Categories: SportUltima ora

Spital de stat vs spital privat, cine castiga

Cel mai des, întrebarea “la ce spital să merg, de stat sau privat” se aude în cazul femeilor însărcinate. Cele care au trecut prin ambele experiențe spun că, dacă aduni ce dai, neoficial, la “stat”, ajungi cam la aceeași sumă pe care o plătești la clinicile particulare. Există însă și alte operații care se pot efectua, cu succes, în săli de operații private.

În maternitățile de stat, teoretic, femeia nu trebuie să plătească nimic. Practic, cam tot se cumpără, de la câmpuri sterile, fașe sau betadină, până la fire. La acestea se adaugă “atențiile” lăsate ginecologului, anestestezistului și asistentelor, ba chiar și portarului. Ginecologul “costă” cam 200 de euro, anestezistul – 150 și așa mai departe. Totul, neoficial. Singura taxă oficială la Maternitatea Odobescu este în valoare de 300 de lei și se achită dacă mama vrea să nască doar cu ginecologul care i-a supravegheat sarcina, iar acesta nu este de gardă când femeii îi vine sorocul. “Banii intră în fondul spitalului”, spune dr. Mihai Băcilă, managerul maternității.
O femeie care vrea să aducă pe lume un copil la o maternitate privată plătește 700 de euro, dacă naște asistată de medicul de gardă. Dacă își vrea medicul curant, o costă 1.000 de euro. Anestezia peridurală mai adaugă 150 de euro la factură. O cezariană costă 1.300 de euro. Acestea sunt sumele care se plătesc dacă femeia are trimitere de la medicul de familie. “Sumele includ, de asemenea, cazarea și masa pentru cele patru zile cât mama şi copilul rămân internați după naştere”, afirmă dr. Liliana Dorneanu, de la maternitatea privată “President”.
În maternitățile de stat, mobilierul e vechi, vopseaua e uneori scorojită, iar toaletele sunt la comun, la capătul holului. Există spitale, în orașele mari, unde sunt amenajate anumite saloane așa-numite de lux, în care, pentru aproximativ 100 de lei pe zi, femeile au parte de condiții decente de spitalizare. În maternitățile private, saloanele par, mai degrabă, camere din hoteluri de patru stele, cu paturi confortabile, băi ultramoderne acces la Internet și televizor.
Clinicile private încep să fie preferate și pentru investigații de laborator sau radiologice, precum și pentru intervenții chirurgicale, în general mai puţin complicate. Problema e aceeași: teoretic, la stat, totul e gratis. Practic, pacientul primește o listă cu necesarul pentru operație și trebuie să cumpere de toate, chiar și lamele de bisturiu. O colecistectomie clasică face, în privat, aproximativ 550 de euro. La stat, chirurgului i se dau 200-300 de euro, iar anestezistului, minimum 50. Nu trebuie omise “atențiile” pentru asistente și infirmiere. „Tarifele anunţate pentru intervenţii în privat, includ şi costurile de spitalizare. La stat, dacă aduni tot ce mai trebuie să dai medicilor și asistentelor, ajungi cam la aceeași sumă. Asta, fără să luăm în considerare condițiile de spitalizare, diferite ca de la cer la pământ”, spune managerul unei clinici private.
Cine pleacă să lucreze în clinicile private? În general, e vorba despre medici care au câțiva ani de experiență, mai puțin profesorii universitari, care, dacă sunt și șefi de clinică, au destule beneficii și în sistemul de stat. “Atențiile” pe care le primesc sunt, uneori, și de două ori mai mari decât cele oferite colegilor chirurgi posibil la fel de buni profesional, dar fără “pedigree”.

Share
Published by
Alecsandra Stanici

Recent Posts

Dumbrăvița are nevoie de puncte în meciul cu Șelimbăr

Divizionara secundă CSC Dumbrăvița intră în „ultima turnantă” a sezonului de toamnă din Liga 2.…

O oră ago

Vântul face victime în Timișoara! Tânăr rănit în timp ce încerca să dea o mână de ajutor

Vineri dimineața, polițiștii Secției 2 Urbane Timișoara au fost sesizați cu privire la faptul că,…

2 ore ago

Menajeria infracţională de AUR. După un bătăuş de copii la Buziaş, un ales local violator la Giarmata

Nu doar la nivel naţional George Simion se bucură de susţinerea unor infractori, foşti sau…

4 ore ago

AIM School, noua școală de muzică în Iulius Town, organizează trei seri de master class. Printre invitați, Radu Pieloiu, toboșarul de la Subcarpați

În Iulius Town s-a inaugurat o școală dedicată pasionaților de muzică, celor care își doresc…

4 ore ago

Elena Lasconi – Singura opțiune de încredere pentru o România pentru toți

În contextul actual al alegerilor prezidențiale, votul pentru Elena Lasconi din primul tur este mai…

4 ore ago

Programul de lucrări al SDM în ziua de 22 noiembrie 2024

Pentru data de 22.11.2024, toate lucrările vor fi sistate din cauza condițiilor meteo nefavorabile. Se…

4 ore ago