Categories: Sfaturi juridice

Vatamarea corporala grava din culpa si impacarea partilor

Vătămarea corporală din culpă, infracţiune cel mai des întâlnită în cazul accidentelor rutiere, cunoaşte, după momentul înfăptuirii aşa-zisei mici reforme în justiţie, o nouă interpretare.

Modificarea adoptată permite părţilor implicate într-un astfel de litigiu să se împace, împăcarea dintre autor şi victimă înlăturând răspunderea penală a primului, indiferent de gravitatea urmărilor produse prin comiterea faptei penale (evident în condiţiile în care s-a produs doar vătămarea corporală a persoanei).
În forma iniţială, textul de lege înlătura posibilitatea împăcării părţilor în contextul în care urmările suferite de victimă prin vătămarea sa corporală din culpă erau cele avute în vedere de legiuitor la incriminarea vătămării corporale grave, şi anume s-a pricinuit integrității corporale sau sănătății o vătămare care necesită pentru vindecare îngrijiri medicale mai mult de 60 de zile sau fapta a produs vreuna din următoarele consecințe: pierderea unui simț sau organ, încetarea funcționării acestora, o infirmitate permanentă fizică ori psihică, sluțirea, avortul ori punerea în primejdie a vieții persoanei.
Varianta agravantă a vătămării coroporale din culpă prezentată este incriminată la al. 2 al art. 184 cod penal, fiind singura formă a acestei infracţiuni ce nu condiţionează începerea urmăririi penale de existenţa vreunei plângeri penale prealabile (în principiu, din raţiuni ce ţin de gravitatea faptei în raport cu urmările produse). Este important de menţionat că vătămarea corporală din culpă care nu a produs urmările arătate mai sus este o infracţiune ce se pedepseşte doar după sesizarea organelor îndrituite cu o plângere penală.
În lumina celor arătate, decizia legiuitorului de a înlătura răspunderea penală a autorului în caz de împăcare a părţilor (indiferent de gravitatea urmărilor produse prin vătămarea corporală) rămâne, în opinia mea, una surprinzătoare, dar totodată benefică înfăptuirii actului de justiţie, întrucât efectele pozitive ale împăcării vor determina, în general, autorii să încerce să înlăture consecinţele produse prin fapta lor culpabilă, astfel încât să creeze terenul favorabil unei eventuale împăcări cu victima.
Apoi nu trebuie ignorat faptul că, mai ales în accidente rutiere, posibile victime ale unei astfel de vătămări corporale în formă agravantă pot fi persoane apropiate anturajului autorului, persoane care de cele mai multe ori nu doresc antrenarea răspunderii penale a acestuia.

Share
Published by
Dan Surianu, avocat

Recent Posts

Aquatim pregătește preluarea rețelelor de apă canal din Lugoj, de la 1 ianuarie

De la 1 ianuarie, Aquatim va prelua activitatea de apă și canal și de la…

2 ore ago

Când armele au tăcut și mingea a „vorbit”! Miracolul fotbalistic din timpul Războiului cel Mare

Multă lume s-a întrebat de ce joacă britanicii fotbal de Crăciun, când la ei se…

3 ore ago

Cum va fi vremea în prima și în a doua zi de Crăciun

Vremea se răcește ușor și se menține posomorâtă. Izolat vor cădea precipitații, la început sub…

5 ore ago

Scrisoarea pastorală de Crăciun a lui †IOAN, episcopul greco-catolic de Lugoj

Iubiți frați întru Hristos, Preacucernici Părinți, Dragi credincioși, Cu harul Bunului Dumnezeu am ajuns la…

6 ore ago

Pastorala de Crăciun a PS Iosif Csaba Pál, episcop diecezan

Scrisoare pastorală la sărbătoarea Nașterii Domnului 2024 Iubiți Frați și Surori în Cristos, De Crăciun…

6 ore ago

Mersul „ordonanței trenuleț”

„Ordonanța trenuleț” este un produs al guvernelor care avea rolul să ascundă neputința acestora. Iar…

7 ore ago