Se apropie sărbătorile de iarnă și toată lumea, dar în special copiii, abia așteaptă să guste din delicioasele prăjituri de casă. Atenție însă la oul de găină, care poate fi o cauză frecventă de alergie la copii, indusă de proteine precum ovalbumina și ovomucoidul.
Alergia la ou și cea la proteinele din laptele de vacă sunt cele mai frecvente reacții alergice la copii. Apare adesea după primul contact cu oul (introducerea oului în alimentație), cu debut rapid al urticariei sau angioedemului. Reacțiile severe cu soc anafilactic sunt rare. Uneori, alergia la ou se asociază cu alergia la laptele de vacă și alune.
Clinic, 80-90% din pacienți prezintă urticarie și/sau angioedem în special la nivelul feței, apărute în câteva minute de la consumul de ou, 10 – 44% prezintă tulburări gastrointestinale (greață, vărsături, dureri abdominale, diaree) în aproximativ două ore de la consum și mai rar tulburări respiratorii (tuse, răgușeala, stridor, wheezing) cu debut rapid după consumul de ou. Persoanele cu eczemă sau dermatită atopică au risc crescut de a face alergie la ou, iar persoanele cu alergie la ou au risc crescut de a face astm bronșic.
Pentru a sustine diagnosticul de alergie la ou pe langa simptomele si semne clinice descrise mai sus, se efectueaza testarea pricktest cutanata (la ou) care trebuie sa evidentieze o papula >5 mm. De asemenea se pot doza din sange anticorpii IgE specifici pentru ou.
Ce trebuie sa știm dacă suntem alergici la ou? Ca și primă măsură, trebuie să evităm consumul de ou și preparate cu ou. Persoanele care au o alergie ușoară la ou vor putea să introducă oul în alimentație, dar doar după dispariția completă a simptomelor, iar oul trebuie să fie bine preparat. E bine de știut că albușul este mai alergenic decât gălbenușul. Efectuarea vaccinurilor pe bază de ou va fi evitată la pacienții cu reacții severe anafilactice la ou, iar cei cu reacții usoare vor necesita consiliere din partea medicului alergolog.
De asemenea, femeile care alăptează trebuie să știe că proteinele din ou trec în lapte și că eczema copilului alăptat la sân se remite după ce mama evită consumul de ou. Rezoluția alergiei la ou se produce în mai multe etape, începând cu consumul de ou bine preparat (prăjituri, biscuiți, paste), apoi consumul de ou ușor pregătit (omletă, ou fiert sau prăjit, cremă de caramel etc) și la final consumul de ou crud (maioneză, înghețată, șerbet etc). Persoanele care tolerează oul bine preparat pot prezenta reacție alergică la oul crud sau mai puțin preparat. Reînceperea consumului de ou nu se va încerca mai repede de șase luni de la o reacție alergică severă. Tratamentul constă în administrarea de antihistaminice (Xyzal, Telfast) cu/fără corticoid, în funcție de severitate, iar reacțiile severe cu șoc anafilactic reprezintă o urgență.
Alianţa Dreapta Unită (USR, Forţa Dreptei, PMP) a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean Timiş. În…
Liga Zimbrilor a ajuns la etapa a XXV-a, care programează pentru alb-violeți o deplasare în…
România găzduiește în acest weekend, 26 – 27 aprilie, Campionatul Balcanic de Culturism și Fitness,…
În perioada 26.04.2024 – 25.05.2024, traficul rutier va fi închis, pentru executarea lucrărilor de întreținere…
Presat să găsească o locație pentru găzduirea canotorilor de la CSM Timișoara, după ce le-a…
Promovată în urmă cu ceva timp, dar lăsată deoparte din cauză că nu se putea…