Categories: Economic

Ce fel de lapte beau romanii: praf sau natural

Ministrul Agriculturii susține că românii beau, în mare parte, lapte praf. Asta, deși plătesc în magazine pentru lapte natural. Procesatorii îl contrazic, spunând că și așa consumul de lapte a scăzut masiv, din cauza crizei, astfel că nu se justifică producerea laptelui praf.

O mare parte din laptele vândut în magazine nu este ceea ce pretind comercianții. „Foarte mult din laptele pe care îl cumpărăm din magazin este făcut din lapte praf, deci nu este lapte natural”, afirmă Stelian Fuia, ministrul Agriculturii. Reprezentanții Asociației Patronale Române din Industria Laptelui susțin exact contrariul: în ultimii ani a existat permanent pe piață un surplus de lapte, astfel că prepararea lichidului din praf nu se justifică.

„Să avem pe piață lapte din lapte praf este ilegal, netehnologic și ilogic din punct de vedere economico-financiar. În România nu ai voie să folosești lapte praf reconstituit decât în perioada 1 noiembrie – 1 martie, în proporție de maximum 30% în laptele de consum. Cum în ultimii ani s-au închis fabrici și a scăzut consumul, nu a mai fost necesară suplimentarea cu lapte praf reconstituit. Din contră, avem o problemă cu surplusul de lapte”, a declarat Dorin Cojocaru, directorul general APRIL.

Dorin Cojocaru susține că în România se consumă cu 30% mai puțin lapte decât prevede normativul. „Cota de lapte a României a fost stabilită de la Bruxelles la 3,2 milioane de tone. Din această cantitate, 1,2 milioane de tone este destinată procesării. Din cauza crizei nu se folosesc decât două treimi din ea. Din laptele care rămâne se fac stocuri de lapte praf”, a mai explicat oficialul APRIL.

Laptele produs din lapte praf este mai scump decât cel natural. El trebuie să treacă prin două procedee tehnologice. Pe de o parte, e pulverizat la temperatura de peste 100 de grade C. Din zece litri de lapte integral rezultă un kilogram de lapte praf. Pe de altă parte, reconstituirea laptelui presupune un nou traseu. Acesta s-ar justifica în măsura în care ar exista o cerere care să depășească cu mult producția. „Oamenii nu mai cumpără, astfel că fabricile nu produc decât la maximum 60% din capacitate”, a mai spus reprezentantul APRIL.

Specialiștii în nutriție atrag atenția că laptele praf este sărac în nutrienți și greu digerabil. „Laptele praf nu mai are aceeași valoare biologică ca și cel fluid, degradându-se aminoacizi esențiali, în special lizina și cazeina. Laptele devine mai indigest și nesănătos și, ce e mai grav, e nehrănitor”, a explicat dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare (ICA).

Share
Published by
Georgeta P.
Tags: laptescandal

Recent Posts

Clădirea Cinema Studio a fost predată primăriei

În scurt timp, Primăria Timișoara va avea disponibil un al treilea cinematograf. După Victoria și…

4 ore ago

Primăria Timișoara devine ”activă” pe piața imobiliară locală

Primăria Timișoara se pregătește să își exercite dreptul de preempțiune pentru o parte dintr-un apartament…

5 ore ago

Liga a 3-a. Liderul Peciu Nou pierde surprinzător acasă, Ghiroda câştigă printr-un penalty în minutul 98

Etapa a 12-a din Seria 9 a Ligii 3 a dus o mare surpriză, liderul…

5 ore ago

ADID şi RETIM anunță programul de spălare a pubelelor în săptămâna 18-22 noiembrie

ADID Timiș şi RETIM au făcut public programul de spălare a pubelelor destinate deșeurilor reziduale…

5 ore ago

Talentatul domn Rareş Bogdan şi căderea în păşunism a Partidului Naţional Liberal

Demagog, populist, oportunist, parvenit, mincinos, lingău etc. Sunt doar câteva dintre caracteristicile celui mai greţos…

6 ore ago

Atelier de Prim Ajutor la Jebel. Eveniment marca Jebel-Sat European de Tineret

Sâmbătă, 30 noiembrie, la Sala de Sport din Jebel, se va desfăşura un Atelier de…

9 ore ago