Categories: Sfatul medicului

Dermatita seboreica

Dermatita seboreică este o eczemă cronică, caracterizată prin scuame, cruste apărute pe un fond eritematos, galbene și grăsoase sau uscate, localizate în zonele bogate în glande sebacee: scalp, față, toracele anterior și posterior, zonele intertriginoase (axilar, sub sâni, regiunea ano-genitală, între degete). Se pare că există o influență hormonală, androgenică, care stimulează glandele sebacee. Afecțiunea este des întâlnită la adolescenți și adultul tânăr, în special la bărbați, la nou-născut, dar este rară la copii și vârstnici.
Se asociază frecvent cu micoze, în special la nivelul zonelor intertriginoase – Candida albicans, pe scalp – Pitiriazis capitis sau steatoides și pe torace – Malasezia furfur.
La nou-născut, afecțiunea este cauzată de hormonii androgeni transmiși de la mamă, iar principalul semn este prezența scuamelor sau crustelor pe un fond de eritem (roșeață) la nivelul scalpului, obrajilor, sprâncenelor, șanțului nazo-labial, zonelor de flexie proximale. Boala debutează la scurt timp de la naștere, de obicei copilul este asimptomatic, liniștit, datorită absenței pruritului.
La adolescent și adult, leziunile (scuame, cruste) se localizează frecvent la nivelul scalpului, sprâncenelor și șanțurilor nazale. Dermatita seboreică este agravată de modificările de umiditate, temperatură, de traumatisme (grataj) sau de stresul emoțional.
La nou-născut trebuie diferențiată de dermatită atopică, al cărei debut apare la trei luni de la naștere, copilul este agitat din cauza pruritului intens, iar leziunile constau în papule și vezicule pe un fond eritematos localizate la nivelul obrajilor și zonelor de extensie ale membrelor. La adult, diagnosticul diferențial se face cu micoze, psoriazis, dermatită de contact, erythrasma, lupus eritematos sistemic.
Tratament: datorită asocierii frecvente cu micozele prima linie de tratament constă în administrare topică sau orală de antifungice. Tratamentul diferă în funcție de zonele afectate:
1. Scalp:
a. în formele ușoare se recomandă spălare cu șampon pe bază de seleniu și ketoconazol – îndepărtează lipidele de la suprafața scalpului, care constituie nutrienți pentru fungi
b. în formele mai proeminente: seara se aplica sol. acid salicilic 2 – 5% (în funcție de gradul de descuamare), iar în dimineața următoare se spală capul cu șamponul cu seleniu și ketoconazol
2. Fața și zonele de flexie: se folosește unguent cu corticoid și antiseptic (dacă se asociază și infecție bacteriană) sau corticoid și antifungic (în infecțiile fungice). Sunt eficiente și cremele cu litiu sau uleiurile cu tacrolimus.
3. Trunchi: similar tratamentului pentru față, dar în cazurile cu micoză (Malasezia furfur) se administrează Imidazol topic. În formele severe se asociază un antifungic oral (Itraconazol).

Share
Published by
Ramona Muresan, medic specialist alergolog
Tags: tratament

Recent Posts

Sâmbăta viitoare se deschide Târgul de Crăciun de la Timișoara

Peste doar o săptămână, la Timișoara se va deschide cea mai nouă ediție a Târgului…

20 de minute ago

Aproape 12.000 de timișeni fără curent electric. CJT cere intervenția rapidă a echipelor distribuitorului de electricitate

Conform datelor companiei Rețele Electrice Banat, la primele ore ale dimineții de vineri, ca urmare…

32 de minute ago

ANAF avertizează asupra unor noi mesaje false în numele instituției

Contribuabilii români sunt avertizați de Agenția Națională de Administrare Fiscală cu privire la reapariția unor…

O oră ago

Noul Cinema Studio e gata! Din 6 decembrie publicul e așteptat la proiecții de filme de cea mai bună calitate/FOTO

Clădirea cinematografului Studio, din centrul Timișoarei, a fost finalizată. După o investiție de cinci milioane…

O oră ago

Alegeri prezidenţiale. S-au deschis urnele în diaspora. Aproape 5.000 de români au votat

Cetăţenii românii care în ziua votului pentru alegerile prezidențiale nu se află pe teritoriul României pot…

4 ore ago

Avertizare de la Rețele Electrice Banat. Cod Roşu de viscol puternic în vestul ţării. Avarii în 61 de localităţi

În vestul ţării este Cod Roşu de viscol puternic. Vineri dimineața, la ora 10.00, ca…

4 ore ago