Categories: Sfatul medicului

Alergia la ou si la preparatele cu ou

Se apropie sărbătorile de iarnă și toată lumea, dar în special copiii, abia așteaptă să guste din delicioasele prăjituri de casă. Atenție însă la oul de găină, care poate fi o cauză frecventă de alergie la copii, indusă de proteine precum ovalbumina și ovomucoidul.
Alergia la ou și cea la proteinele din laptele de vacă sunt cele mai frecvente reacții alergice la copii. Apare adesea după primul contact cu oul (introducerea oului în alimentație), cu debut rapid al urticariei sau angioedemului. Reacțiile severe cu soc anafilactic sunt rare. Uneori, alergia la ou se asociază cu alergia la laptele de vacă și alune.
Clinic, 80-90% din pacienți prezintă urticarie și/sau angioedem în special la nivelul feței, apărute în câteva minute de la consumul de ou, 10 – 44% prezintă tulburări gastrointestinale (greață, vărsături, dureri abdominale, diaree) în aproximativ două ore de la consum și mai rar tulburări respiratorii (tuse, răgușeala, stridor, wheezing) cu debut rapid după consumul de ou. Persoanele cu eczemă sau dermatită atopică au risc crescut de a face alergie la ou, iar persoanele cu alergie la ou au risc crescut de a face astm bronșic.
Pentru a sustine diagnosticul de alergie la ou pe langa simptomele si semne clinice descrise mai sus, se efectueaza testarea pricktest cutanata (la ou) care trebuie sa evidentieze o papula >5 mm. De asemenea se pot doza din sange anticorpii IgE specifici pentru ou.
Ce trebuie sa știm dacă suntem alergici la ou? Ca și primă măsură, trebuie să evităm consumul de ou și preparate cu ou. Persoanele care au o alergie ușoară la ou vor putea să introducă oul în alimentație, dar doar după dispariția completă a simptomelor, iar oul trebuie să fie bine preparat. E bine de știut că albușul este mai alergenic decât gălbenușul. Efectuarea vaccinurilor pe bază de ou va fi evitată la pacienții cu reacții severe anafilactice la ou, iar cei cu reacții usoare vor necesita consiliere din partea medicului alergolog.
De asemenea, femeile care alăptează trebuie să știe că proteinele din ou trec în lapte și că eczema copilului alăptat la sân se remite după ce mama evită consumul de ou. Rezoluția alergiei la ou se produce în mai multe etape, începând cu consumul de ou bine preparat (prăjituri, biscuiți, paste), apoi consumul de ou ușor pregătit (omletă, ou fiert sau prăjit, cremă de caramel etc) și la final consumul de ou crud (maioneză, înghețată, șerbet etc). Persoanele care tolerează oul bine preparat pot prezenta reacție alergică la oul crud sau mai puțin preparat. Reînceperea consumului de ou nu se va încerca mai repede de șase luni de la o reacție alergică severă. Tratamentul constă în administrarea de antihistaminice (Xyzal, Telfast) cu/fără corticoid, în funcție de severitate, iar reacțiile severe cu șoc anafilactic reprezintă o urgență.

Share
Published by
Ramona Muresan, medic specialist alergolog
Tags: oua

Recent Posts

Fetele de la Poli închid sezonul regular cu o victorie frumoasă contra Bistriței

Pe o vreme rece și o ploaie măruntă, fetele de la Poli au întâlnit pe…

O oră ago

Viceprimarul Lațcău anunță punerea în valoare a clădirilor din zona Pieței Mocioni odată cu revitalizarea zonei

Primarul Dominic Fritz a semnat în această săptămână contractul de finanțare prin care Timișoara va…

2 ore ago

Spitalul de Psihiatrie va avea un nou ambulatoriu, ridicat cu zece milioane de lei

Spitalul de Psihiatrie şi pentru Măsuri de Siguranţă Jebel va avea un nou amubulatoriu, o clădire…

2 ore ago

CSM Lugoj a trecut la pas de U Cluj în elită la volei feminin

Etapa a VIII-a din Divizia A1 de volei feminin a însemnat cel mai ușor meci…

4 ore ago

Lights of the Village a pornit la drum cu mii de vizitatori/VIDEO

Prima zi de activitate a ”Lights of the Village”, evenimentul desfășurat la Muzeul Satului Bănățean…

4 ore ago

Târg special la mijloc de decembrie. Pentru Reli și lupta ei contra cancerului!

Reli este o femeie puternică și curajoasă. Soție, mamă și învățătoare dedicată, ea a dus…

4 ore ago