Rinita alergică este o inflamație a mucoasei nazale, ce apare la contactul cu alergenii, în special cei din aer: polenuri, acarieni din praful de casă, mucegaiuri, scuame de animale.

Simptomele specifice sunt nas înfundat (obstrucție nazală), secreții nazale apoase, mâncărimi de nas și în cerul gurii, strănut în salve. Se poate asocia și cu simptome oculare: mâncărimi de ochi, înroșire a ochilor, lăcrimare – rinoconjunctivită alergică, sau cu secretii care coboara în spatele nasului și dureri de sinusuri – sinuzită și/sau polipi nazali.

Frecvent implicați în rinita alergică sunt alergenii din aer și, mai rar, alergenii alimentari, medicamentoși sau de contact. De asemenea, trebuie să luăm în calcul și alergenii de la locul de muncă.

În funcție de afectarea activităților zilnice, rinita alergică poate fi ușoară sau moderat-severă, iar în funcție de perioada simptomelor poate fi intermitentă, cu simptome ce apar într-un anumit sezon (exemplu, polenuri), și persistentă, cu simptome continue pe tot parcursul anului (mucegaiuri, acarienii din praful de casa, scuame de animale).

Primul contact cu alergenul sensibilizează organismul, apoi, la al doilea contact cu același alergen, apare reacția alergică, cu eliberare de histamină din mastocite și bazofile și secreție de anticorpi IgE.

Cum știm dacă avem rinită alergică? Istoricul bolii este foarte important; pacientul trebuie să enumere simptomele, începând cu simptomul major. De asemenea, antecedentele familiale (alergie, rinită sau astm), istoricul social (relații despre locuință, animale de casă, locul de muncă, școala etc), medicamentele administrate sunt foarte importante în stabilirea diagnosticului de rinită alergică.

La examinarea fizică se pot observa pliuri nazale orizontale de-a lungul porțiunii dorsale a nasului, cearcăne şi pliuri proeminente sub pleoapa inferioară. Investigațiile de rutină sunt anticorpii pentru alergie IgE total și specific din sânge și prick testul cutanat, care ne indică în 15 minute dacă pacientul prezinta rinita de natură alergică. Rinomanometria măsoară gradul de inflamație din nas.

Trebuie să diferențiem rinita alergică de rinita vasomotorie, apărută în urma folosirii excesive a picăturilor decongestionante nazale, rinita infecțioasă sau polipii nazali etc.

Cum ne tratăm rinita alergică? Tratamentul rinitei alergice constă în evitarea contactului cu alergenii și tratament medicamentos cu corticoizi topici nazali, care scad inflamația nazală și antialergice, iar la nevoie, decongestionante nazale (în formele cu obstrucție nazală severă). Imunoterapia subcutanată sau sublinguală reprezintă tratamentul care încearcă să vindece rinita alergică, adică învață organismul să tolereze alergenii și să nu mai secrete anticorpi împotriva lor. Implică administrarea repetată, în doze progresiv crescânde, a unui extract de alergen timp de trei – cinci ani. Se recomandă persoanelor cu rinită alergică moderat-severă, când alergenul nu poate fi evitat sau tratamentul anterior nu este eficient.

Share
Published by
Ramona Muresan, medic specialist alergolog
Tags: tratament

Recent Posts

Cimitirele Calea Șagului și Rusu Șirianu au trecut la programul de iarnă

SC Horticultura anunţă că, din această săptămâna cimitirele Calea Șagului și Rusu Șirianu funcționează după…

3 ore ago

Impact fatal! Din păcate, un nou accident mortal din cauza neatenţiei

Un bărbat a condus un autoturism dinspre strada Oloșagului din municipiul Lugoj înspre localitatea Știuca,…

11 ore ago

A fost lansată prima licitație pentru extinderea la patru benzi a Centurii Nord Timișoara

DRDP Timişoara a lansat astăzi pe SEAP procedura "Elaborare Studiu de Fezabilitate Extindere Varianta de…

14 ore ago

Conflict 3 la 1 într-o şcoală din Lugoj. Noroc cu intervenţia poliţiştilor

În aceatsă săptămână, polițiștii municipiului Lugoj au fost sesizați cu privire la faptul că, în…

17 ore ago

C9. Peciu Nou, scorul campionatului după ce a dat de pământ cu Periamul

Etapa a 13-a din Liga a 3-a a început vineri şi aproape pe toate stadioanele…

17 ore ago