Categories: Timp liber

Masinariile lui da Vinci sunt expuse la Bastion / FOTO

Primul robot, prima bicicletă, primul elicopter sau primul tanc din lume, toate vor putea fi văzute, în mărime naturală, la Timişoara. Expoziţia care le cuprinde a fost adusă la Timişoara de Consulatul Italiei, cu sprijinul Ministerului pentru Bunuri și Activități Culturale.

O expoziţie interactivă inedită intitulată “Geniul lui Leonardo: maşinile şi invenţiile sale” a fost deschisă la Bastionul Theresia, în organizarea Consulatului General al Italiei la Timişoara, împreună cu Confindustria, cu Ministerul pentru Bunuri şi Activităţi Culturale din Italia, cu Muzeul de Istorie a Banatului şi cu autorităţile locale. În mansarda Bastionului Theresia sunt expuse peste 40 de machete funcţionale, realizate din lemn, sfoară şi pânză sau metal, aşa cum le-a conceput Leonardo da Vinci.
Maşinăriile sunt în mărime naturală şi sunt interactive, fiind realizate după manuscrisele şi desenele marelui renascentist. Vizitatorii vor putea vedea aparate de zbor, ornitopterul, şurubul aerian, maşini de război, precum mitraliera, tancul, catapulta, bombarda sau mecanisme de transmitere a mişcării, bărci şi dispozitive de dragare.
Prin grija Consulatului General al Italiei la Timişoara şi datorită sponsorilor comunităţii italiene din România, intrarea la aceasta expoziţie va fi gratuită. Una dintre cele mai ciudate invenţii este „robotul mecanic”, o armură de cavaler medieval, care se mişcă. Mașinăria este acționată de un sistem de corzi şi scripeţi corespunzând modelului de corp uman aşa cum l-a înţeles Leonardo în urma studiilor sale de anatomie. Corzile sunt poziţionate în locul nervilor şi muşchilor, iar scripeţii ţin loc de articulaţii. Tracţiunea şi relaxarea acestora fac posibilă mişcarea membrelor. Robotul a fost proiectat cu ocazia unor serbări la curtea ducelui de Milano. „Ornitopterul vertical” este strămoşul elicopterului. Nacela e pusă în mişcare cu ajutorul unor aripi distribuite în pereche şi care funcţionează în mişcare încrucişată. Ca să acţioneze aparatul de zbor, pilotul are o poziţie verticală, în centrul unui sistem de transmisie, care îi valorifică la maximum puterea muşchilor braţelor şi picioarelor sale, dar şi mişcarea din cap.

Share
Published by
Alecsandra Stanici

Recent Posts

Alegeri prezidenţiale. S-au deschis urnele în diaspora. Aproape 5.000 de români au votat

Cetăţenii românii care în ziua votului pentru alegerile prezidențiale nu se află pe teritoriul României pot…

13 minute ago

Avertizare de la Rețele Electrice Banat. Cod Roşu de viscol puternic în vestul ţării. Avarii în 61 de localităţi

În vestul ţării este Cod Roşu de viscol puternic. Vineri dimineața, la ora 10.00, ca…

29 de minute ago

Dumbrăvița are nevoie de puncte în meciul cu Șelimbăr

Divizionara secundă CSC Dumbrăvița intră în „ultima turnantă” a sezonului de toamnă din Liga 2.…

2 ore ago

Vântul face victime în Timișoara! Tânăr rănit în timp ce încerca să dea o mână de ajutor

Vineri dimineața, polițiștii Secției 2 Urbane Timișoara au fost sesizați cu privire la faptul că,…

2 ore ago

Menajeria infracţională de AUR. După un bătăuş de copii la Buziaş, un ales local violator la Giarmata

Nu doar la nivel naţional George Simion se bucură de susţinerea unor infractori, foşti sau…

4 ore ago

AIM School, noua școală de muzică în Iulius Town, organizează trei seri de master class. Printre invitați, Radu Pieloiu, toboșarul de la Subcarpați

În Iulius Town s-a inaugurat o școală dedicată pasionaților de muzică, celor care își doresc…

4 ore ago