Chiar dacă termenul de „poliție politică” are cu totul și cu totul alte conotații, a numi în funcție un șef de inspectorat de poliție, doar pe criterii politice, așa cum face PSD Timiș, ajungi cu gândul tot la „poliția politică”.
Lăsând ipocrizia la o parte, faptul că USL își pune oameni în instituțiile deconcentrate e un lucru perfect normal. Absolut toate partidele au făcut același lucru în momentul în care au ajuns la guvernare. Și de această dată, oameni puși pe criterii politice vor fi schimbați cu alți oameni puși tot pe criterii politice. Aceasta e firea lucrurilor.
„Noi suntem profesioniști, am dat și concurs”, vor striga primii, chit că unii au fost puși în funcții doar fiindcă știu să scoată bani și din apă seacă și pentru partid, dar și pentru ei. Exemple există. Problema este până unde se va merge cu aceste schimbări. Și mai important este profesionalismul oamernilor care îi vor schimba pe „ceilalți”. Fiindcă și acum au existat instituții care au scăpat de morbul schimbărilor politice, fiind instalați sau lăsați în funcții profesioniști fără partipriuri politice.
Un exemplu, Regionala de Drumuri, o instituție prea importantă pentru a fi dată pe mâna unor politruci. În paranteză fie spus, PD-L Timiș a încercat să instaleze aici un individ, milițian la bază, având singura „calitate” că știe să facă bani. Manevra n-a prins însă la minister, unde mai există și purtători de creier. La urma urmei, fiecare partid ar trebui să fie conștient că de modul în care sunt conduse aceste instituții va depinde și bunul mers al guvernării locale. În final, o bună guvernare se poate traduce și în voturi (singurul lucru care-i interesează pe politicieni). Din păcate, prea puțin lideri politici gândesc în acești termeni, iar „meritocrația” invocată de unii dintre ei e doar o glumă bună.
O altă zonă sensibilă este Inspectoratul Județean de Poliție. Ce-i drept, și aici au fost numiți alți șefi, odată cu schimbarea guvernării. Numai că acest lucru s-a făcut în timp, s-a ținut cont de expirarea mandatelor celor aflați în funcții. Și, cu puține excepții, nu au fost puși oameni cu clare opțiuni politice. E adevărat, și acum există un adjunct la IPJ, Florin Bolbos pe numele lui, cu înclinații clare portocalii. Pe care nici măcar nu s-a obosit să le ascundă, crezând probabil în eternitatea guvernării PD-L. Nu mai vorbesc de marea prietenie cu fostul șef portocaliu al RAR Timiș, ex-infractorul Dorin Cândea (având două condamnări penale, nu mă feresc să folosesc acest termen).
PSD Timiș s-a grăbit acum extrem de suspect cu schimbarea șefului IPJ. Ce-i drept, în mod democratic, într-o ședință a conducerii filialei. Numele vehiculat pentru a-l schimba pe Gheorghe Popescu (de care nu am auzit să fie un apropiat al vreunui partid) este cel al lui Gheorghe Moldovan. Și aici e o discuție, Moldovan fiind cunoscut ca un apropiat al PSD. Și nu de azi de ieri, ci de mulți ani. Despre profesionalismul lui mi-e greu să vorbesc, cu toate că se spune că face parte din categoria „milițienilor” din IPJ Timiș, nu a polițiștilor.
Imagini care pot provoca un şoc emoţional! Un TIR în flăcări, chiar dacă la ora…
Primarul Dominic Fritz a declarat că intenţionează să discute cu toţi liderii politici ai partidelor…
La momentul nepotrivit în locul nepotrivit. Un bărbat în vârstă de 65 de ani, a…
Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Timișoara, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial…
Liderul PSD Timiș, Alfred Simonis, cere un dialog politic real pe tema impozitelor și taxelor…
Muncitorii clujenilor de la ARL au plecat în concediul de iarnă de pe șantierul noului…