Vatamarea corporala grava din culpa si impacarea partilor

Vătămarea corporală din culpă, infracţiune cel mai des întâlnită în cazul accidentelor rutiere, cunoaşte, după momentul înfăptuirii aşa-zisei mici reforme în justiţie, o nouă interpretare.

Modificarea adoptată permite părţilor implicate într-un astfel de litigiu să se împace, împăcarea dintre autor şi victimă înlăturând răspunderea penală a primului, indiferent de gravitatea urmărilor produse prin comiterea faptei penale (evident în condiţiile în care s-a produs doar vătămarea corporală a persoanei).
În forma iniţială, textul de lege înlătura posibilitatea împăcării părţilor în contextul în care urmările suferite de victimă prin vătămarea sa corporală din culpă erau cele avute în vedere de legiuitor la incriminarea vătămării corporale grave, şi anume s-a pricinuit integrității corporale sau sănătății o vătămare care necesită pentru vindecare îngrijiri medicale mai mult de 60 de zile sau fapta a produs vreuna din următoarele consecințe: pierderea unui simț sau organ, încetarea funcționării acestora, o infirmitate permanentă fizică ori psihică, sluțirea, avortul ori punerea în primejdie a vieții persoanei.
Varianta agravantă a vătămării coroporale din culpă prezentată este incriminată la al. 2 al art. 184 cod penal, fiind singura formă a acestei infracţiuni ce nu condiţionează începerea urmăririi penale de existenţa vreunei plângeri penale prealabile (în principiu, din raţiuni ce ţin de gravitatea faptei în raport cu urmările produse). Este important de menţionat că vătămarea corporală din culpă care nu a produs urmările arătate mai sus este o infracţiune ce se pedepseşte doar după sesizarea organelor îndrituite cu o plângere penală.
În lumina celor arătate, decizia legiuitorului de a înlătura răspunderea penală a autorului în caz de împăcare a părţilor (indiferent de gravitatea urmărilor produse prin vătămarea corporală) rămâne, în opinia mea, una surprinzătoare, dar totodată benefică înfăptuirii actului de justiţie, întrucât efectele pozitive ale împăcării vor determina, în general, autorii să încerce să înlăture consecinţele produse prin fapta lor culpabilă, astfel încât să creeze terenul favorabil unei eventuale împăcări cu victima.
Apoi nu trebuie ignorat faptul că, mai ales în accidente rutiere, posibile victime ale unei astfel de vătămări corporale în formă agravantă pot fi persoane apropiate anturajului autorului, persoane care de cele mai multe ori nu doresc antrenarea răspunderii penale a acestuia.

Etichete ,
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Fresh Kebab

Administratie vezi arhiva Administratie

CCIAT

Politica vezi arhiva Politica

MNB – Muzeul Național al Banatului

Sport vezi arhiva Sport

Ioan Muresan: AJF Timis trebuie sa faca parte din activul obstesc, presedintele sa nu fie remunerat

Cu doar câteva zile înainte de alegerile pentru stabilirea viitorului preşedinte alş Asociaţiei Judeţene de Fotbal Timiş, Ioan Mureşan, unul dintre cei patru candidaţi, a făcut public programul prin care speră să-i convingă pe oamenii de fotbal din judeţ să-l aleagă. Fostul arbitru a candidat şi în urmă cu patru ani pentru funcţia supremă în fotbalul judeţean.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ioan Muresan: AJF Timis trebuie sa faca parte din activul obstesc, presedintele sa nu fie remunerat
Statiunea Buzias

Social vezi arhiva Social

Salvamari pe Bega! Politistii locali fac cursuri ca sa poata patrula cu salupa

Pentru că șalupa e trasă pe dreapta până la primăvară, polițiștii locali de la Biroul de Patrulare Navală își ocupă timpul în mod constructiv. Fac cursuri de salvare de la înec, respectiv prim-ajutor, astfel încât, la vară, să știe ce să facă în situații extreme.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Salvamari pe Bega! Politistii locali fac cursuri ca sa poata patrula cu salupa

Economic vezi arhiva Economic

De ce n-avem racord la A1 pe la Sinandrei. De 4 ani, Ministerul Transporturilor ne da cu flit

De 4 ani. De atâta timp stă pierdut prin sertarele de la Ministerul Transporturilor proiectul descărcării către Timișoara de pe autostrada A1 la Sînandrei. Dincolo de frumoasele promisiuni ale politicienilor, orașul de pe Bega nu are ieșire la autostradă, iar șefii „drumarilor” se ascund în spatele diverselor avize. Deputatul USR Cătălin Drulă spune că, dacă ar exista voință, situația ar putea fi deblocată.
Citeşte tot articolul Citeste articolul De ce n-avem racord la A1 pe la Sinandrei. De 4 ani, Ministerul Transporturilor ne da cu flit

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Timișoara culturală are datoria de a-l respecta și de a-l „folosi” pe Ioan Holender. Asta spune primarul Nicolae Robu, care regretă decizia fostului director al Operei de Stat din Viena de a renunța funcția de președinte onorific al Asociaţia Timişoara Capitală Europeană a Culturii. Edilul nu a putut spune însă de ce Holender n-a prea fost „folosit” până acum de instituțiile locale de cultură.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Robu regreta decizia lui Holender si nu stie de ce Timisoara culturala l-a ignorat pana acum pe acesta
Cu doar câteva zile înainte de alegerile pentru stabilirea viitorului preşedinte alş Asociaţiei Judeţene de Fotbal Timiş, Ioan Mureşan, unul dintre cei patru candidaţi, a făcut public programul prin care speră să-i convingă pe oamenii de fotbal din judeţ să-l aleagă. Fostul arbitru a candidat şi în urmă cu patru ani pentru funcţia supremă în fotbalul judeţean.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ioan Muresan: AJF Timis trebuie sa faca parte din activul obstesc, presedintele sa nu fie remunerat
Construcțiile modulare cumpărate de primărie pentru Școala Generală 30 din cartierul Soarelui au ajuns la Timișoara. Sunt primele „containere” în care vor fi amenajate săli de clasă, pentru a mai rezolva din problema lipsei de spațiu. În bugetul pe 2018 sunt prevăzuți bani pentru o achiziție similară și în acest an.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Containerele-sali de clasa au ajuns la Generala 30
„Atacantul argentinian Esteban Ciaccheri (născut pe 20 mai 1991, testat de echipa noastră) și fundașul Iulian Carabela (născut la 11 aprilie 1996, ultima dată la Juventus București) au semnat cu Poli Timișoara angajamente până-n vară, cu opțiune pentru încă un sezon”, este ultimul anunţ făcut de prim-divizionara de fotbal din capitala Banatului.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ultimele intariri la Poli, echipa fara punct in 2018
Error, no Ad ID set! Check your syntax!
Top