Categories: Sfatul medicului

Dermatita seboreica

Dermatita seboreică este o eczemă cronică, caracterizată prin scuame, cruste apărute pe un fond eritematos, galbene și grăsoase sau uscate, localizate în zonele bogate în glande sebacee: scalp, față, toracele anterior și posterior, zonele intertriginoase (axilar, sub sâni, regiunea ano-genitală, între degete). Se pare că există o influență hormonală, androgenică, care stimulează glandele sebacee. Afecțiunea este des întâlnită la adolescenți și adultul tânăr, în special la bărbați, la nou-născut, dar este rară la copii și vârstnici.
Se asociază frecvent cu micoze, în special la nivelul zonelor intertriginoase – Candida albicans, pe scalp – Pitiriazis capitis sau steatoides și pe torace – Malasezia furfur.
La nou-născut, afecțiunea este cauzată de hormonii androgeni transmiși de la mamă, iar principalul semn este prezența scuamelor sau crustelor pe un fond de eritem (roșeață) la nivelul scalpului, obrajilor, sprâncenelor, șanțului nazo-labial, zonelor de flexie proximale. Boala debutează la scurt timp de la naștere, de obicei copilul este asimptomatic, liniștit, datorită absenței pruritului.
La adolescent și adult, leziunile (scuame, cruste) se localizează frecvent la nivelul scalpului, sprâncenelor și șanțurilor nazale. Dermatita seboreică este agravată de modificările de umiditate, temperatură, de traumatisme (grataj) sau de stresul emoțional.
La nou-născut trebuie diferențiată de dermatită atopică, al cărei debut apare la trei luni de la naștere, copilul este agitat din cauza pruritului intens, iar leziunile constau în papule și vezicule pe un fond eritematos localizate la nivelul obrajilor și zonelor de extensie ale membrelor. La adult, diagnosticul diferențial se face cu micoze, psoriazis, dermatită de contact, erythrasma, lupus eritematos sistemic.
Tratament: datorită asocierii frecvente cu micozele prima linie de tratament constă în administrare topică sau orală de antifungice. Tratamentul diferă în funcție de zonele afectate:
1. Scalp:
a. în formele ușoare se recomandă spălare cu șampon pe bază de seleniu și ketoconazol – îndepărtează lipidele de la suprafața scalpului, care constituie nutrienți pentru fungi
b. în formele mai proeminente: seara se aplica sol. acid salicilic 2 – 5% (în funcție de gradul de descuamare), iar în dimineața următoare se spală capul cu șamponul cu seleniu și ketoconazol
2. Fața și zonele de flexie: se folosește unguent cu corticoid și antiseptic (dacă se asociază și infecție bacteriană) sau corticoid și antifungic (în infecțiile fungice). Sunt eficiente și cremele cu litiu sau uleiurile cu tacrolimus.
3. Trunchi: similar tratamentului pentru față, dar în cazurile cu micoză (Malasezia furfur) se administrează Imidazol topic. În formele severe se asociază un antifungic oral (Itraconazol).

Share
Published by
Ramona Muresan, medic specialist alergolog
Tags: tratament

Recent Posts

La Timişoara şi în alte patru oraşe se vor înfiinţa „clase” de fotbal feminin, la şcoală

Fotbalul feminin a luat o amploare importantă în țara noastră chiar dacă nivelul este în…

7 ore ago

Bărbat găsit mort în casă în prima zi de Paşte

Descoperire macabră în zi de sărbătoare. Polițiștii Secției 5 Urbane Timișoara au fost sesizați cu…

8 ore ago

Ţara noastră are aproape 5 milioane de pensionari. Care este pensia medie

Un număr de 4.748.274 de pensionari era înregistrat în aprilie 2024 în România, cu 4.274…

10 ore ago

România renaşte la gimnastică de Paşte! Două medalii europene pentru Sabrina Voinea

Medalii, finale şi evoluţii bune! Dar şi multă speranţă! Sabrina Maneca Voinea (16 ani) a…

11 ore ago

Pastorala de Paşti a PS Ioan Călin Bot, episcopul greco-catolic de Lugoj

Scrisoare Pastorală la Sărbătoarea Învierii Domnului 2024 † IOAN Din mila lui Dumnezeu, prin grația…

16 ore ago

Pastorala de Învierea Domnului a IPS Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului

† IOAN, Din mila lui Dumnezeu, Arhiepiscop al Timișoarei și Mitropolit al Banatului Iubitului nostru…

16 ore ago