Am ratat definitiv „trenul” POSDRU?

Aşa cum spuneam în articolul de săptămâna trecută, pe măsură ce ne apropiem de sfârşitul perioadei de programare 2007-2013, ne creşte interesul în cheltuirea banilor europeni nerambursabili, dar, din păcate, ori aceştia nu prea mai sunt ori, şi mai rău, nu ni se mai dau, din diverse motive. Ba mai mult, se pare că această problemă nu preocupă şi pe şefii din fruntea ministerelor sau a instituţiilor responsabile de managementul acestor fonduri. Pe lângă faptul că am pierdut startul, ministerele nu au părut foarte preocupate, până acum, de procentul scăzut de fonduri atrase. S-a aplicat principiul lui Moromete, „timpul mai are răbdare”. Deşi realitatea este cu totul alta.

Abia începând de anul acesta încercăm marea cu degetul. Abia acum conştientizăm nevoia unei strategii coerente şi aplicarea unor măsuri urgente pentru a îmbunătăţi capacitatea administrativă în absorbţia fondurilor europene. Abia acum, după ce a trebuit să vină membrii Comisiei Europene să sisteze plăţile pe anumite programe operaţionale, să aplice penalizări şi să ceară clarificări, până în cel mai mic detaliu, referitoare la modul în care au fost alocate fondurile nerambursabile.

Cel mai recent scandal este cel cu privire la neregularităţile descoperite pe Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU). Pe lângă sistarea plăţilor de acum câteva luni în cadrul programului, acest lucru datorându-se descoperirii unor neconcordanţe în punerea în aplicare a prevederilor privitoare la cheltuirea fondurilor eligibile, acum câteva zile premierul Victor Ponta a ieşit în faţa publicului cu o declaraţie deloc încurajatoare vizavi de viitorul POSDRU pentru următorii ani.

Premierul a declarat ca Romania riscă suspendarea programului POSDRU din cauza unor grave nereguli în derularea programului în intervalul 2010-2011, identificate ca urmare a unor misiuni de audit. Acest lucru ar conduce la o pierdere de 100 de milioane de euro în 2012 și alte 1,1 miliarde de euro în 2013, prin suspendarea tuturor plăților aferente acestui program.

Principalele probleme constatate în urma auditului se referă la evaluarea proiectelor, modul de control al acestora, gradele de risc și precaritatea sistemului informatic. În ultimul caz, referitor la sistemul informatic al POSDRU, s-a constatat ca au acces la acest sistem circa 350 de persoane neautorizate. Alte nereguli vizează încasarea de către persoane din mediul public și privat a unor salarii nejustificat de mari pentru activitățile derulate în implementarea proiectelor finanțate prin POSDRU.

În acest caz, premierul ia în considerare şi varianta restructurării totale a Autorităţii de Management pe POSDRU, în pofida faptului că procedurile de reacreditare sunt lungi și complicate.

Ce spune comisia cu privire la acest subiect? Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS) din cadrul Ministerului Finanţelor Publice a publicat un comunicat al Comisiei Europene privind POSDRU și informațiile cu privire la o posibila suspendare a plăților din cadrul acestui program. Conform comunicatului, auditorii Comisiei Europene sunt în curs de analizare a informațiilor strânse în timpul celor mai recente misiuni de audit din Romania. Pentru moment, nu au fost formulate concluzii pe acest subiect și nici nu a fost luată vreo decizie privind suspendarea plaților. Oricum, o decizie de suspendare a plăților s-ar lua în câteva saptămâni, pentru că autoritatile române vor avea posibilitatea de a lua poziție asupra informațiilor, se arată în comunicat. Comisia apreciază faptul că autoritățile romane monitorizează situația atent și că și-au exprimat angajamentul de a desfășura acțiuni hotărâte în cazul în care auditul arată că sunt probleme. CE conlucrează cu autoritățile române.

Ceva mai relexat în această privinţă pare să fie ministrul afacerilor europene, Leonard Orban, care, consideră că vom pierde banii pe POSDRU doar dacă nu cheltuim nimic, nici în 2012, nici în 2013. „Anul acesta trebuie să absorbim prin POSDRU în jur de 100 milioane euro, iar în 2013 1,1 miliarde euro. Dacă nu s-ar mai absorbi aceste fonduri, ele ar fi pierdute”, a declarat ministrul Orban.

Aşadar, probleme există, nereguli sunt descoperite la tot pasul, dar noi încă ne păstrăm optimismul în faţa acestei situaţii. Ce am putea altceva să facem? Mai rău decât să nu cheltuim nişte bani, care nici nu sunt ai noştri, nu poate fi!

Share
Published by
Vasile Ruset

Recent Posts

La Timişoara şi în alte patru oraşe se vor înfiinţa „clase” de fotbal feminin, la şcoală

Fotbalul feminin a luat o amploare importantă în țara noastră chiar dacă nivelul este în…

4 ore ago

Bărbat găsit mort în casă în prima zi de Paşte

Descoperire macabră în zi de sărbătoare. Polițiștii Secției 5 Urbane Timișoara au fost sesizați cu…

5 ore ago

Ţara noastră are aproape 5 milioane de pensionari. Care este pensia medie

Un număr de 4.748.274 de pensionari era înregistrat în aprilie 2024 în România, cu 4.274…

7 ore ago

România renaşte la gimnastică de Paşte! Două medalii europene pentru Sabrina Voinea

Medalii, finale şi evoluţii bune! Dar şi multă speranţă! Sabrina Maneca Voinea (16 ani) a…

8 ore ago

Pastorala de Paşti a PS Ioan Călin Bot, episcopul greco-catolic de Lugoj

Scrisoare Pastorală la Sărbătoarea Învierii Domnului 2024 † IOAN Din mila lui Dumnezeu, prin grația…

13 ore ago

Pastorala de Învierea Domnului a IPS Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului

† IOAN, Din mila lui Dumnezeu, Arhiepiscop al Timișoarei și Mitropolit al Banatului Iubitului nostru…

13 ore ago