Categories: Economic

Ce fel de lapte beau romanii: praf sau natural

Ministrul Agriculturii susține că românii beau, în mare parte, lapte praf. Asta, deși plătesc în magazine pentru lapte natural. Procesatorii îl contrazic, spunând că și așa consumul de lapte a scăzut masiv, din cauza crizei, astfel că nu se justifică producerea laptelui praf.

O mare parte din laptele vândut în magazine nu este ceea ce pretind comercianții. „Foarte mult din laptele pe care îl cumpărăm din magazin este făcut din lapte praf, deci nu este lapte natural”, afirmă Stelian Fuia, ministrul Agriculturii. Reprezentanții Asociației Patronale Române din Industria Laptelui susțin exact contrariul: în ultimii ani a existat permanent pe piață un surplus de lapte, astfel că prepararea lichidului din praf nu se justifică.

„Să avem pe piață lapte din lapte praf este ilegal, netehnologic și ilogic din punct de vedere economico-financiar. În România nu ai voie să folosești lapte praf reconstituit decât în perioada 1 noiembrie – 1 martie, în proporție de maximum 30% în laptele de consum. Cum în ultimii ani s-au închis fabrici și a scăzut consumul, nu a mai fost necesară suplimentarea cu lapte praf reconstituit. Din contră, avem o problemă cu surplusul de lapte”, a declarat Dorin Cojocaru, directorul general APRIL.

Dorin Cojocaru susține că în România se consumă cu 30% mai puțin lapte decât prevede normativul. „Cota de lapte a României a fost stabilită de la Bruxelles la 3,2 milioane de tone. Din această cantitate, 1,2 milioane de tone este destinată procesării. Din cauza crizei nu se folosesc decât două treimi din ea. Din laptele care rămâne se fac stocuri de lapte praf”, a mai explicat oficialul APRIL.

Laptele produs din lapte praf este mai scump decât cel natural. El trebuie să treacă prin două procedee tehnologice. Pe de o parte, e pulverizat la temperatura de peste 100 de grade C. Din zece litri de lapte integral rezultă un kilogram de lapte praf. Pe de altă parte, reconstituirea laptelui presupune un nou traseu. Acesta s-ar justifica în măsura în care ar exista o cerere care să depășească cu mult producția. „Oamenii nu mai cumpără, astfel că fabricile nu produc decât la maximum 60% din capacitate”, a mai spus reprezentantul APRIL.

Specialiștii în nutriție atrag atenția că laptele praf este sărac în nutrienți și greu digerabil. „Laptele praf nu mai are aceeași valoare biologică ca și cel fluid, degradându-se aminoacizi esențiali, în special lizina și cazeina. Laptele devine mai indigest și nesănătos și, ce e mai grav, e nehrănitor”, a explicat dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare (ICA).

Share
Published by
Georgeta P.
Tags: laptescandal

Recent Posts

Timișul rămâne atractiv din punct de vedere imobiliar

Județul Timiș rămâne în topul național al vânzărilor de imobile. Cele mai multe vânzări au…

5 ore ago

Lucrările la partea din spate a Pieței Badea Cârțan au fost finalizate

Strada aflată în spatele Pieței Badea Cârțan beneficiază acum de asfalt nou. Administrația anunță că…

5 ore ago

Cum va fi vremea în Banat în următoarele două săptămâni

Meteorologii anunţă o vreme caldă, în intervalul 6 - 19 mai, cu o medie a…

5 ore ago

SCM Timişoara, la ultimul meci pe teren propriu în acest sezon

Baschetbaliștii bănăţeni înfrunta CS Vâlcea 1924, mâine (marți, 7 mai), la ora 18.00, la sala…

7 ore ago

Elevii reiau cursurile miercuri cu al cincilea modul. Când primesc vacanţa mare

Vacanța de Paște mai durează puţin și elevii revin la cursuri miercuri, 8 mai, potrivit…

7 ore ago

Ultimul meci oficial înaintea de marea finală

Revelaţia sezonului din prima ligă de futsal este CFR Timişoara, echipă ce a terminat sezonul…

8 ore ago