Categories: Sfatul medicului

Conjunctivita alergica

Odată cu sosirea primăverii își fac apariția și alergiile oculare sau conjunctivitele alergice. Cel mai frecvent, acestea sunt cauzate de alergenii din aer.

Unul dintre cei mai puternici alergeni este polenul. Acesta poate fi de mai multe feluri: polenul de pomi timpurii (mesteacăn, stejar, fag etc.), care apare primăvara, în lunile martie-aprilie; polenul de cereale (grâu, orz, ovăz, secară etc.) și graminee (iarbă, gazon), care apare vara, în lunile mai-iunie-iulie; polenul de buruieni (Ambrozia sau iarba pustei și pelinul sau Artemisia), care apare la sfârșitul verii – începutul toamnei. Alți alergeni care pot influența apariția conjunctivitei alergice sunt acarienii din praful de casă, diversele tipuri de mucegaiuri, atât din interiorul, cât și din exteriorul casei, scuamele de animale (câine, pisică, hamster, cobai, papagal etc). Foarte rar, alergiile oculare pot să apară și în urma consumului de alimente.
Simptomele caracteristice conjunctivitei alergice sunt senzația de mâncărime a ochilor, cu înroșirea acestora, lăcrimare și edeme oculare (umflare a ochilor). În mod frecvent, conjunctivita alergică se asociază cu rinita alergică: nas înfundat, rinoree apoasă, mâncărime de nas, strănut.
Diagnosticul se bazează pe anamneză și istoricul bolii, examenul clinic și investigațiile paraclinice. Pentru a observa dacă boala este de natura alergică se determină IgE total și IgE specific pentru alergenii din aer (Phadiatop). Cea mai importantă este testarea prick, care, în 15 – 20 minute, ne spune dacă pacientul este alergic și mai ales la ce este alergic. Testarea prick se face de către medicul alergolog.
Conjunctivita alergică trebuie diferențiată de dermatita de contact, care se caracterizează prin senzație de mâncărime, înroșire și edem ocular la contactul pielii cu produse cosmetice, fard de pleoape, rimel, piercing etc.
Tratamentul constă în medicatie antialergică, atât local, prin picături oculare, cât și sistemic, prin administrare de tablete antialergice. De asemenea se pot asocia și picături care conțin corticoizi pentru a reduce inflamația oculară. Prima măsură este evitarea, pe cat posibil, a alergenului, apoi spălarea frecventă a ochilor cu apă, pentru a îndepărta particulele alergenice. Purtarea ochelarilor de soare ne protejează de depunerea particulelor alergenice pe ochi. Dacă afecțiunea se asociază și cu rinita alergică, se asociază și un spray nazal pe bază de corticoizi și decongestionante nazale (pe perioade scurte – maximum zece zile).

Share
Published by
Ramona Muresan, medic specialist alergolog

Recent Posts

Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de…

6 ore ago

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la…

6 ore ago

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

12 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

12 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

13 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

14 ore ago