Categories: SocialUltima ora

Verificari la pistoalele politistilor

Aproximativ 50 de lucrători MAI sunt cunoscuţi în evidenţele medicale cu probleme care au necesitat şi consiliere psihologică. Aceștia vor rămâne fără permisele de port-armă până la o nouă evaluare medicală şi nu vor participa la misiuni operative.

Direcţia Medicală din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor a analizat situaţia angajaţilor MAI care deţin arme letale, verificările fiind făcute la solicitarea ministrului Gabriel Berca. În urma analizei s-a constatat că aproximativ 50 de lucrători ai MAI sunt cunoscuţi în evidenţele medicale cu probleme care au necesitat şi consiliere psihologică. În cazul acestora, la propunerea Direcţiei Medicale, au fost demarate procedurile de suspendare temporară a permiselor de port-armă. „În acest interval, Direcţia Medicală din cadrul MAI va monitoriza, consilia şi evalua toţi lucrătorii aflaţi în această situaţie şi va realiza periodic, împreună cu unităţile sanitare din subordine, evaluări cu privire la starea de sănătate a angajaţilor”, a precizat ministrul Berca.
Preşedintele Sindicatului „Pro Lex”, Vasile Lincu, spune însă că legea nu prevede obligativitatea testării psihologice periodic, iar unii poliţişti sunt trimişi la testare după ce ies din tura de noapte, deşi ei ar trebui să fie odihniţi. Lincu susține că fiecare poliţist este testat psihologic la angajare şi tot atunci o echipă din unitatea în care acesta urmează să fie angajat face verificări la domiciliu şi la fostul loc de muncă pentru a stabili cum se comportă în societate. Testarea psihologică mai este obligatorie atunci când angajatul schimbă arma, când participă la concursuri, când şeful direct solicită acest lucru şi când revine din misiuni. Liderul de sindicat afirmă că psihologul ar putea fi foarte util, însă în România rolul unui astfel de specialist este greşit înţeles. „La noi nu se înţelege asta şi ajunge să fie o teamă să mergi la psiholog. Chiar anumiţi psihologi au stricat această stare de normalitate pentru că au executat nişte ordine ale şefilor. Ei ar trebui să fie independenţi, dar au fost cazuri în care şefii au trimis pe cineva la testare şi au vorbit cu psihologul că nu trebuie să primească avizul pentru a avea armament, şi atunci oamenii nu au încredere în psihologi”, a mai spus Vasile Lincu.

Share
Published by
Vlad Stoian
Tags: politisti

Recent Posts

Pastorala de Paşti a PS Ioan Călin Bot, episcopul greco-catolic de Lugoj

Scrisoare Pastorală la Sărbătoarea Învierii Domnului 2024 † IOAN Din mila lui Dumnezeu, prin grația…

O oră ago

Pastorala de Învierea Domnului a IPS Ioan Selejan, Mitropoliul Banatului

† IOAN, Din mila lui Dumnezeu, Arhiepiscop al Timișoarei și Mitropolit al Banatului Iubitului nostru…

O oră ago

Hristos a înviat! Sărbători luminate să aveţi!

Sfânta Înviere a Domnului nostru Iisus Hristos să vă aducă lumină în suflet, alinare, speranţă,…

9 ore ago

Învierea îl prinde în arest, după ce a fost găsit cu o alcoolemie record la „bord”

În cursul zilei de astăzi, polițiști de la Biroul Drumuri Naționale și Europene din cadrul…

12 ore ago

Lumina de la Ierusalim a ajuns la Timișoara, pe calea aerului

Ca în fiecare an, și de această dată Lumina a ajuns la Timișoara, de la…

12 ore ago

Un octogenar plecat cu bicicleta a făcut o greşeală şi nu a mai ajuns acasă

Din păcate, va fi un Paşte trist pentru familia unui biciclist din judeţul Timiş, care…

14 ore ago