Medaliile de aur ale Concursul Național de Vinuri și Băuturi Alcoolice au plecat, în acest an, către Cramele Recaş şi Jidvei. Un Cabernet Sauvignon „Castel Huniade”, produs în 2011, și un vin spumant „Romantine” au cucerit juriul. Timp de trei zile, timișorenii au putut degusta zeci de vinuri și au descoperit sortimente de a căror existență nici nu auziseră.
Vinurile premiate au fost selectate din peste 130 de probe, jurizate de membrii Asociaţiei Degustătorilor Autorizaţi din România (ADAR). N-a fost deloc simplu: mai întâi vinul se privește, i se admiră culoarea, apoi se miroase și, în final, se gustă. Pe lângă cele două vinuri, de Recaș, respectiv Jidvei, Mari Medalii de Aur au câştigat Staţiunea de Cercetări Murfatlar, cu un Pinot Gris din 1987, şi Vincon Vrancea, cu vinarsul Jad produs în 1978.
Oenologul Petrișor Badea, președintele juriului Concursul Național de Vinuri și Băuturi Alcoolice (CNVBA), vorbește despre Cabernetul Sauvignon de la Recaș. „Urmărim în primul rând aspectul vinului, limpiditatea și culoarea. Acesta are o culoare vie, intensă, de un roșu rubiniu. Limpiditatea este foarte bună, cristalină. Apoi mirosim. Olfactiv, acest vin, care a fost baricat (n.r. a stat în butoi de lemn), a dezvoltat mirosuri fine de fructe roșii, cu nuanțe delicate de cafea și ciocolată. Gustativ, vinul acesta este într-un echilibru desăvârșit. Taninurile sunt moi și bine integrate în structura vinului, iar rezultatul e un vin rotund, ușor catifelat. Armonic”, explică Badea. Specialistul e categoric: un astfel de vin trebuie servit alături de fripturi de carne roșie, brânzeturi fine franțuzești și paste picante.
Oenologii care au trecut pragul ediției din acest an a Vinvest spun că România a intrat în rândurile producătorilor de vinuri de foarte bună calitate. În ultimii ani, producătorii au accesat fonduri europene care au permis înlocuirea vechilor plantaţii viticole. Pe de altă parte, oameni care iubesc cu adevărat cultura vinului au investit în podgorii mici care scot pe piață vinuri de nișă extrem de bune.
Valeriu Stoica, fostul ministru al Justiției, și-a adus pentru prima dată vinurile într-un salon internațional. Crama Avincis de pe domeniul viticol Vila Dobrușa, de la Drăgășani, a fost inaugurată oficial anul trecut. „Eu și soția mea am devenit pasionați de vin în 2007. După o vizită la Crama Știrbey-Drăgășani, ne-am adus aminte că soția a moștenit un domeniu acolo. Când ne-am dus pe dealul nostru, am înțeles că de acolo se vede cel mai frumos lumea”, spune Stoica. Acum are un conac neoromânesc, renovat de un arhitect francez, și 40 de hectare de vie. Oenologul Ghislain Moritz e francez și, alături de soția sa, columbianca Angela Prado, a venit la Timișoara pentru a-și face cunoscute vinurile. Acestea se vând deja în oenoteci și în HoReCa. Fiindcă duminică a fost dezlegare la pește, Crâmpoșia Selecționată de la Avincis a fost o alegere perfectă pentru o astfel de ocazie. La fel, și Caloian Rhein Riesling 2011, de la Cramele Oprișor, lansat pe piață chiar la Vinvest.
Și vinurile Petrovaselo, din localitatea omonimă din Timiș, au povestea lor de succes. E o podgorie mică – cu 42 de hectare plantate, pe un domeniu de 70, dar care, la al doilea an de când a scos pe piață primul vin, și-a adjudecat deja o medalie de aur la CNVBA.
„Calitatea vinului românesc începe să fie deosebită. Putem crea şi putem concura cu mari parteneri, cu mari producători cu experienţă, cu tradiţie. Dacă acum șapte-opt ani, trebuia să schimbi mai multe restaurante ca să găseşti un vin din România – şi nu găseai un vin bun, astăzi găseşti și zece soiuri bune într-un restaurant. Asta trebuie să fie o mare mândrie pentru toţi românii. Vinul este un aliment, cel mai mare dar pe care ni l-a dat natura”, spune deputatul Adrian Rădulescu, preşedintele Comisiei de agricultură din Camera Deputaţilor.
Desfășurat de vineri până duminică, Salonul Vinvest a adus împreună zeci de producători și distribuitori de vin din toată lumea, dar și companii de servicii și produse din industria vinului.
Se împlinesc în aceste zile 35 de ani de la aprinderea în Timişoara a flacării…
Primarul comunei Şag, Flavius Roşu, a avut, marţi, mai multe întâlniri de lucru la Compania…
Primăria Ghiroda anunţă că, în urma solicitării transmise către SMTT, au fost aprobate următoarele modificări…
Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 18.12.2024, unde se vor executa reparaţii…
O statuetă care se poate mișca, fără a fi angrenată de mecanisme – intitulată DEȘTEPTAREA…
Alături de portalul inaugurat luni în Parcul Alpinet, Primăria Timișoara a pus la punct un…