Categories: SocialUltima ora

8 Martie, de la ziua activistelor, la sarbatoarea tuturor femeilor

Ziua Internaţională a Femeii, sărbătorită pe 8 martie, a fost mai întâi expresie a luptei femeilor muncitoare pentru dobândirea unor drepturi. Acum este considerată un prilej de bucurie pentru toate femeile, care primesc mici daruri și flori.

Sărbătoarea de 8 Martie a fost percepută mult timp drept un moment în care erau afirmate drepturile sociale şi politice ale femeilor, precum şi progresele făcute în ceea ce le priveşte. Înainte de 1910, multe femei din ţările dezvoltate industrial munceau. Slujbele lor, majoritatea în domeniul textilelor şi al serviciilor casnice, erau însă supuse discriminării sexuale şi erau plătite mult mai prost decât cele ale bărbaţilor. În 1908, 15.000 de femei au manifestat la New York, cerând un program de muncă mai scurt, salarii mai bune şi drept de vot. Un an mai târziu, în urma unei declaraţii a Partidului Socialist din America, prima zi naţională a femeii a fost sărbătorită în SUA pe 28 februarieÎn 1910, la a doua conferinţă internaţională a femeilor muncitoare, de la Copenhaga, Clara Zetkin, liderul organizaţiei femeilor din Partidul Social Democrat din Germania, a propus stabilirea unei zile internaţionale a femeii, care să fie marcată simultană în toate ţările. Cele peste 100 de femei care au participat la conferinţă au aprobat în unanimitat ideea Clarei Zetkin. Ziua Internațională a Femeii a fost celebrată pentru prima data pe 19 martie 1911, în Austria, Danemarca, Germania şi Elveţia. În 1913, Ziua Internaţională a Femeii a fost mutată pe 8 martie.
ONU a declarat 1975 drept Anul Internaţional al Femeii. De atunci, Ziua Internaţională a Femeilor a fost adoptată de multe dintre guvernele ţărilor care până atunci nici nu aflaseră de existenţa e. În prezent, Ziua Femeii, popularizată mai mult ca Ziua Mamei în perioada comunistă, este sărbătoare oficială în Afganistan, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Burkina Faso, Cambodgia, China, Cuba, Georgia, Guinea-Bissau, Eritrea, Kazahstan, Kârgâzstan, Laos, Madagascar, Republica Moldova, Mongolia, Muntenegru, Nepal, Rusia, Tadjikistan, Turkmenistan, Uganda, Ucraina, Uzbekistan, Vietnam şi Zambia. Ea este celebrată, fără a fi o sărbătoare oficială, în Croaţia, Serbia, Bulgaria, România şi Letonia.

Share
Published by
Vlad Stoian
Tags: istorie

Recent Posts

Polistele, pătimesc în continuare! Opt înfrângeri la rând

Seria interminabilă de înfrângeri pentru prim-divizionara de fotbal feminin Politehnica Timişoara continuă. Cum la echipă…

9 ore ago

Păcătoşi! Eşec greu de digerat într-un meci în care s-au ratat multe şanse de salvare

CSC Dumbrăviţa a pierdut meciul disputat azi, la Mioveni, cu FC Argeș, în penultima etapă…

13 ore ago

Cartierul Tipografilor rămâne cel mai scump din Timișoara

Cartierul Tipografilor continuă să rămână surpriza imobiliară a Timișoarei. Prețurile cerute pentru locuințele de aici…

15 ore ago

Buziașul caută furnizor pentru trei microbuze electrice, pentru realizarea transportului în comun

Orașul Buziaș dorește introducerea transportului în comun în localitate, dar și în localitățile din jur.…

16 ore ago

Ada Hausvater, directorul general al Teatrului Național din Timișoara, inclusă în Capital Top 100 Manageri, ediția 2024

Capital Top 100 Manageri reprezintă rezultatul analizei desfășurate la nivel național, privind rezultatele manageriale notabile și…

18 ore ago

Vinerea Patimilor, zi de post negru

Vinerea Mare reprezintă pentru creștinii ortodocși ziua când a fost răstignit pe cruce Fiul lui…

18 ore ago