Proiecte pentru dezvoltarea structurilor de sprijin al afacerilor de interes national si international

În primăvara acestui an este preconizat a se lansa Operaţiunea 1.3.1.: Sprijin financiar acordat pentru dezvoltarea structurilor de sprijin al afacerilor de interes naţional şi internaţional – Poli de competitivitate, Axa prioritară 1 – Un sistem de producţie inovativ şi ecoeficient, DMI 1.3. – Dezvoltarea durabilă a antreprenoriatului, din cadrul Programului Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (POSCCE).
Operaţiunea are ca obiectiv general încurajarea dezvoltării unor structuri de afaceri în jurul unor activităţi productive cu scopul de a produce bunuri cu valoare adăugată cât mai mare, competitive atât pe piaţa naţională, cât şi cea internaţională. Sprijinul acordat dezvoltării polilor de competitivitate are ca scop stimularea concentrărilor economice prin finanţarea unor pachete de proiecte implementate în parteneriat care să conducă la accelerarea procesului de creare şi/sau dezvoltare a întreprinderilor/activităţilor inovative, cu potenţial ridicat de interacţiune, în scopul creşterii numărului de furnizori şi clienți, permiţând astfel membrilor polului asistat să concureze pe pieţele naţionale şi internaţionale.
În componenţa polilor de competitivitate definiţi în accepţiunea prezentului ghid pot intra, alături de cei doi piloni instituţionali de bază (întreprinderi, organisme de cercetare/universităţi), şi entităţi generic denumite „catalizatori”, entităţi cu personalitate juridică de tipul: autorităţi publice, ONG, ADR, Camere de Comerţ, asociaţii de ramură, patronate, întreprinderi de training sau consultanţă.
În cadrul acestei operaţiuni se finanţează următoarele tipuri de proiecte:
A. Proiecte de investiţii în infrastructura de afaceri (de tip „hard”) definite ca investiţii comune pentru cercetare dezvoltare, producţie, desfacerea produselor, activităţi auxiliare (construirea de noi infrastructuri, consolidări, reabilitări sau modernizări, precum şi achiziţia de echipamente).
B. Proiecte de tip „soft”, de interes comun pentru membrii polului care prevăd activităţi precum: Programe de diseminare şi informare; Schimb de bune practici; Programe de mentoring şi/sau coaching; Transfer de know-how; Seminarii şi workshop-uri; Instruire, Consultanţă, Participarea IMM-urilor la târguri, Studii tehnice de fezabilitate, Proprietate industrială pentru IMM-uri, Închirierea de personal cu înaltă calificare; Programe privind managementul polului
C. Proiecte de cercetare-dezvoltare-inovare (CDI) includ activităţi de cercetare, dezvoltare, inovare, realizate în comun şi pentru interesul comun al membrilor Polului de competitivitate.
Proiectele finanţate în cadrul acestei operaţiuni trebuie să se circumscrie unui pachet integrat, format în principal din: strategia de dezvoltare a polului de competitivitate, documentele de constituire a polului de competitivitate, fişele proiectelor component şi un număr de minimum patru cereri de finanţare, din care minimum un proiect de investiţii în infrastructura de afaceri („hard”); minimum un proiect de cercetare – dezvoltare – inovare (CDI); minimum două proiecte „soft”, din care cel puţin un proiect aferent managementului polului.
Valoarea cumulată a tuturor proiectele componente ale pachetului integrat depus de un pol se încadrează între minimum 21 de milioane şi maximum 84 de milioane lei. Valoarea asistenţei nerambursabile diferă în funcţie de tipul de întreprindere beneficiară a activităţii polului de competitivitate şi este cuprinsă între 50% şi 75% din valoarea totală pentru întregul pachet integrat.

Share
Published by
Vasile Ruset

Recent Posts

Cinci infracţiuni dintr-o lovitură! Recordul de nedorit al unui tânăr certat cu bunul simţ şi legea

Sâmbătă seara, polițiștii Biroului Rutier Timișoara au fost sesizati prin apel 112, în jurul orei…

38 de minute ago

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

5 ore ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

5 ore ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

6 ore ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

6 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

7 ore ago