulei vegetal hidrogenat, fosfat dipotasic, trifosfat pentasodic, polifosfat de sodiu, citrat trisodic, proteină de lapte (1,9%), emulgatori (mono şi digliceride ale acizilor graşi, esteri mono şi diacetil tartrici ai mono şi digliceridelor cu acizi graşi), anti aglomerant (dioxid de siliciu, sare), cafea instant (17%) şi sare iodată. Margarina hidrogenată din cafeaua solubilă este cea mai rea dintre margarine. Efectele ei nocive asupra sănătăţii vaselor sangvine sunt studiate şi puse la zid. Orice medic avertizează că sunt categoric de evitat.
Sortimentele “3 în 1” sunt pline de zahăr. Au, în general, 50% zahăr, plus sirop de glucoză, ulei vegetal hidrogenat, corectori de aciditate (fosfaţii menţionaţi), proteină din lapte (0,8%), sare, emulgatori (mono şi digliceride ale acizilor graşi), arome, antiaglomerant (dioxid de sodiu) şi doar 7,5% cafea instant.
“Aceasta nu mai este cafea”, explică nutriţioniştii. Tot ei spun că, în aceste condiții, cel mai bine este să cumpăraţi cafea boabe şi să o măcinaţi acasă. Măcar veți bea o licoare naturală, nu o zeamă chimică, a cărei ingerare va avea, în timp, consecințe dezastruoase asupra sănătății dumneavoastră.
Etapa a 16-a din liga de elită de volei feminin a debutat pe malul Timişului…
La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Rurale Belinț sub coordonarea procurorului din cadrul…
Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului…
La început mi se părea o glumă. O glumă nereuşită, ca să nu spun una…
13 kilometri de rețele termice vor fi reabilitați, Primăria Timișoara semnând contractul de finanțare. Această…
Campioana națională de rugby, SCM USV Timișoara, și-a asigurat serviciile a doi jucători de la…