Categories: Sfaturi juridice

Cererea reconventionala

Calitatea de pârât într-un proces nu împiedică partea reclamată să depășească limitele unei simple apărări și să treacă în ofensivă, emițând la rându-i pretenții împotriva reclamantului. Mijlocul procesual prin care se poate răsturna astfel o acțiune se numește cerere reconvențională, act care reprezintă, în fapt, petiția pe care pârâtul inițial înțelege să o formuleze împotriva reclamantului.

Este evident că legiuitorul a stabilit anumite limite temporale în vederea disciplinării raporturilor dintre părțile litigante, stabilind ca termen limită pentru promovarea unei astfel de petiții prima zi de înfățișare. Cu alte cuvinte, trasarea pretențiilor reconvenționale manifestate de pârât va trebui realizată până cel târziu la prima zi de înfățișare, pentru ca ambele cereri să poată fi judecate împreună în cadrul aceluiași proces. Cum bine ați remarcat, sancțiunea depunerii tardive a unei cereri reconvenționale nu o reprezintă eventuala respingere a acesteia, ci judecarea ei separată prin efectul disjungerii într-un alt dosar. Și totuși, dacă între pretențiile reclamantului inițial și cele ale pârâtului emise pe cale reconvențională există o legătură atât de strânsă încât cele două să nu poată fi judecate separat și depunerea tardivă a unei cereri reconvenționale va ajunge să fie luată în seamă în mod faptic întrucât o aplicare robotică a normelor procedurale ar impune într-o primă fază disjungerea și ulterior dată fiind legătura organică dintre cele două reunirea dosarelor pentru a fi judecate împreună. Cum o astfel de abordare ar fi ilogică, aplicând legea și în spiritul ei magistrații de multe ori trec peste obstacolul temporal învederat, luând în seamă anumite solicitări emise pe cale reconvențională și peste termenul impus de lege. De altfel, stabilirea unui astfel de prag s-a realizat în primul rând din rațiunea împiedicării eventualelor încercări de tergiversare a soluționării unor dosare prin adăugarea ca strategie de apărare a unor petiții reconvenționale în mod succesiv astfel încât conflictul dedus judecății să ajungă să devină imposibil de soluționat.
Nu trebuie omis faptul că și cererea reconvențională este supusă timbrajului, fiind obligatoriu ca pârâtul care o promovează să achite taxa judiciară și timbrul aferent demersului său.

Share
Published by
Dan Surianu, avocat
Tags: cerere

Recent Posts

Dumbrăvița are nevoie de puncte în meciul cu Șelimbăr

Divizionara secundă CSC Dumbrăvița intră în „ultima turnantă” a sezonului de toamnă din Liga 2.…

50 de minute ago

Vântul face victime în Timișoara! Tânăr rănit în timp ce încerca să dea o mână de ajutor

Vineri dimineața, polițiștii Secției 2 Urbane Timișoara au fost sesizați cu privire la faptul că,…

O oră ago

Menajeria infracţională de AUR. După un bătăuş de copii la Buziaş, un ales local violator la Giarmata

Nu doar la nivel naţional George Simion se bucură de susţinerea unor infractori, foşti sau…

3 ore ago

AIM School, noua școală de muzică în Iulius Town, organizează trei seri de master class. Printre invitați, Radu Pieloiu, toboșarul de la Subcarpați

În Iulius Town s-a inaugurat o școală dedicată pasionaților de muzică, celor care își doresc…

3 ore ago

Elena Lasconi – Singura opțiune de încredere pentru o România pentru toți

În contextul actual al alegerilor prezidențiale, votul pentru Elena Lasconi din primul tur este mai…

4 ore ago

Programul de lucrări al SDM în ziua de 22 noiembrie 2024

Pentru data de 22.11.2024, toate lucrările vor fi sistate din cauza condițiilor meteo nefavorabile. Se…

4 ore ago