Categories: Social

Barbatii din Timisoara, clienti fideli la solar

La Timișoara, mai mult de jumătate din clienții saloanelor de bronzat sunt bărbați. Pentru că vor să arate ca-n filme, ei nu sunt impresionați de studiile care au semnalat o creștere a numărului de cazuri de cancer de piele.

Pentru că e cald afară și există ideea fixă că pielea albă „dă” rău, saloanele de bronzat sunt pline. Am stat un sfert de oră în fața unui astfel de salon și au numărat 20 de persoane care au intrat sau au ieșit. Angajatele afirmă că, în fiecare zi, sunt cel puțin 100 de bărbați care le trec pragul. „60% din clienți sunt bărbați. Vin de toate vârstele, majoritatea tineri, în jur de 20 de ani, și apoi unii trecuți de 40-50 de ani”, spune Eli Zahan, care lucrează la unul dintre saloanele cele mai căutate din Timișoara.

Pe clienții solarelor îi recunoști imediat. La început, au o culoare roșiatică, de parcă s-ar fi copt. După câteva ședințe, pielea lor devine bronzată, ca și cum ar locui în Hawaii tot timpul anului. La unii dintre ei te prinzi repede care e sursa bronzului: pe tâmple, abia vizibilă, au o dungă decolorată, de la ochelarii pe care îi poartă în timpul ședințelor de bronzat, pentru a-și proteja ochii.

Dragoș Ofileanu are 22 de ani și este student la Medicină. Vine frecvent la solar, pentru că nu suportă să aibă pielea albă. Nu e deloc îngrijorat de posibilitate de a dezvolta o formă de cancer. „Merg de mulți ani la solar pentru că îmi place să am un ten bronzat. Vin de două ori pe săptămână, câte opt minute, și folosesc întotdeauna creme speciale de protecție”, spune Dragoș. El ne explică și beneficiile bronzatului la solar: „Usucă coșurile și fixează calciul”.

Un studiu realizat în SUA, pe pacienți diagnosticați cu cancer de piele în perioada 1970 – 2009 are concluzii îngrijorătoare. Incidenţa cancerului de piele a crescut de opt ori la femeile cu vârste cuprinse între 19 şi 39 de ani, respectiv de patru ori la bărbaţii de aceeaşi vârstă. „Am descoperit o incidenţă încă şi mai mare decât cea sugerată de statisticile oferite de National Cancer Institute, mai ales în cazul subiecţilor între 20 de ani şi 30 de ani”, spune dr. Jerry Brewer, de la Mayo Clinic.

În spatele „exploziei” cazurilor de cancer de piele stau orele petrecute la salonul de bronzat. „Persoanele care recurg frecvent la lampa de bronzat au un risc cu 74% mai mare să dezvolte un melanom, iar noi ştim deja că femeile tinere apelează mai des la această tehnologie decât bărbaţii tineri”, a explicat specialistul.

Share
Published by
Alecsandra Stanici

Recent Posts

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

4 ore ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

4 ore ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

5 ore ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

5 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

6 ore ago

Modelul Piedone. Neavând voie să candideze, primarii PSD din Recaş şi Şandra vor să lase primăriile moştenire fiilor lor

Sâmbătă au venit deciziile definitive în privinţa candidaturilor primarilor PSD din Recaş şi Şandra, Teodor…

6 ore ago