Sfântul Vasile cel Mare este sărbătorPeste 600.000 de români își sărbătoresc onomastica în prima zi a noului an. Sfântul Vasile cel Mare este unul dintre cei mai importanți sfinți din calendarul ortodox.
it de Biserica Ortodoxă pe 1 ianuarie, dar și pe 30 ianuarie, alături de Sfinții Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur. S-a născut în anul 330, în Capadocia, într-o familie numeroasă. În total, au fost nouă copii, din care cinci au devenit sfinți în calendarul Bisericii Ortodoxe. Temelia educației sale este pusă de tatăl său, Vasile, profesor de retorică la Neocezareea în Pont, fiu al Sfintei Macrina cea Bătrână și elev al Sfântului Grigorie Făcătorul de Minuni. A studiat la Cezareea Capadociei, la Constantinopol și Atena, iar în anul 356 a devenit profesor de retorică. A renunțat însă la această carieră și a intrat în monahism. Regulile monahale scrise de Sf. Vasile au rămas, în Biserica Răsăriteană, temelia organizării vieții mănăstirești. Sfântul Vasile cel Mare a trecut la cele veșnice pe 1 ianuarie 379. Numele Vasile este foarte răspândit în lumea creștină și provine din grecescul “basileios”, adică “rege”, “împărat”, “bazileu”. Liturghia Sfântului Vasile cel Mare este oficiată în Biserica Ortodoxă de zece ori pe an: în primele cinci duminici ale Postului Mare, în joia și sâmbătă din Săptămâna Patimilor, în ajunul Crăciunului și Bobotezei și la 1 ianuarie. Potrivit statisticilor Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, 601.821 de cetăţeni români, din care 512.757 bărbaţi, poartă numele Sfântului Vasile cel Mare. În ceea privește româncele, 85.518 se numesc Vasilica, 1.996 – Vasilca, iar 587 – Vasila. Majoritatea bărbaţilor se numesc Vasile (491.463), Vasilică (20.164), Sile (436), Sică (393), Silică (228) sau Vasi (73).
De Sărbătoarea Crăciunului vă dorim să aveți parte de gânduri bune, multă bucurie, căldură în…
SCM USV Timişoara nu a pierdut timp odată cu finalul sezonului competiţional. Campioana ţării la…
„De Crăciun ne-am luat raţia de libertate” era un celebru mesaj/slogan al Revoluţiei din 1989. O…
Primăria Timișoara pregătește dosarele pentru obținerea finanțării europene, respectiv a autorizației de construire pentru reabilitarea…
PPC Energie și PPC Energie Muntenia își actualizează platformele online de comunicare cu clienții. Astfel,…
Primăria Timișoara are din această săptămână patru cinematografe funcționale în subordine. Ultimul reabilitat și redevenit…