Aproximativ 50 de lucrători MAI sunt cunoscuţi în evidenţele medicale cu probleme care au necesitat şi consiliere psihologică. Aceștia vor rămâne fără permisele de port-armă până la o nouă evaluare medicală şi nu vor participa la misiuni operative.
Direcţia Medicală din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor a analizat situaţia angajaţilor MAI care deţin arme letale, verificările fiind făcute la solicitarea ministrului Gabriel Berca. În urma analizei s-a constatat că aproximativ 50 de lucrători ai MAI sunt cunoscuţi în evidenţele medicale cu probleme care au necesitat şi consiliere psihologică. În cazul acestora, la propunerea Direcţiei Medicale, au fost demarate procedurile de suspendare temporară a permiselor de port-armă. „În acest interval, Direcţia Medicală din cadrul MAI va monitoriza, consilia şi evalua toţi lucrătorii aflaţi în această situaţie şi va realiza periodic, împreună cu unităţile sanitare din subordine, evaluări cu privire la starea de sănătate a angajaţilor”, a precizat ministrul Berca.
Preşedintele Sindicatului „Pro Lex”, Vasile Lincu, spune însă că legea nu prevede obligativitatea testării psihologice periodic, iar unii poliţişti sunt trimişi la testare după ce ies din tura de noapte, deşi ei ar trebui să fie odihniţi. Lincu susține că fiecare poliţist este testat psihologic la angajare şi tot atunci o echipă din unitatea în care acesta urmează să fie angajat face verificări la domiciliu şi la fostul loc de muncă pentru a stabili cum se comportă în societate. Testarea psihologică mai este obligatorie atunci când angajatul schimbă arma, când participă la concursuri, când şeful direct solicită acest lucru şi când revine din misiuni. Liderul de sindicat afirmă că psihologul ar putea fi foarte util, însă în România rolul unui astfel de specialist este greşit înţeles. „La noi nu se înţelege asta şi ajunge să fie o teamă să mergi la psiholog. Chiar anumiţi psihologi au stricat această stare de normalitate pentru că au executat nişte ordine ale şefilor. Ei ar trebui să fie independenţi, dar au fost cazuri în care şefii au trimis pe cineva la testare şi au vorbit cu psihologul că nu trebuie să primească avizul pentru a avea armament, şi atunci oamenii nu au încredere în psihologi”, a mai spus Vasile Lincu.
Așa cum deBanat.ro a relatat deja, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, și liderul PSD Timiș, Alfred…
Etapa a 16-a din liga de elită de volei feminin a debutat pe malul Timişului…
La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Rurale Belinț sub coordonarea procurorului din cadrul…
Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului…
La început mi se părea o glumă. O glumă nereuşită, ca să nu spun una…
13 kilometri de rețele termice vor fi reabilitați, Primăria Timișoara semnând contractul de finanțare. Această…